COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat ca în prima zi de luni a lunii octombrie a fiecărui an să se marcheze Ziua mondială a habitatului, notează www.urbanoctober.org.

Astfel, în 2017, la 2 octombrie, la nivel mondial este marcată Ziua mondială a habitatului cu tema ''Housing Policies: Affordable Homes''. Aceeaşi zi marchează şi debutul ''Lunii Urbane'', când pe tot parcursul lunii octombrie sunt organizate, în întreaga lume, numeroase activităţi având în centru dezvoltarea locuinţelor şi îmbunătăţirea oraşelor.

În 2016, tema acestei zile s-a intitulat ''Housing at the Centre''.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane a ONU, a desemnat în 1985, la San Francisco, Ziua mondială a habitatului. Această zi se sărbătoreşte în oraşele din întreaga lume, în prima zi de luni din luna octombrie. A fost sărbătorită prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul "Shelter is my right".

Scopul principal al marcării Zilei mondiale a habitatului este de a aduce în prim-plan situaţia în care se află oraşele lumii şi la dreptul fundamental al fiecărui om de a avea o locuinţă adecvată. În întreaga lume, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, pornind de la marile oraşele şi până la cele mai mici aşezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creşterii populaţiei şi inegalităţii economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toţi locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor oraşele noastre.

O locuinţă potrivită a fost recunoscută ca parte a dreptului la un standard de viaţă adecvat în cadrul instrumentelor internaţionale, respectiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 şi Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale din 1966.

Locuinţa este un element esenţial al urbanizării şi are atribute transformatoare în vederea implementării Noii Agende Urbane. Cel puţin jumătate din terenurile din oraşe sunt destinate construcţiei de locuinţe, care se află în centrul tuturor activităţilor umane, de aceea deciziile de dezvoltare a locuinţelor modifică forma oraşelor şi sunt esenţiale pentru realizarea unei dezvoltări urbane durabile şi incluzive. O locuinţă adecvată reprezintă o necesitate umană şi totodată o parte integrantă a dreptului la un nivel de trai cât mai bun.

În perioada 17-20 octombrie 2016 la Quito, în Ecuador, a avut loc Conferinţa ONU privind Locuinţele şi Dezvoltarea Urbană Durabilă (Habitat III) care s-a încheiat cu succes fiind adoptată o Nouă Agendă Urbană, potrivit http://habitat3.org/.

Noua Agendă Urbană pune locuinţele în centrul dezvoltării urbane durabile şi incluzive, încurajând iniţiativele în ceea ce priveşte asigurarea de locuinţe pentru toate grupurile de venituri, în special pentru cei cu venituri mici, cu asigurarea unui spaţiu public, a unei infrastructuri şi a unor servicii de bază de calitate, asigurând, totodată, integrarea spaţială şi socio-economică. Strategiile politice şi de punere în aplicare ar trebui să includă cadre financiare, de reglementare şi instituţionale la nivel naţional şi local. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.