COD GALBEN: 21-02-2018 Intre 01:00 si 05:00 se va semnala Intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 75-85 km/h. in Județul Alba, Județul Sibiu, Județul Sibiu; COD PORTOCALIU: 20-02-2018 ora 23 Intre 23:20 si 02:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși izolat 100 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 20-02-2018 ora 22 Intre 22:00 si 04:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 80-90 km/h in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Angola sărbătoreşte Ziua naţională la 11 noiembrie, când a fost proclamată independenţa acestei ţări (1975).

Situată în sud-vestul Africii, Angola se învecinează cu R Congo, RD Congo, Zambia, Namibia, Oceanul Atlantic şi are o suprafaţă de 1.246.700 kmp, conform Enciclopediei statelor lumii, ediţia a XIV-a, Editura Meronia, 2016.

Descoperită în 1482 de navigatorul portughez Diego Cao, Angola a fost transformată în 1520 în colonie lusitană, escală în drumul spre India, apoi izvor pentru comerţul cu sclavi spre Brazilia (între 1500 şi 1822). În 1951, Angola a fost proclamată "provincie de peste mări" a Portugaliei. Prin fuzionarea Ligii Naţionale Africane cu Partidul Comunist din Angola, a luat fiinţă, în 1956, Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei (MPLA), care a declanşat, în 1961, lupta armată. Ulterior, în lupta împotriva regimului colonial se vor angaja şi alte două formaţiuni: Frontul Naţional pentru Eliberarea Angolei (FNLA) şi Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei (UNITA). După victoria "revoluţiei garoafelor roşii" din Portugalia (25 aprilie 1974) şi adoptarea legii privind recunoaşterea dreptului la independenţă a popoarelor din "provinciile de peste mări" (19 iulie 1974), urmată de încheierea acordului de la Alvor, din 15 ianuarie 1975, privind independenţa Angolei, divergenţele dintre MPLA, FNLA şi UNITA s-au adâncit. La 11 noiembrie 1975, Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei a proclamat Angola republică populară, avându-l ca preşedinte pe poetul marxist Agostinho Neto, conducător al MPLA din 1962.

Economia Angolei se bazează pe resursele de petrol, exploatarea lemnului. Cea mai importantă cultură agricolă este maniocul.

Capitala Angolei, Luanda, este situată pe ţărmul Oceanului Atlantic. Sub numele de Sâo Paulo de Loanda, oraşul a fost întemeiat în 1575, de Paulo Dias de Novais. În 1627 a devenit centrul administrativ al posesiunii portugheze, iar în 1955 s-au descoperit în apropiere zăcăminte de petrol. În prezent, cel mai mare oraş şi important centru economic al ţării, Luanda concentrează întreprinderi ale industriei textile, de prelucrare a petrolului, ciment ş.a. Centru al exportului de cafea, bumbac, diamante, minereu de fier, sare. De asemenea, este cel mai mare centru cultural al ţării - universitate, patru muzee afiliate Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (între care Museu de Angola), două mari biblioteci (una naţională) ş.a. Între monumentele care pot fi admirate în Capitală se numără Fortul Săo Miguel, Fortul (Fortaleza) Săo Pedro da Bara, Catedrala.

Relieful Angolei este alcătuit din podişuri relativ înalte - Lunda, Luanda, Bie ş.a. -, uşor vălurite, acoperite de savane şi păduri tropicale umede, deasupra cărora se înalţă culmi izolate ("inselberguri"), care depăşesc 2.000 m. În lungul litoralului atlantic se dezvoltă o câmpie joasă, lagunară, cu lăţime de 150 km şi un climat relativ uscat (sub 550 mm/an; în extremitatea sudică, la Namibe, chiar 108 mm/an).

Clima este tropicală, cu două anotimpuri, unul cald şi ploios (octombrie-mai) şi altul uscat şi mai rece (iunie-septembrie). Râurile Cuanza, Cuango, Cuando, Cunene au un potenţial energetic ridicat, insuficient folosit şi, cu excepţia sectorului inferior al râului Cuanza (aval de oraşul Dondo), nu sunt navigabile. Ca vegetaţie, domină pădurile tropicale umede (cu esenţe valoroase) şi savanele, ambele adăpostind o faună extrem de variată (elefanţi, lei, rinoceri, antilope, şacali, maimuţe, păsări felurite ş.a.). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.