COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Panama sărbătoreşte Ziua naţională la 3 noiembrie, marcând proclamarea independenţei în 1903.

Situată în America Centrală, cu ieşire la Marea Caraibilor şi Oceanul Pacific, Panama se învecinează cu Columbia şi Costa Rica. Este poziţionată strategic pe istmul care formează podul natural ce uneşte America de Nord cu America de Sud, fiind supranumită şi Răscrucea Americilor.

Cu o suprafaţă de 74.177,3 km pătraţi, teritoriul are o formă alungită, pe direcţia est-vest, atingând lăţimea maximă în dreptul Peninsulei Azuero (circa 200 km) şi cea minimă în zona Canalului Panama (87 km), aşa cum arată site-ul ww.mae.ro şi "Enciclopedia Statelor Lumii", Editura Meronia (2016). Pe aceeaşi direcţie se desfăşoară un lanţ muntos, cu altitudini de circa 1.000 m, dominat de culmi vulcanice, care ating 3.475 m în Volcan de Chiriqui (Baru) din Serrania de Tabasara. Restul teritoriului este alcătuit din dealuri înalte şi depresiuni axate pe râuri, ţărmuri crestate, cu multe locuri ideale pentru porturi şi însoţite de numeroase insule. Râuri numeroase, dar scurte, reprezintă o parte a sistemului de navigaţie al Canalului Panama, cel mai important fiind Chagres, barat în vederea formării lacului artificial Gatun (424 km pătraţi).

Republica Panama are o populaţie de 4,058 374 (estimare noiembrie 2016) şi este împărţită administrativ în zece provincii şi un teritoriu. Principalul centru administrativ, dar şi politic şi cultural al ţării este capitala, Ciudad de Panama. Oraşul a fost fondat la 15 august 1519, de Pedro Arias de Avila, şi a devenit prosper în perioada colonială spaniolă, ca port important. A fost distrus în 1671 de către o armată de piraţi şi de ostaşii lui Sir Henry Morgan, dar reconstruit în 1673. Printre numeroasele sale atracţii se numără: Metropolitan Cathedral, The Canal Museum, Bolívar Plaza, The Presidential Palace, Summit Biological Garden sau Soberanía National Park. Alte oraşe principale sunt: Panama City, Colon, David, Arraijan, Santiago de Veraguas, Citre, Los Asientos, La Palma.

Limba oficială a ţării este spaniola, iar religia este predominant catolică (85%), una dintre cele mai mari festivităţile legate de această credinţă fiind Carnavalul din Panama, o celebrare de patru zile care precede "Postul Mare" dinaintea Sărbătorilor Sfintelor Paşti.

Cultura statului Panama este rezultatul fuziunii dintre diferitele culturi care s-au perindat pe teritoriul său, de-a lungul istoriei - spaniolă, amerindiană, africană, columbiană, chineză - regăsită îndeosebi în muzică şi artă. De asemenea, cultura ţării este îmbogăţită de tradiţiile celor şapte grupuri indigene, bazate pe "regiuni" semi independente unde aceştia menţin un stil de viaţă tradiţional, păstrând muzica şi dansul (tomborita şi cumbia), dar mai ales arta populară. Panama are o istorie vibrantă a muzicii calypso, ce a ajuns pe acest teritoriu, în special în provincia Colon şi Bocas del Toro, datorită imigraţiei muncitorilor aduşi din Trinidad-Tobago pentru costruirea Canalului Panama. În aceeaşi măsură, are o istorie lungă în jazz, începând cu Luis Russell, pianist, compozitor şi regizor. În 1940, oraşul port Columb avea cel puţin zece orchestre de jazz locale. Printre numele legendare ale acestui gen se numără pianistul şi compozitorul Victor Boa, basistul Clarence Martin, cântăreaţa Barbara Wilson şi trompetistul John "Rubberlegs" McKindo.

Sistemul educaţional din această ţară este structurat pe patru niveluri: învăţământ primar, secundar şi terţiar sau universitar. Cel primar şi secundar este reglementat de Ministerul Educaţiei (Meduca), în timp ce învăţământul superior este susţinut de două universităţi de stat: Universitatea din Panama şi Universitatea Tehnologică din Panama.

Diversitatea culturală a ţării a dus şi la o varietate gastronomică, astfel că cei de origine africană au contribuit cu reţete pe bază de fructe de mare, în timp ce consumul de orez a fost introdus de chinezi, iar feluri de mâncare tipice moştenite de la spanioli sunt pe bază de plante şi tuberculi, cum ar fi manioc şi porumb.

Celebră în lume datorită Canalului Panama, considerat a opta minune a lumii, Republica Panama este o destinaţie perfectă pentru iubitorii ecoturismului, oferind posibilitatea de a admira peisaje spectaculoase, de a asculta muzica naturii de la sunetele exotice ale junglei la simfonia valurilor de pe ţărmurile Mării Caraibelor şi Oceanului Pacific. În aceeaşi măsură ţara este considerată un paradis al împătimiţilor sporturilor acvatice. Peisaje încântătoare cu păduri tropicale nealterate de civilizaţie, plaje cu nisip alb şi fin, insule sălbatice, refugii montane se îmbină armonios cu modernismul capitalei Panama City, denumit şi Miami al Americii Centrale.

Printre principalele atracţii turistice se numără: provincia Chiriqui unde pot fi admiraţi vulcani, cascade sau munţi spectaculoşi; Portobelo, un oraş colonial cu trei mari forturi din piatră cu vedere spre port, unde se află trezoreria cu aurul şi argintul din Peru şi Bolivia, înainte de a fi trimis în Spania; Rezervaţia Pădurii Tropicale Gamboa şi Parcul Naţional Soberania sau Valea Anton, un loc faimos pentru orhidee. Deosebite sunt şi Insulele din Bocas del Toro, denumite de Lonely Planet o fantezie biologică datorită exoticei armonii dintre lagunele cu ape cristaline, plajele cu nisip alb fin şi jungla tropicală, ce adăposteşte specii de plante, păsări şi animale specifice regiunii. La fel de fascinante sunt Insulele San Blas, un arhipelag de peste 350 de insulele răspândite în apele turcoaz ale Caraibelor.

O experienţă deosebită din punct de vedere turistic o reprezintă traversarea Canalului Panama. Unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată, canalul, cu o lungime de 77 km, s-a deschis în anul 1914 şi este compus din trei ecluze şi mai multe lacuri artificiale. În timpul construcţiei sale se estimează că au murit până la 27.500 de muncitori răpuşi de boli, în special malarie şi febră galbenă, dar şi de numeroase alunecări de teren. Canalul a contribuit la situaţia geopolitică din ultimele două secole, prin apele sale tranzitând circa 4% din volumul comercial navigabil din întreaga lume.
 
Clima ţării este tropicală, cu temperaturi ridicate şi constante, de 26-27 grade Celsius şi precipitaţii abundente, îndeosebi pe litoralul atlantic.Vegetaţia este reprezentată de pădurea tropicală, care ocupă peste jumătate din suprafaţa ţării şi savana, ambele formaţiuni cu faună bogată. Flora şi fauna sunt, de asemenea, extrem de variate datorită istmului ce traversează cele două continente. Aici se găsesc cele mei multe specii de păsări din lume, peste 900.

O serie de obiective ale acestei ţări sunt incluse în Patrimoniu mondial UNESCO: Fortificaţia San Lorenzo în Portobelo din provincia Colón (1980), Cartierul istoric din capitala Ciudad de Panama, Salón Bolívar şi situl arheologic Panamá Viejo (1997; 2003), Parcul Natural Darien (1981) şi Parcul Natural La Amistad - extins şi pe teritoriul statului vecin, Costa Rica (1983; 1990), Parcul Naţional Coiba şi zona specială de protecţie marină (2005). AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.