DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)

 •  Documentare
730 afişări

Între 13 și 22 octombrie va avea loc Les Films de Cannes a Bucarest, pentru al 8-lea an, manifestare care vine cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, în peste 100 de proiecții, la Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie, potrivit site-ul oficial al festivalului, filmedefestival.ro.

0556e678-204c-4779-9758-2f04b25b17b8

De asemenea, festivalul va continua să prezinte sub titulatura Les Films pour Cannes a Bucarest cele mai importante filme românești care se pregătesc pentru festivalurile anului viitor și va organiza ediția a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor români care vor să aibă o carieră internațională. Nu vor lipsi invitații speciali, întâlnirile cu realizatorii filmelor, retrospectivele și petrecerile.

La actuala ediție, peliculele vor fi proiectate și în alte 7 orașe din țară. Les films de Cannes va fi organizat între 13 și 19 octombrie la Brașov, la Cinema One, între 13-15 octombrie la Cluj, Cinema Victoria, între 20-22 octombrie la Timișoara, Filarmonica Banatul, Arad, Cinema ARTA, Iași, Ateneul din Iași, și între 10-12 noiembrie la Suceava, Cinema Modern.

Les Films de Cannes a Bucarest a devenit pe parcursul edițiilor anterioare unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Anul trecut, a adus în fața ecranelor peste 25.000 de spectatori și a înregistrat 20 de proiecții sold-out, aproape jumătate din numărul total de bilete fiind cumpărate înainte de începerea festivalului, arată sursa citată.

Evenimentul este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost inițiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

* Vineri, 13 octombrie, ora 18.00, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Lowendal invită publicul la vernisajul expoziției "În lumea personajelor lui Löwendal", organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111.

Muzeul Național de Artă a României

Potrivit unui comunicat al MNAR, expoziția, prilejuită de aniversarea a 120 de ani de la nașterea lui George Lowendal (1897-1964), relevă forța creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri și stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la peisaje influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictură religioasă neobizantină.

Selecția propusă prezintă circa 120 de lucrări aparținând Fundației Lowendal și ilustrează diversitatea activității lui George Lowendal. Imaginea oferită de pictura, schițele scenografice și de costum realizate la Cernăuți este completată de afișe ce dezvăluie interesul artistului pentru grafica publicitară. Selecția mai cuprinde grafică de șevalet, schițe "proletcultiste", afișe și reclame inaccesibile publicului în ultimul deceniu.

Lucrările de artă sunt completate de un amplu aparat documentar care conferă evenimentului caracterul unei adevărate expoziții — dosar, menționează comunicatul citat.

Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Lowendal a venit în România după Primul Război Mondial. A ajuns mai întâi la București (1921-1925), stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național.

Expoziția realizată de Muzeul Național de Artă al României și Fundația Löwendal în parteneriat cu Festivalul Național de Teatru (FNT) este deschisă până la 31 ianuarie 2018.

* Cea de-a patra ediție a Bucharest Art Week se desfășoară în intervalul 14-22 octombrie, în mai multe spații din Capitală. Deschiderea manifestării are loc cu spectacolul "Corp Străin", în regia lui David Schwartz, la Teatrul Evreiesc de Stat, ora 18.30, informează un comunicat al organizatorilor.

Teatrul Evreiesc de Stat din București

Anul acesta Bucharest Art Week se construiește în jurul unui subiect deosebit de grav: războiul din Siria și consecințele sale. Tema a fost propusă de Nona Șerbănescu, inițiatoarea și directoarea festivalului, artistă legată afectiv de Siria prin origine, potrivit comunicatului citat.

"Corp Străin" este un spectacol acut și actual despre identitate, migrație și război, plecând de la poveștile personale ale membrilor echipei artistice. În cadrul Bucharest Art Week, a fost ales ca eveniment de deschidere și totodată ca punct de plecare în dezvoltarea temei "Corespondență de război".

Din distribuție fac parte Iolanda Covaci, Alexandra Fasolă, Anka Levana, Alice Monica Marinescu, Fatma Mohamed, Katia Pascariu.

Artistele și artiștii implicați împărtășesc experiențe personale, documentează poveștile de viață ale rudelor lor și investighează mecanismele care generează experiențe de "corpuri străine".

Accesul la spectacol este liber în baza rezervării prealabile sau a invitației confirmate, rezervări la arte.contemporane@gmail.com, menționează sursa citată.

Duminică, 15 octombrie, de la ora 19.00, manifestarea continuă la Macaz Teatru Coop, cu spectacolul "Nu ne-am născut în locul potrivit", de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, regia Alice Monica Marinescu și David Schwartz.

Din distribuție fac parte: Alex Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan.

Spectacolul va fi urmat de o discuție cu artiștii din spectacol și invitații: Mugur Grosu, Cristina Iacob, Nona Șerbănescu și Andrei Șerban.

Accesul la spectacol și dezbatere va fi liber, în baza rezervării prealabile.

Ediția actuală a festivalului aduce la un loc demersuri artistice din mai multe domenii, printre care teatrul, muzica și arta, având ca invitați mai mulți artiști contemporani români și sirieni, între care: Omran Younis, Khaled Dawwa Khaled Youssef sau Humam Alsaliam.

Bucharest Art Week este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe