SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie

 •  Documentare
1382 afişări

9e201974-4def-4f0c-a6e6-b44b16396fde

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani

Ortodoxe
Sf. Ier. Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii; Sfinții 7 tineri din Efes
Duminica a 23-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 23 dR. Sf. ep. Averchie; Cei 7 tineri m. din Efes; Sf. papă Ioan Paul II

Romano-catolice
Duminica a 29-a de peste an
Sf. Ioan Paul al II-lea, pp.

Sfântul Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 22 octombrie.

Sfântul Averchie a fost episcop al orașului Ierapole din provincia Frigia în timpul împăratului roman Marc Aureliu (161-180). A propovăduit Evanghelia într-o perioadă în care creștinii erau persecutați, a săvârșit vindecări prin rugăciuni. A făcut călătorii misionare în Siria și Mesopotania. A murit la vârsta de șaptezeci și doi de ani.

Tot astăzi sunt pomeniți și cei 7 tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian și Constantin.

Cei șapte tineri erau soldați în armata împăratului Deciu (249-251) și propovăduiau în Efes credința în Hristos. Au fost prinși și pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost duși în fața împăratului, care i-a eliberat pentru un timp, impresionat fiind de tinerețea acestora.

Tinerii creștini din Efes erau fii din familii bogate și se aflau împreună în rugăciune și în postiri, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor și prin păzirea curăției.

S-au găsit însă niște denunțători care au mers la împărat și i-au spus despre tinerii ce se rugau lui Hristos și nu vroiau să jertfească zeilor. Erau atunci vremuri în care se dădeau la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, și nimeni nu-l tăinuia pe aproapele său, dacă îl afla rugându-se lui Hristos

Așa s-a aflat despre cei șapte tineri că stăteau într-o peșteră, acolo au fost înmormântați de vii, gura peșterii fiind zidită din porunca împăratului.

În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peșterii a fost stricat și cei șapte tineri au revenit la viață ca dintr-un somn.

Faptul care a adus în uimire toată cetatea, însuși împăratul Teodosie a venit de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creștinismului, și în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Întâmplarea din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare și întărire în acele vremuri tulburi.

Tinerii au mai trăit șapte zile după care plecându-și iar capetele la pământ și-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe