ZILE NAȚIONALE: Angola

 •  Documentare
459 afişări

Republica Angola sărbătorește Ziua națională la 11 noiembrie, când a fost proclamată independența acestei țări (1975).

f3bb558c-e27f-4f19-8ab6-9ff9c764ef54

Situată în sud-vestul Africii, Angola se învecinează cu R Congo, RD Congo, Zambia, Namibia, Oceanul Atlantic și are o suprafață de 1.246.700 kmp, conform Enciclopediei statelor lumii, ediția a XIV-a, Editura Meronia, 2016.

Descoperită în 1482 de navigatorul portughez Diego Cao, Angola a fost transformată în 1520 în colonie lusitană, escală în drumul spre India, apoi izvor pentru comerțul cu sclavi spre Brazilia (între 1500 și 1822). În 1951, Angola a fost proclamată "provincie de peste mări" a Portugaliei. Prin fuzionarea Ligii Naționale Africane cu Partidul Comunist din Angola, a luat ființă, în 1956, Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei (MPLA), care a declanșat, în 1961, lupta armată. Ulterior, în lupta împotriva regimului colonial se vor angaja și alte două formațiuni: Frontul Național pentru Eliberarea Angolei (FNLA) și Uniunea Națională pentru Independența Totală a Angolei (UNITA). După victoria "revoluției garoafelor roșii" din Portugalia (25 aprilie 1974) și adoptarea legii privind recunoașterea dreptului la independență a popoarelor din "provinciile de peste mări" (19 iulie 1974), urmată de încheierea acordului de la Alvor, din 15 ianuarie 1975, privind independența Angolei, divergențele dintre MPLA, FNLA și UNITA s-au adâncit. La 11 noiembrie 1975, Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei a proclamat Angola republică populară, avându-l ca președinte pe poetul marxist Agostinho Neto, conducător al MPLA din 1962.

Economia Angolei se bazează pe resursele de petrol, exploatarea lemnului. Cea mai importantă cultură agricolă este maniocul.

Oameni la muncă în agricultură

Capitala Angolei, Luanda, este situată pe țărmul Oceanului Atlantic. Sub numele de Sâo Paulo de Loanda, orașul a fost întemeiat în 1575, de Paulo Dias de Novais. În 1627 a devenit centrul administrativ al posesiunii portugheze, iar în 1955 s-au descoperit în apropiere zăcăminte de petrol. În prezent, cel mai mare oraș și important centru economic al țării, Luanda concentrează întreprinderi ale industriei textile, de prelucrare a petrolului, ciment ș.a. Centru al exportului de cafea, bumbac, diamante, minereu de fier, sare. De asemenea, este cel mai mare centru cultural al țării — universitate, patru muzee afiliate Institutului Național al Patrimoniului Cultural (între care Museu de Angola), două mari biblioteci (una națională) ș.a. Între monumentele care pot fi admirate în Capitală se numără Fortul Săo Miguel, Fortul (Fortaleza) Săo Pedro da Bara, Catedrala.

Relieful Angolei este alcătuit din podișuri relativ înalte — Lunda, Luanda, Bie ș.a.—, ușor vălurite, acoperite de savane și păduri tropicale umede, deasupra cărora se înalță culmi izolate ("inselberguri"), care depășesc 2.000 m. În lungul litoralului atlantic se dezvoltă o câmpie joasă, lagunară, cu lățime de 150 km și un climat relativ uscat (sub 550 mm/an; în extremitatea sudică, la Namibe, chiar 108 mm/an).

Clima este tropicală, cu două anotimpuri, unul cald și ploios (octombrie-mai) și altul uscat și mai rece (iunie-septembrie). Râurile Cuanza, Cuango, Cuando, Cunene au un potențial energetic ridicat, insuficient folosit și, cu excepția sectorului inferior al râului Cuanza (aval de orașul Dondo), nu sunt navigabile. Ca vegetație, domină pădurile tropicale umede (cu esențe valoroase) și savanele, ambele adăpostind o faună extrem de variată (elefanți, lei, rinoceri, antilope, șacali, maimuțe, păsări felurite ș.a.).

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe