Ziua internațională a Națiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud

 •  Documentare
691 afişări

Pentru a evidenția importanța cooperării Sud-Sud, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decis să marcheze Ziua pentru cooperarea Sud-Sud la 12 septembrie, în fiecare an. Data aniversează adoptarea în 1978 a Planului Buenos Aires de acțiune pentru promovarea și implementarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare.

d5bddbce-b80e-4206-90d3-976f6ae04d17

Sursa foto: United Nations Office for South-South Cooperation / Facebook

Potrivit ONU, Ziua Națiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud sărbătorește evoluțiile economice, sociale și politice realizate în ultimii ani de către regiuni și țări din sud și accentuează eforturile ONU de a activa în domeniul cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare.

Cooperarea Sud-Sud se realizează printr-un cadru larg de colaborare între țările din sud în domeniile politic, economic, social, cultural, de mediu și tehnic. Implicarea a două sau mai multe țări în curs de dezvoltare poate avea loc pe o bază bilaterală, regională, intraregională sau interregională. Țările în curs de dezvoltare împărtășesc cunoștințe, abilități, expertiză și resurse pentru a putea atinge obiectivele de dezvoltare prin eforturi concertate.

Istoria cooperării Sud-Sud începe în 1949, odată cu instituirea primului program de asistență tehnică al ONU de către Consiliul Economic și Social. De asemenea, în 1969 a fost instituit Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În 1978, a fost aprobat de către Adunarea Generală (Rezoluția 33/134) Planul de acțiune de la Buenos Aires (BAPA) pentru promovarea și implementarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare, unul dintre pilonii principali ai cooperării Sud-Sud, precizează ONU.

O altă etapă a fost stabilită în cadrul celei de-a treia Conferințe a Organizației Națiunilor Unite privind țările cel mai puțin dezvoltate, desfășurată în 2001 la Bruxelles, care a subliniat importanța cooperării Sud-Sud în consolidarea capacităților și stabilirea celor mai bune practici în special în domeniul sănătății, mediului, științei și tehnologiei.

Conferința internațională privind finanțarea dezvoltării, care a avut loc la Monterrey, Mexic, în martie 2002, a încurajat în special cooperarea Sud-Sud, inclusiv prin cooperare triunghiulară, pentru a facilita schimbul de opinii cu privire la strategiile, practicile, experiența și replicarea proiectelor de succes. În plus, a solicitat consolidarea cooperării Sud-Sud în furnizarea de asistență.

În ultimele două decenii, lumea a suferit o transformare economică și politică majoră. Schimbările, în special în sud, au fost mai rapide decât în oricare altă perioadă din istorie. Relațiile în sud și între sud și nord au căpătat noi dimensiuni. Aspectele cheie actuale, cum ar fi mediul și schimbările climatice, securitatea energetică și alimentară, sărăcia globală, legătura dintre creștere, echitate și migrație sunt astăzi mai globale decât dimensiunea nord-sud, menționează ONU.

Multe țări din sud au construit capacități financiare și tehnice semnificative. Acestea au început să transfere o parte din aceste resurse, în condiții concesionale și non-concesionale, altor țări din sud, în contextul unei abordări incluzive pentru gestionarea problemelor globale, răspândirea pe scară mai largă a beneficiilor globalizării, crearea de noi piețe și crearea unei baze mai ample pentru o creștere economică durabilă. În ultimii ani, pe baza unei lungi istorii de asistență și a altei cooperări între țările în curs de dezvoltare, mai multe țări sudice au devenit parteneri importanți pentru cooperarea pentru dezvoltare.

Toate aceste eforturi au fost reafirmate și extinse odată cu adoptarea Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030 de către Adunarea Generală a ONU.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe