COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Martin Scorsese s-a născut la 17 noiembrie 1942, la Flushing (Long Island, statul New York, SUA), într-o familie de origine siciliană.

Cineast, cinefil, om de cinema, este, alături de Steven Spielberg, liderul generaţiei de regizori americani lansaţi la începutul anilor '70, potrivit Dicţionarului de cinema (Univers Enciclopedic, 1997). Practică deopotrivă ficţiunea şi documentarul, abordează într-o formă nouă genurile hollywoodiene clasice, impune un tip de povestire cinematografică discursivă presărată cu referiri la secvenţe şi filme marcante ale istoriei cinematografului.

Petrece copilăria în cartierul cunoscut ca Mica Italie ("Little Italy") din New York, ceea ce îl va inspira foarte mult în carieră, notează biography.com.

Fiind un copil sensibil, micul Martin nu poate practica sporturi, dar este trimis de către părinţi la cinema. Urmează apoi o viaţă religioasă, intrând la Seminar în 1956. Îşi termină studiile la Cardinal Hays School, apoi urmează studii superioare la Universitatea din New York, începând cu anul 1960. Se specializează în cinematografie în 1966. A fost profesor la această universitate între 1968 şi 1970.

În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje, recompensate cu numeroase premii. Primul lungmetraj, ''Who's That Knocking At My Door?'' apare în 1969. La începutul anilor '70 se mută la Hollywood. Aici îl cunoaşte pe producătorul Roger Corman, care îi oferă posibilitatea să toarne primul film la Hollywood, ''Boxcar Bertha'', cu Barbara Hershey şi David Carradine.

Încurajat de realizatorul John Cassavetes să urmeze un stil mai personal, Scorsese începe să lucreze la filmul ''Mean Streets'', primul film al său aclamat de critică. Totodată, realizarea acestui film prilejuieşte întâlnirea regizorului cu actorul Robert De Niro, care devine, din acest moment, un alter ego al cineastului. Francis Ford Coppola îi deschide porţile studiourilor Warner Bros. Pictures. Cunoaşte succesul în faţa publicului cu filmul ''Alice Doesn't Live Here Anymore'', film cu care Ellen Burstyn obţine Oscar-ul pentru cea mai bună actriţă în 1974.

Scorsese obţine premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1976, cu filmul ''Taxi Driver''. Acest film este nominalizat de patru ori la Oscar.

Anul următor, Scorsese şi De Niro se regăsesc pentru realizarea filmului ''New York, New York'', cu Liza Minelli. Din nefericire, filmul este un eşec comercial. În 1977, Liza Minnelli îi propune să pună în scenă un spectacol pe Broadway, ''The Act'', dar Scorsese abandonează această idee.

Deşi se află într-o stare de epuizare fizică, dar şi psihică, Scorsese începe să lucreze la una dintre capodoperele sale, ''Raging Bull'' (1980), care-i aduce prima nominalizare la Oscar, în 1981. Pentru interpretarea formidabilă în rolul boxerului Jake La Motta, Robert De Niro primeşte premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Considerat deja cel mai mare cineast al generaţiei sale, Scorsese continuă cu filmele ''The King of Comedy'' (1983), ''After Hours'' (1985), ''The Color of Money'' (1986), film care-i aduce lui Paul Newman Oscarul pentru cel mai bun actor.

În 1988, Martin Scorsese îşi vede împlinit unul din visele sale din copilărie: realizarea unui film despre Iisus, ''The Last Temptation of Christ'', adaptat după romanul scriitorului grec Níkos Kazantzákis. Deşi este destul de controversat, filmul îi aduce lui Scorsese cea de-a doua nominalizare la Oscar.

Fiind pasionat de istoria cinematografiei, înfiinţează, în 1990, fundaţia ''The Film Foundation'', împreună cu nişte prieteni ai săi. Fundaţia are ca scop restaurarea şi conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Urmează filmele ''Goodfellas'' (1990), cu o nouă nominalizare la Oscar pentru Scorsese, şi ''Cape Fear'' (1991). În 1992, înfiinţează fundaţia ''Martin Scorsese Presents'', apoi realizează filmele ''The Age of Innocence'' (1993), pentru care este, din nou, nominalizat la Oscar, ''Casino'' (1995), şi finalizează, cu Michael Henry Wilson, faimosul documentar de patru ore ''A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies'', comandat de Institutul Britanic de Film, pentru a celebra 100 de ani de la naşterea cinematografiei. Martin Scorsese este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Institutul American de Film, în 1997.

Între două filme, ''Kundun'' (1997) şi ''Bringing Out the Dead'' (1999), prezidează Festivalul de la Cannes, în 1998.

Anul 2002 marchează o nouă etapă importantă din cariera regizorului, pentru că atunci l-a cunoscut pe actorul Leonardo DiCaprio, cu ocazia realizării filmului ''Gangs of New York'', care i-a adus cea de-a cincea nominalizare la Oscar şi premiul Globul de Aur pentru regie, notează imdb.com. Regizorul realizează alte două filme cu DiCaprio, ''The Aviator'' (2005) şi ''The Departed'' (''Cârtiţa'', 2006). Acesta din urmă îi aduce premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor şi, totodată, primul Oscar din carieră, după alte cinci nominalizări. ''Cârtiţa'' a fost distins, în total, cu patru premii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun montaj.

Documentarul lui Scorsese despre concertul Rolling Stones, ''Shine a Light'' (2008), a fost urmat, doi ani mai târziu, de thriller-ul de succes ''Shutter Island'' (2010), în care colaborează din nou cu DiCaprio. Scorsese a primit cea de-a şaptea nominalizate la categoria cel mai bun regizor a premiilor Oscar, dar şi premiul Globul de Aur pentru regia filmului ''Hugo'' (2011), care a obţinut cinci premii ale Academiei Americane de Film.

Printre alte proiecte ale regizorului se numără şi filmele ''Lymelife'' (2008), ''The Young Victoria'' (2009), serialul HBO ''Boardwalk Empire'' (2010-2012), pentru care a regizat episodul pilot. În 2013, Scorsese lucrează din nou alături de DiCaprio în ''The Wolf of Wall Street'' (2013), care îi aduce regizorului cea de-a opta nominalizare la Oscar.

Ultimul proiect regizoral al lui Martin Scorsese, din 2016, a fost filmul ''Silence'', care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez ''Shusaku Endo''.

Personajele din filmele lui Martin Scorsese sunt, în general, oameni obişnuiţi, dar nelipsiţi de pitoresc, urmăresc cu obstinaţie o singură idee, un scop unic şi, prin aceasta, sunt sortite unei potenţiale autodistrugeri, precizează Dicţionarul de cinema. Tema predilectă: mecanismul violenţei care domină întreaga viaţă a Americii citadine contemporane. Potrivit aceleiaşi surse, actorul preferat al lui Scorsese este Robert De Niro.

Martin Scorsese a fost căsătorit de cinci ori. Cu prima soţie, Laraine Marie Brennan, are o fiică, Catherine. A fost căsătorit apoi cu Julia Cameron, din 1976, timp de un an, iar împreună au o fiică, actriţa Domenica Cameron-Scorsese, care a jucat în filmul ''The Age of Innocence''. Cel de-al treilea mariaj al regizorului a fost cu actriţa Isabella Rossellini şi a durat din 1979 până în 1983. S-a recăsătorit apoi cu producătorul Barbara De Fina, în 1985, de care a divorţat în 1991. Din 1999 este căsătorit cu Helen Schermerhorn Morris, împreună cu care are o fiică, Francesca, care a putut fi văzută în ''The Departed'' şi în ''The Aviator''. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Cristian Anghelache, editor: Ruxandra Bratu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.