COD GALBEN: 16-12-2017 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge și depăși la rafală 80...90 km/h, izolat 100 km/h, spulberând și viscolind zăpada. in Județul Vrancea, Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Suceava;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată în 10 octombrie. Stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (FMSM), ea reprezintă singura campanie mondială de conştientizare şi educare - o oportunitate de a comunica cu publicul larg despre problemele de sănătate mintală.

Campania din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale este axată pe problemele persoanelor care suferă de shizofrenie. Scopul manifestărilor din 2014 este de a facilita accesul la tratament a persoanelor suferinde. O persoană diagnosticată şi care urmează tratament poate gestiona boala şi poate fi ajutată pentru a se recupera.

Schizofrenia afectează aproximativ 26 de milioane de oameni din întreaga lume şi, deşi, este o tulburare psihică tratabilă, mai mult de 50% din persoanele cu schizofrenie nu pot avea acces la un tratament adecvat, iar 90% din persoanele cu schizofrenie netratate trăiesc în ţări în curs de dezvoltare.

Acţiunile organizate cu acest prilej urmăresc şi conştientizare, sensibilizare şi informarea populaţiei pentru a putea ajuta aceste persoane, care de obicei sunt marginalizate, excluse sau ignorate de către societate.

FMSM încurajează factorii de decizie ai ţărilor şi organizaţiile din întreaga lume, pentru a aborda problemele de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităţilor, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale şi acces la tratamente.

O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului.

Datorită faptului că sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe ţări ale lumii nu primesc nici un fel de ajutor. La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, vor frâna sau chiar bloca capacitatea omului de a se realiza şi de a fi de folos comunităţii. Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că, până în anul 2020 tulburările mintale, în special depresiile vor fi principalele cauze ale morbidităţii în rândul europenilor. AGERPRES /(Dumitrescu-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.