SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 noiembrie

 •  Documentare
2177 afişări

302f6f51-9d1f-467f-9921-c0a8ac6a0501

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani


Ortodoxe
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare; Sf. Sfințit Mc. Nicandru, episcopul Mirelor, și Ermeu preotul

Greco-catolice
Sf. cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. ep. m. Nicandru; Sf. pr. m. Ermeu; Sf. Carol Borromeul

Romano-catolice
Ss. Carol Borromeu, ep.; Felix de Valois, pustnic

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 4 noiembrie.

Se numără printre marii bărbați îmbunătățiți pe care i-a cunoscut creștinătatea, trăitor pe vremea ereziei iconoclaste, născut pe pământul Bitiniei din părinți creștini.

Sfântul Ioanichie cel Mare, încă din copilărie, a fost deprins cu nevoințele ascetice, înlesnite și de viața lui singuratică de păstor. La maturitate a fost luat la oaste, unde, timp de 24 de ani, a făcut dovada unui mare curaj și a unor remarcabile virtuți creștine.

A căzut în erezia iconoclastă (distrugerea icoanelor) din care, îndreptându-se, a ales să-și ispășească păcatul printr-o viață închinată lui Dumnezeu, rugându-se ziua și noaptea, la început într-un așezământ monahal, iar mai pe urmă a ales viața de sihastru.

După multă vreme a voit să meargă în Efes, la biserica unde a slujit Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, pentru închinare și rugăciune. Când a sosit în Efes și s-a apropiat de biserică i s-au deschis de la sine ușile locașului și, intrând înăuntru, s-a rugat, închinându-se și sărutând icoana celui mai iubit ucenic al Mântuitorului. Apoi ieșind din biserică, ușile s-au închis singure în urma sa, iar el s-a întors din nou în muntele în care viețuia.

Sfântul Ioanichie, prin asceză și rugăciune s-a învrednicit de mari harisme, vindeca suferințele trupești și sufletești și alunga demonii. A fost martor al biruinței dreptei credințe împotriva ereziei prin alegerea în scaunul de la Constantinopol a patriarhului ortodox Metodie, în anul 843.

De la Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare au rămas cuvintele: "Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt ".

A trecut la cele veșnice la vârsta de 94 de ani, în ziua de 4 noiembrie, moaștele sale făcându-se izvor de binecuvântare și alinare a suferințelor. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe