Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Pentru a evidenţia importanţa cooperării Sud-Sud, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis să marcheze Ziua pentru cooperarea Sud-Sud la 12 septembrie, în fiecare an. Data aniversează adoptarea în 1978 a Planului Buenos Aires de acţiune pentru promovarea şi implementarea cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit ONU, Ziua Naţiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud sărbătoreşte evoluţiile economice, sociale şi politice realizate în ultimii ani de către regiuni şi ţări din sud şi accentuează eforturile ONU de a activa în domeniul cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare.

Cooperarea Sud-Sud se realizează printr-un cadru larg de colaborare între ţările din sud în domeniile politic, economic, social, cultural, de mediu şi tehnic. Implicarea a două sau mai multe ţări în curs de dezvoltare poate avea loc pe o bază bilaterală, regională, intraregională sau interregională. Ţările în curs de dezvoltare împărtăşesc cunoştinţe, abilităţi, expertiză şi resurse pentru a putea atinge obiectivele de dezvoltare prin eforturi concertate.

Istoria cooperării Sud-Sud începe în 1949, odată cu instituirea primului program de asistenţă tehnică al ONU de către Consiliul Economic şi Social. De asemenea, în 1969 a fost instituit Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În 1978, a fost aprobat de către Adunarea Generală (Rezoluţia 33/134) Planul de acţiune de la Buenos Aires (BAPA) pentru promovarea şi implementarea cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare, unul dintre pilonii principali ai cooperării Sud-Sud, precizează ONU.

O altă etapă a fost stabilită în cadrul celei de-a treia Conferinţe a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind ţările cel mai puţin dezvoltate, desfăşurată în 2001 la Bruxelles, care a subliniat importanţa cooperării Sud-Sud în consolidarea capacităţilor şi stabilirea celor mai bune practici în special în domeniul sănătăţii, mediului, ştiinţei şi tehnologiei.

Conferinţa internaţională privind finanţarea dezvoltării, care a avut loc la Monterrey, Mexic, în martie 2002, a încurajat în special cooperarea Sud-Sud, inclusiv prin cooperare triunghiulară, pentru a facilita schimbul de opinii cu privire la strategiile, practicile, experienţa şi replicarea proiectelor de succes. În plus, a solicitat consolidarea cooperării Sud-Sud în furnizarea de asistenţă.

În ultimele două decenii, lumea a suferit o transformare economică şi politică majoră. Schimbările, în special în sud, au fost mai rapide decât în oricare altă perioadă din istorie. Relaţiile în sud şi între sud şi nord au căpătat noi dimensiuni. Aspectele cheie actuale, cum ar fi mediul şi schimbările climatice, securitatea energetică şi alimentară, sărăcia globală, legătura dintre creştere, echitate şi migraţie sunt astăzi mai globale decât dimensiunea nord-sud, menţionează ONU.

Multe ţări din sud au construit capacităţi financiare şi tehnice semnificative. Acestea au început să transfere o parte din aceste resurse, în condiţii concesionale şi non-concesionale, altor ţări din sud, în contextul unei abordări incluzive pentru gestionarea problemelor globale, răspândirea pe scară mai largă a beneficiilor globalizării, crearea de noi pieţe şi crearea unei baze mai ample pentru o creştere economică durabilă. În ultimii ani, pe baza unei lungi istorii de asistenţă şi a altei cooperări între ţările în curs de dezvoltare, mai multe ţări sudice au devenit parteneri importanţi pentru cooperarea pentru dezvoltare.

Toate aceste eforturi au fost reafirmate şi extinse odată cu adoptarea Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030 de către Adunarea Generală a ONU. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.