Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Piatra de temelie a Casei Albe, care a devenit sediul administraţiei prezidenţiale şi reşedinţa oficială a preşedinţilor Statelor Unite ale Americii, a fost pusă la 13 octombrie 1792, notează www.loc.gov.

Prin votul din 16 iulie 1790, Congresul a aprobat legea privind construirea unui oraş care să devină noua capitală a SUA. Pentru prima dată în istorie, un oraş urma să fie construit exclusiv cu destinaţia de capitală, avându-l ca arhitect pe inginerul francez Pierre Charles l'Enfant (1754-1825), potrivit volumului ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). George Washington, cel care avea să devină primul preşedinte al SUA, anunţa la 24 ianuarie 1791, amplasarea permanentă a noii capitale, pe un teritoriu aflat la confluenţa râurilor Potomac şi Anacostia, care a devenit, ulterior, Districtul Columbia. Matematicianul şi astronomul Benjamin Banneker şi inginerul topograf Andrew Ellicott au realizat hărţi topografice ale terenului pe care urma să se construiască capitala, precizează www.scholastic.com. În 1800, instituţiile guvernamentale au fost mutate de la Philadephia în noul oraş federal, care a primit numele primului preşedinte al SUA.

Preşedintele George Washington (1789-1797), care dealtfel nici nu a locuit la Casa Albă, a ales împreună cu arhitectul francez Charles l'Enfant locul viitoarei reşedinţe prezidenţiale, care este de peste 220 de ani simbolul naţional al acestei ţări.

Pentru ridicarea acestei clădiri, Thomas Jefferson (1801-1809) a sugerat organizarea unui concurs de proiecte de clădiri, fiind date anunţuri în ziare din întreaga ţară, aminteşte sursa citată mai sus. Dintre proiectele înscrise în concurs, o comisie l-a ales pe cel cu un design simplu, dar elegant, un proiect realizat de James Hoban, un tânăr arhitect american de origine irlandeză. Potrivit surselor, se pare că Leinster House din Dublin i-a servit drept model.

Din momentul în care a fost pusă piatra de temelie, la 13 octombrie 1792, au trecut opt ani până când clădirea a putut fi locuită, chiar dacă lucrările nu erau în totalitate încheiate. John Adams, cel de-al doilea preşedinte al SUA (1797-1801) şi soţia sa, Abigail, s-au mutat în clădirea neterminată în luna noiembrie a anului 1800. Casa Preşedintelui, cunoscută şi sub numele de Conacul Executivului, a fost numită Casa Albă abia din 1812.

Construită din gresie alb-gri, clădirea contrasta puternic cu cărămida roşie folosită la clădirile din apropiere. Preşedintele Thomas Jefferson (1801-1809) s-a mutat la Casa Albă în 1801, majoritatea structurilor externe fiind în acel moment terminate. Casa Albă era cea mai mare casă rezidenţială din America. Preşedintele a comandat tapet şi mobilier elegant din Franţa. De atunci, fiecare familie prezidenţială a comandat lucruri speciale pentru această reşedinţă, unele dintre acestea putând fi văzute de cei care vizitează Casa Albă.

În timpul mandatului lui James Madison (1809-1817) a avut loc războiul dintre SUA şi Marea Britanie, aceasta blocând comerţul naval al SUA. Războiul a început în 18 iunie 1812 şi a durat până în 23 martie 1815. Washingtonul a fost ocupat în 1814, iar în ultimele luni ale războiului, trupele britanice au incendiat Casa Albă. Clădirea a fost reconstruită şi extinsă după planurile aceluiaşi arhitect, James Hoban, şi a fost ocupată de către James Monroe, cel de-al cincilea preşedinte al SUA (1817-1825), în 1817.

Următoarea extindere majoră a ''Conacului Executiv'' a avut loc în timpul preşedintelui Theodore Roosevelt (1901-1909). Când a preluat mandatul în 1901, în urma asasinării preşedintelui William McKinley, el era cel mai tânăr preşedinte de până atunci, potrivit www.whitehousehistory.org. Având o familie numeroasă, cu şase copii, întregul etaj doi unde se aflau birourile a fost transformat, devenind spaţiu de locuit pentru familia prezidenţială. În 1901, preşedintele Theodore Roosevelt a adoptat oficial termenul de Casa Albă. De asemenea, în aceeaşi perioadă a fost ridicată Aripa de Vest, destinată birourilor prezidenţiale, între care faimosul Birou Oval, dar şi personalului care se ocupa de nevoile preşedintelui şi de întreţinerea casei, care se mărea cu fiecare an.

În 1927, un al treilea etaj a fost adăugat, iar în 1934 a început construcţia Aripii de Est, în care au fost organizate alte birouri, un adăpost antiaerian şi un cinematograf.

În timpul mandatului celui de-al 33-lea preşedinte al SUA, Harry S. Truman (1945-1953), în urma examinării structurii clădirii de către arhitecţi şi ingineri, a ordonat o renovare completă a Casei Albe. Pereţii au rămas intacţi, dar interiorul a fost în întregime demontat. Buldozerele au săpat în subsolul casei, fiind turnată o nouă fundaţie stabilizându-se astfel pereţii existenţi de gresie. Timp de câţiva ani, preşedintele şi Prima Doamnă au locuit la Blair House vis-a-vis de Casa Albă. Renovarea s-a încheiat în 1952, iar preşedintele a invitat televiziunea să facă un tur al noii Case Albe. Astfel, pentru prima dată milioane de americani au văzut în detaliu casa preşedintelui, potrivit www.whitehousehistory.org.

Casa Albă a fost deschisă spre vizitare publicului larg, în 1805, de către preşedintele Thomas Jefferson. De asemenea, până în 1930, au fost organizate recepţii cu prilejul zilei de 4 iulie - Ziua Independenţei - ziua naţională a SUA, precum şi de Anul Nou. Uşile acesteia au rămas deschise mereu, mai puţin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi mai târziu, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

5.000 de vizitatori pe zi sau 1.825.000 pe an trec pragul Casei Albe, potrivit www.whitehousemuseum.org.

Casa Albă are 6 etaje (5.100 metri pătraţi, 2 niveluri subterane), 132 de camere, inclusiv 16 camere de oaspeţi, trei bucătării şi 35 de băi. Construită pe un teren de 18 hectare, Casa Albă este înconjurată de o serie de grădini, precum Rose Garden, Kennedy Garden sau Children's Garden, dar şi de un teren de tenis şi unul de baschet, precum şi de o piscină. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.