COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua europeană a limbilor se sărbătoreşte la 26 septembrie, potrivit http://edl.ecml.at/. Manifestările prevăzute cu această ocazie sunt numeroase, incluzând jocuri şi quiz-uri, serate literare, conferinţe, mese rotunde, programe de radio şi de televiziune pe tema politicii lingvistice, precum şi numeroase concerte organizate în spaţii publice.

Se urmăreşte promovarea interesului faţă de limbile străine şi faţă de învăţarea acestora în rândul adulţilor şi al copiilor. Sunt sărbătorite nu numai limbile oficiale europene, ci şi bogata moştenire de culturi şi tradiţii - o expresie vie a tuturor limbilor Europei. Acest eveniment reprezintă, în fiecare an, o ocazie pentru a evidenţia avantajele învăţării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur. Cetăţenii europeni sunt încurajaţi să înveţe cât mai multe limbi, indiferent de vârstă, atât în şcoli cât şi în afara lor.

Pentru a marca Ziua europeană a limbilor, în mai multe oraşe din România se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni diverse evenimente. Astfel, la 23 septembrie, numeroşi copii, însoţiţi de părinţi, au venit în grădina Casei Filipescu - Cesianu din Bucureşti, pentru a participa la activităţile dedicate Zilei europene a limbilor, eveniment organizat sub forma unui târg lingvistic de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi membrii Clusterului EUNIC România - Reţeaua Institutelor Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană. Publicul a avut prilejul să descopere bogăţia culturală a continentului prin intermediul a numeroase activităţi educative precum sesiuni de speak dating, ateliere pentru copii şi părinţi, lecţii demonstrative de limbi străine.

Totodată, cu prilejul Zilei europene a limbilor filialele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de manifestări. De exemplu, ca şi în anii anteriori, ICR Madrid invită publicul local să descopere, prin exerciţii interactive, elementele comune limbilor română şi spaniolă, precum şi avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de lecţii demonstrative, care se vor desfăşura în data de 29 septembrie. Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătoreşte Ziua europeană a limbilor prin organizarea de lecţii demonstrative de limba română pentru 150 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani. Evenimentul va avea loc la Institutul Goethe din Rotterdam, la 26 septembrie, în intervalul 10.30-16.00, şi este organizat de reţeaua EUNIC Olanda în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Regatul Ţărilor de Jos.

La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2001. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european.

Anul 2001 a fost proclamat de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor'', conform http://edl.ecml.at/. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizaţi în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 şi 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia şi în Africa, conform http://edl.ecml.at/. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.