COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cântăreaţa Dida Drăgan s-a născut la 14 septembrie 1947, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. După terminarea liceului, a absolvit Şcoala Populară de Artă din Bucureşti şi cursul de perfecţionare pentru solişti vocali de muzică uşoară, având-o îndrumătoare pe profesoara Florica Orăscu.

La Şcoala Populară de Artă a fost colegă cu Aura Urziceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Ioan Luchian Mihalea şi Mihai Constantinescu.

Debutul Didei Drăgan a venit în 1971, când a participat la concursul de interpretare Bucureşti 71 obţinând premiul I, cu piesa "Vechiul pian" de Vasile V. Vasilache. În acelaşi an, a debutat şi în Germania, după ce se întâlnise în România cu compozitorul Manfred Nichthke, care a ascultat o înregistrare cu Dida şi i-a plăcut. Apoi i-a trimis din Germania o piesă compusă de Ghert Welkhich, pe care a orchestrat-o Petre Magdin şi cu care Dida Drăgan a participat la concursul de la Halle, unde a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale muzicii internaţionale: Karel Gott, Helena Vondrachkova, Alla Pugaciova, Marila Radovicz, Joseph Laufer, Frank Schobel. A cântat piesa Să nu-mi spui c-a trecut, cu care a avut succes şi ulterior a câştigat 20 de medalii de aur la diferite concursuri.

Anul următor, la Festivalul de la Mamaia, a obţinut locul I la secţiunea Interpretare, potrivit volumului Meridianele cântecului de Daniela Caraman Fotea, apărut la Editura Muzicală. Stilul său de interpretare şi timbrul special au făcut-o să fie numită vocea de flacără a muzicii româneşti.

Tot în 1972 a făcut parte din echipa care a obţinut Premiul special Cupa intercontinentală" la Knokke (Belgia). Doi ani mai târziu, la Dresda, a obţinut premiul pentru cel mai bun solist al festivalului şi premiul al III-lea pentru interpretarea piesei Ca-n poveste de Petre Magdin. Tot în fosta R.D. Germană, Dida Drăgan a participat la peste 15 emisiuni Schlager Studio". A înregistrat pentru casele de discuri Electrecord (discuri personale LP în 1986 şi 1988), Balkanton (Bulgaria) şi Amiga (R.D. Germană).

A efectuat numeroase turnee în ţară şi peste hotare: Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Japonia, URSS, R.D. Germană, R.F. Germania, Belgia, Danemarca, Japonia. La Tokyo, a fost finalistă la Festivalul Internaţional al Cântecului cu piesa Sămânţa nemuririi de Radu Şerban.

În 1985, la Festivalul de la Mamaia, a obţinut trofeul la secţiunea Creaţie cu piesa "Leagănul meu" de Horia Moculescu. A colaborat cu mulţi compozitori - Liviu Tudan, Petre Magdin, Anton Şuteu, Adrian Ordean, Florin Ochescu, cu trupe ca Mondial, Romanticii, Roata, Sfinx, Monolit, Roşu şi Negru.

În 1993 a participat la preselecţia Eurovision alături de trupa Compact, cu piesa Nu pleca, compusă de Adrian Ordean.

Între piesele de succes ale artistei se numără: Până-n cea din urmă zi" (Edmond Deda); Iubesc primăvara" (Dan Ştefănică); Visata mea iubire", Planete, Soarele zărilor" (Marius Ţeicu); Atunci" (Mişu Iancu); Anilor, Voi, anotimpuri, Necuprins şi cuprins, Soare şi flori", "Trepte de lumină, De ce taci?", Străinul", Chemarea anilor", Drumul", Glas de păduri", Semn de întrebare", Un fir de iarbă", Cer de baladă" (Petre Magdin); Să ocrotim copacii înfloriţi", Să nu lovim nicicând un porumbel", Deschideţi poarta soarelui, "Voi, oameni de mâine", "Da, recunosc", Drumul iubirii (Anton Şuteu); "Dac-ai să vii", O lacrimă de stea, Poveste fără final, Cu îngeri a nins", "Nici chip, nici nume" (Liviu Tudan); Cer şi pământ", N-am să te-ntorc din drum, "Nu vreau să te iert", Zilele ce trec prin mine", Drumul meu", "Ştiu că vei pleca", "Ai să mă pierzi" (Adrian Ordean), "Iertare", "Legământ", "Aur pe stradă", "Ochii ploii", "Cine crede în minuni?" (Florin Ochescu).

Alţi compozitori cu care a colaborat: Reaprindeţi candela (Ion Aldea Teodorovici), "Viaţa unui vis" (Sorin Chifiriuc), "Seara unui vis" (Dani Constantin), "Arde şi doare" (Dragoş Docan), Stau pe o margine de lună (Adrian Enescu), "Corabie plutitoare, Pământul" (Cornel Fugaru), Să mă iubeşti! (Mihai Pocorschi).

A avut mare succes cu preluări ale unor piese cunoscute din repertoriul unor trupe de succes - "Nu te mint" (Free), "Întrebare" (John Lennon), "Dacă pleci acum" (Ray Charles), "Clipele" (Fogerty), "Ca-ntr-un vis" (Heart), "Cu tine" (Smokie), "Iubirea noastră" (Frank Sinatra), "Născută sunt să cânt" (Spandau Ballet), "O clipă cât o viaţă" (Tina Turner), "Rug aprins" (Heart), "Singurătate" (Heart), "Te caut iar" (Heart), "Unde ai plecat?" (Whitesnake).

În 2003, a primit, în cadrul Festivalului de la Mamaia, Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate din partea Consiliului Judeţean Constanţa.

Între albumele lansate de artistă se numără Dida Drăgan (1984), Deschideţi poarta soarelui (1987), O lacrimă de stea (1997), Pentru buni şi pentru răi (2001), Mi-e dor de ochii tăi (2002).

De câtva timp, Dida Drăgan colaborează cu casa de discuri OVO Music a lui Ovidiu Komornyik. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.