Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Marcată la 13 octombrie, din 2009, Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor marchează modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi pentru conştientizarea gestionării riscurilor cu care se confruntă.

Campania din acest an urmăreşte să sporească gradul de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, contribuind astfel la salvarea locuinţelor şi a mijloacelor de subzistenţă.

Potrivit ONU, aceasta este o provocare considerabilă, care poate fi gestionată prin coordonare, cooperare şi colaborare între părţile interesate.

Anul trecut a fost lansată campania "Sendai Seven", care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU pentru reducerea riscului de dezastre. Primul dintre obiective a vizat reducerea ratei mortalităţii în urma dezastrelor. "Sendai Seven" a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor materiale generate.

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU pentru reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, a fost tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că dezastrele generează cele mai multe efecte la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi probleme sociale şi economice grave. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

La nivel local, capacităţile de răspuns şi gestionare în caz de dezastre trebuie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.

Prin Rezoluţia 44/236 (22 decembrie 1989), Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a instituit Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor naturale pentru a fi marcată în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale (1990-1999), în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. În 2009, Adunarea Generală a ONU a revenit asupra datei prin Rezoluţia 64/200, hotărând ca la 13 octombrie să fie marcată Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.