Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În ziua de 24 octombrie a fiecărui an este marcată, la nivel mondial, Ziua Naţiunilor Unite. În această zi, în 1945, a intrat în vigoare Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a început oficial activitatea.

Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării ţărilor din întreaga lume cu privire la obiectivele şi realizările Organizaţiei Naţiunilor Unite. A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuţii, expoziţii, precum şi alte evenimente, potrivit www.un.org.

Cu acest prilej, la sediul ONU din New York, are loc o sesiune de lectură a Cartei ONU şi un spectacol muzical susţinut de UNSRC Orchestra. Urmează Concertul Zilei ONU, în care va evolua Baletul Naţional de Folclor din Slovacia ''Lúčnica''. Tema din acest an a concertului este ''Potenţial în diversitate'' şi este sponsorizat de Misiunea Permanentă a Republicii Slovace la ONU.

Totodată, vor fi acordate Premiile Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite - 2017 SG Awards -, prin care este recunoscut şi apreciat efortul remarcabil depus de personalul ONU, care şi-a adus contribuţia la nivelul întregii organizaţii, printr-o serie de proiecte cu un mare impact şi un potenţial inovator.

Organizaţia Naţiunilor Unite a fost fondată la 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, de către 51 de ţări care şi-au luat angajamentul să menţină pacea şi securitatea la nivel internaţional, prin dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viaţă şi a drepturilor omului.

Numele de ''Naţiunile Unite'', propus de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, a fost menţionat pentru prima dată în Declaraţia Naţiunilor Unite, la 1 ianuarie 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când reprezentanţi din 26 de state au promis că Guvernele lor vor continua să lupte împreună împotriva Puterilor Axei. În 1945, reprezentanţi din 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Organizaţia Internaţională, pentru a redacta Carta Naţiunilor Unite. Delegaţii au deliberat pe baza propunerilor la care lucraseră reprezentanţii Chinei, Uniunii Sovietice, Regatului Unit şi ai SUA, la Dumbarton Oaks, în august - octombrie 1944.

Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de către reprezentanţi din 50 de ţări. Polonia, care a nu a fost reprezentată la conferinţă, a semnat mai târziu documentul şi a devenit unul din cele 51 de state membre fondatoare. Oficial, Organizaţia Naţiunilor Unite a luat fiinţă la 24 octombrie 1945, când Carta ONU a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Regatul Unit, SUA şi de o majoritate de alţi semnatari.

România a demarat procedurile de aderare la Organizaţia Naţiunilor Unite imediat după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, dar a fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. România a fost membră în cele mai importante organisme ale ONU, precum Consiliul de Securitate, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005, sau Consiliul Economic şi Social (ECOSOC), în anii 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003 şi 2007-2009, potrivit site-ului MAE.

Secretarul general al ONU este portughezul Antonio Guterres (din 1 ianuarie 2017). AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.