SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 octombrie

 •  Documentare
967 afişări

60cf7d7d-b617-4236-bf98-01f63a61f203

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani


Ortodoxe
Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie

Greco-catolice
Sf. m. Carp, Papil și Agatonica

Romano-catolice
Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonice sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox 13 octombrie.

Au fost martirizați la Pergam (oraș aflat în Turcia de astăzi, la aproximativ 20 de km de Marea Egee), în vremea împăratului Deciu (249-251). Carp era episcop, iar Papil era diaconul său. Au fost prinși și îndemnați să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuși la chinuri, fiind strujiți cu gheare de fier, apoi au fost aruncați într-o groapă cu var nestins și după trei zile ieșind de acolo neatinși, au fost aruncați într-un cuptor încins.

În cuptor împreună cu Sfinții Mucenici a intrat și Sfânta Agatonice, sora diaconului Papil, dorind să moară pentru Hristos. Ieșind și de acolo nevătămați, răcorit fiind cuptorul cu puterea lui Hristos, au fost duși din nou în temniță.

Judecătorul, neștiind ce să mai facă, a pronunțat în cel din urmă hotărârea de a li se tăia capetele. Și așa și-au sfârșit nevoința, murind de sabie.

Împreună cu dânșii a suferit moarte martirică și un slujitor al Sfinților Mucenici, Agatador.

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 13 octombrie și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași.

Racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia) la Iași în 1996.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la această dată, în fiecare an, să se facă pomenirea "Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași". Sărbătoare este consemnata în calendarul creștin ortodox român, cu cruce neagră, începând din anul 1997. (surse: vol. "Viețile Sfinților"; http://www.crestinortodox.ro/)

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe