Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Potrivit https://www.idf.org, tema pentru ediţia din 2017 a  Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este ''Femeile şi diabetul - dreptul nostru la un viitor sănătos''. Astfel, se doreşte ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil şi echitabil, de informaţia şi medicaţia necesare prevenirii sau tratării. În acest sens, FID a demarat o campanie de informare din luna mai până în septembrie 2017.

Situaţia este una îngrijorătoare la nivel mondial, căci peste 199 de milioane de femei trăiesc cu această boală, estimându-se că până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei îşi pierd viaţa, anual, din cauza acestei suferinţe. Mai mult, una din şapte naşteri este afectată de diabet gestaţional. Vestea bună, potrivit FID, este că mai bine de 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care neapărat trebuie să includă, printre altele, practicarea exerciţiilor fizice, menţinerea unei greutăţi normale şi evitarea fumatului.

Federaţia Asociaţilor Diabeticilor din România se alătură iniţiativei globale a FID, organizând, la 14 noiembrie, conferinţa-dezbatere ''Femeia, în contextul diabetului zaharat''. Printre participanţi se numără conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat la Departamentul sănătate publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale; dr. Laszlo Attila, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi dr. Adrian Wiener, preşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse, Senatul României. Printre subiectele abordate se numără: implicaţiile diabetului în rândul femeilor; sarcina şi diabetul zaharat; epidemiologia diabetului zaharat în populaţia feminină din România.

Totodată, între 8 şi 11 noiembrie, a avut loc, la Sibiu, al 15-lea Congres al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. În zilele de 9 şi 10 noiembrie, sibienii şi-au putut testa gratuit glicemia.

Potrivit dr. Irina Muntean, diabetul zaharat, boală care afectează aproximativ 800.000 de români, este cauzat de deficitul relativ sau absolut al insulinei sau ineficienţa acestui hormon, afirmă dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureş, în prezent aproximativ 800.000 de români suferă de diabet. Majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viaţă modern. La fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat există cel puţin o persoană care nu a fost încă diagnosticată

În România, există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecţia cu insulină, a salvat milioane de vieţi.

Conform site-ului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, http://www.societate-diabet.ro/, în 1934 au fost înfiinţate, la Spitalul Colţea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a iniţiat ''Registrul de Diabet'', pentru ca în 1942 să se înfiinţeze la Spitalul Colţea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ''Le Diabete'', prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Ştiinţă de la Paris. În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriţie şi dietetică ce se transformă, ulterior, în clinica de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colţea, la Spitalul Cantacuzino.

Societatea Română de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înfiinţarea specialităţii de diabet, nutriţie şi boli metabolice în România, care, în 1970, se regăseşte ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialităţi al MS. Prima serie de specialişti îşi începe activitatea în 1976.

Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice şi endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzaţie continuă de sete, prin prezenţa glucozei în urină etc. Se mai numeşte şi ''boală de zahăr''.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.