Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua naţională a Republicii Botswana se sărbătoreşte la 30 septembrie, dată la care, în anul 1966, şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie.

Botswana este aşezată în sudul continentului african, fără a avea acces direct la Ocean. Se învecinează cu Africa de Sud, la sud, cu Namibia, la vest şi la nord, cu Zimbabwe la est, iar într-un punct din nord - cu Zambia. Mai exact, localitatea de graniţă Kazungula, situată pe cursul râului Zambezi, este punctul de întâlnire a patru state, Botswana, Zimbabwe, Zambia şi Namibia, notează site-ul www.botswanatourism.co.bw.

Din punct de vedere geografic, Botswana este dominată, în mare parte, de deşertul Kalahari, un platou cu o înălţime medie de 1.100 metri peste nivelul mării, care ocupă circa 84% din suprafaţa ţării, potrivit site-ului menţionat anterior.

Cea mai mare parte a populaţiei este concentrată în partea de est a ţării. Aici, relieful este mai variat, zonele joase fiind punctate de inselberg-uri, care, conform Dicţionarului enciclopedic (1999), sunt înălţimi izolate formate din roci dure, cu pante abrupte, care se ridică izolat deasupra câmpiei de eroziune înconjurătoare, în regiunile cu climat arid. De asemenea, în sud-est, relieful este ceva mai înalt, bucurându-se, totodată, de o cantitate mai mare de precipitaţii decât restul ţării, ceea ce conferă terenului o fertilitate mai mare şi un potenţial agricol mai crescut, cu toate că nici aici altitudinea medie nu este mai mare. Tot în sud-est este situată şi capitala Gaborone.

În partea de vest, se întinde o mare parte din deşertul Kalahari, acesta ocupând 84% din suprafaţa ţării. Deşertul Kalahari depăşeşte, însă, cu mult, teritoriul statului Botswana, ocupând suprafeţe mari şi din Africa de Sud, Namibia şi Angola.

Deşertul Kalahari este uşor diferit faţă de ceea ce ne-am putea imagina, în sensul că este acoperit, în mare parte, de vegetaţie, cu tufe, arbori şi păşuni întinse acoperite cu iarbă. Suprafaţa relativ plană a deşertului este întreruptă, pe alocuri, de văi joase, de dune de nisip, de numeroase bazine şi, în nord-vest, chiar de dealuri izolate, cum ar fi Aha, Tsodilo, Koanaka sau Gcwihaba. Majoritatea bazinelor se umplu cu apă în sezonul ploios, iar suprafaţa lor dură ajută la păstrarea apei un timp mai îndelungat, fără să fie imediat absorbită în sol, un aspect deosebit de important pentru viaţa sălbatică din deşert.

Deşertul Kalahari cuprinde şi o zonă distinctă, respectiv delta Okavango, atipică, presărată cu palmieri. Delta a fost formată de fluviul Okavango, care izvorăşte din Angola şi care, nereuşind să ajungă până la ocean, se varsă în nisipurile deşertului, creând, astfel, o oază mlăştinoasă în mijlocul deşertului. Delta ocupă 15.000 km pătraţi în nord-vestul ţării, fiind, astfel, cea mai mare deltă din lume formată la interiorul continentului.

Delta Okawango, regiune inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este foarte bogată în floră şi în faună, fiind habitatul unora dintre cele mai trainice populaţii de mamifere pe cale de dispariţie din lume, cum ar fi ghepardul, marele rinocer alb şi rinocerul negru, câinele sălbatic african, leul, toate acestea fiind adaptate la viaţa în mediul umed, notează site-ul whc.unesco.org. Un aspect deosebit întâlnit în această deltă este acela că atât plantele, cât şi animale şi-au sincronizat ciclurile biologice cu perioadele de precipitaţii şi cu creşterea debitului fluviului care o alimentează. Habitatul natural este foarte diversificat şi include râuri şi lagune permanente sau sezoniere, mlaştini permanente, lunci şi păduri. Fiecare dintre aceste habitate cuprinde specii distincte de organisme acvatice, reptile, păsări şi mamifere. Delta Okavango este renumită pentru marea diversitate de păsări, cu 24 de specii pe cale de dispariţie. De asemenea, în Botswana se află cea mai mare populaţie de elefanţi din lume, cu circa 130.000 de exemplare, majoritatea lor trăind tot în delta Okavango.

O altă trăsătură specifică a reliefului din Botswana este reprezentată de bazinul Makgadikgadi, din nord-estul ţării, format din mici lacuri sărate, care ocupă circa 12.000 km pătraţi, notează site-ul www.botswanatourism.co.bw. Aceste lacuri se formează îndeosebi în sezonul ploios, în bazine de dimensiuni diferite, separate între ele de dune de nisip, mici insule sau peninsule formate din roci dure sau de suprafeţe de deşert. În aceste bazine, nu poate creşte vegetaţia, dar extremităţile sunt acoperite de pajişti. Tot în aceste zone mărginaşe cresc baobabi masivi, care creează un peisaj deosebit. Se distinge Rezervaţia Makgadikgadi, cu o suprafaţă de 3.900 km pătraţi, caracterizată de pajişti întinse şi de păduri de acacia. În nord, rezervaţia se învecinează cu Parcul Naţional Nxai Pan. Sezonul ploios oferă turiştilor un adevărat spectacol al animalelor sălbatice, de la gheparzi şi lei, la zebre şi antilope, hiene şi elefanţi.

Clima este semi-aridă, cu două anotimpuri principale, vara - din noiembrie până în martie, şi iarna - din mai până în august, potrivit site-ului www.botswanatourism.co.bw. Vara aduce temperaturi foarte ridicate, dar acesta este şi sezonul ploios. Cantităţile de ploaie variază, însă, de la o regiune la alta. În timp ce într-o zonă poate ploua torenţial, la 10-15 km distanţă este posibil să nu plouă deloc. De asemenea, după ploaie soarele este atât de puternic, încât mare parte din apa pluvială se evaporă înainte de a fi absorbită de sol. În timpul iernii nu plouă, iar temperaturile variază destul de mult, îndeosebi de la zi la noapte. Lunile care fac legătura între aceste două anotimpuri, respectiv aprilie-mai şi septembrie-octombrie, sunt, de asemenea, secetoase, dar temperaturile nu sunt atât de ridicate ca cele din timpul verii, iar noaptea nu scad la fel de mult ca în nopţile de iarnă.

Fără a fi celebră printre destinaţiile turistice africane, Botswana beneficiază de o bogăţie naturală impresionantă, cu particularităţi deosebite, ce poate oferi ingredientele necesare pentru o vacanţă deosebită, plină de aventură, în mijlocul naturii. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.