COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prin Rezoluţia 47/196 adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internaţională pentru eradicarea sărăciei şi a invitat toate statele să dedice acesteia, în contextul naţional, activităţi concrete în ceea ce priveşte eradicarea sărăciei.

De asemenea, potrivit ONU, Rezoluţia invită organizaţiile interguvernamentale şi non-guvernamentale să sprijine statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor la nivel naţional în vederea marcării acestei zile.

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vederea ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.

Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Naţiunilor Unite şi este locul unde anual au loc ceremonii organizate de către Secretariatul Naţiunilor Unite din New York.

Ediţia din anul acesta a Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei este una aniversară, la împlinirea a 25 de ani de când Adunarea Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis marcarea sa. De asemenea, în 2017 are loc şi cea de-a 30-a aniversare de la e inaugurarea plăcii comemorative a victimelor sărăciei, în Piaţa Trocadero din Paris.

Tema din 2017, "Răspunsul la chemarea de a pune capăt sărăciei: o cale către societăţi paşnice şi favorabile incluziunii", a fost aleasă de ONU, în consultare cu persoanele care trăiesc în sărăcie şi cu organizaţiile societăţii civile. Aceasta are în vedere faptul că oamenii trebuie să se unească pentru a pune capăt sărăciei şi discriminării, pentru a construi un viitor durabil în care nevoile prezentului să fie împlinite, fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a satisface propriile nevoi.

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei reprezintă o oportunitate de a aprecia efortul şi lupta persoanelor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ca acestea să-şi facă auzite preocupările şi un moment pentru a recunoaşte faptul că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva sărăciei.

Tema din 2016, "Trecerea de la umilinţă şi excludere la participare: eradicarea sărăciei sub toate formele sale", aleasă în urma consultării cu activiştii, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale, sublinia cât de important este să fie recunoscute şi abordate umilinţa şi excluderea suferite de mulţi oameni care trăiesc în sărăcie. AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.