Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Spectacolul de reconstituire istorică "Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin" are loc la 9 septembrie 2017, ora 21.00, la Constanţa, în organizarea Asociaţiei Cultural-Artistice "Vulturii Carpaţilor", cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.

Actori de primă mână ai scenei româneşti - Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Flaviu Crişan, Mirela Klein, Luiza Martinescu, Alexandru Axente -, 14 cascadori profesionişti, zeci de figuranţi antrenaţi pentru spectacole de acest gen şi zece cai frumoşi participă la un show cu efecte pirotehnice, cascadorii şi jonglerii cu foc, echipamente şi arme specifice perioadei respective, costume tematice, pe plaja Modern din Constanţa, pentru a propune publicului o lecţie de istorie pe viu, având în centru o figură emblematică pentru judeţul Constanţa - Publius Ovidius Naso -, şi un moment cheie - Exilul la Pontul Euxin.

Spectacolul istoric "Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin" este realizat după un scenariu original, documentat istoric, cu costume şi arme specifice perioadei evocate. La realizarea acestui show colaborează cele mai prestigioase organizaţii şi instituţii de cultură din domeniu: Uniunea Cascadorilor Profesionişti din România, Circul de Stat Bucureşti, Asociaţia Culturală Tomis, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional Bucureşti.

***

Asociaţia Cultural-Artistică "Vulturii Carpaţilor", înfiinţată în 2014, este o trupă de cascadori şi actori profesionişti, care aduce în atenţie istoria românilor, prin evenimente cultural-artistice, prin spectacole de reconstituire istorică, momente importante de istorie. Trupa are o vastă experienţă în domeniul cinematografic, participând de-a lungul anilor la sute de filme româneşti şi străine şi la numeroase spectacole de reconstituire istorică, între care amintim: "Ştefan cel Mare", "Mihai Viteazul", "Iancu Jianu", "Dacii", "Vlad Ţepeş"- evenimente de mare anvergură şi cu un impact foarte puternic în rândul publicului de toate vârstele, precizează un comunicat de presă al asociaţiei.

''Acest gen de spectacole reprezintă ceea ce în prezent se numeşte 'historical re-enactment', un tip de spectacol foarte popular pe canalele TV Discovery Channel, History Channel sau National Geografic. Este, de fapt, un film live, spectatorii trăind cu emoţie momentele de luptă, simţind adrenalina în scenele dramatice, în galopul cailor, în zăngănitul săbiilor, aplaudând efectele pirotehnice, admirând jocul actorilor şi al cascadorilor, fiind în permanenţă conectaţi la tensiunea acţiunii'', precizează Dan Motanu, preşedintele Asociaţiei Cultural-Artistice "Vulturii Carpaţilor" şi vicepreşedinte al Uniunii Cascadorilor Profesionişti din România, în comunicatul de presă.

Acest show este pentru spectatori o adevărată lecţie de istorie, care, trăită atât de aproape de actori, cascadori, cai, decoruri şi efecte speciale, reprezintă mai mult decât orice carte citită despre evenimentul respectiv.

Nucleului echipei, reprezentat de cascadorii Dan Motanu, Adrian Pavlovschi, Mohamed Jbara, li s-au alăturat, de-a lungul anilor, tineri cascadori, artişti ai Circului de Stat din Bucureşti, dar şi mari actori ai scenei româneşti - Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Flaviu Crişan, Ion Besoiu, Maria Buză, Carmen Tănase, Ion Haiduc, George Alexandru, Radu Pietreanu.

Între spectacolele de mare succes, amintim spectacolele organizate la Craiova, "Mihai Viteazul" (2013) şi "Iancu Jianu" (2014) - Festivalul Haiducilor. Primul s-a dorit a fi o reconstituire a bătăliei de la Călugăreni, în care au fost redate cu mare grijă costumele, armele, acţiunea. Cel de-al doilea se înscrie în seria spectacolelor despre haiduci, fiind realizat toamna, pe hipodromul din spatele Parcului Romanescu din Craiova, cu efecte pirotehnice speciale, cu un scenariu care aduce în atenţie rolul şi imaginea haiducilor în legendele populare româneşti.

În 2014, pe faleza din Mamaia, judeţul Constanţa, a fost realizat spectacolul care redă un moment important din domnia lui Ştefan cel Mare - bătălia de la Podul Înalt, întoarcerea domnitorului moldovean înfrânt şi retrimiterea la luptă de către mama sa. Toate detaliile legate de domnia lui Ştefan cel Mare au fost respectate, începând cu steagul Moldovei de la acea vreme, care reprezenta un cap de bour, până la personaje ca Vrâncioaia, care a sunat din bucium şi au venit fiii săi care au strâns toată armata risipită, sau reconstituirea taberei lui Soliman Paşa. Alături de cascadori, au participat la acest spectacol două doamne ale cântecului popular românesc - Irina Loghin (care a interpretat rolul mamei lui Ştefan cel Mare) şi Maria Cârneci (care a interpretat rolul Vrâcioaiei), dar şi reprezentanţi ai comunităţii turco-tătare din judeţul Constanţa, care au venit cu costume tradiţionale, istorice.

Un alt spectacol de mare anvergură a fost cel care redă luptele dintre daci şi romani, în centrul acţiunii fiind figura lui Decebal. La acest show, respectiv ''Dacii'' (2013), şi-au dat concursul actorii Ion Haiduc, Carmen Tănase, Flaviu Crişan.

Spectacolul de la Târgovişte - Festivalul medieval ''Dracula'' (2014) - aduce în centrul acţiunii figura domnitorului Vlad Ţepeş, în decorul fascinant al cetăţii de scaun din acest loc.

Echipa ''Vulturii Carpaţilor'' este alcătuită din cascadori şi actori celebri, care îşi propun să aducă în faţa publicului din România pagini din istoria acestui neam, prin show-uri de mare anvergură, desfăşurate în spaţii deschise - stadioane, hipodroame, falezele oraşelor, plaje. Spectacolele organizate de ''Vulturii Carpaţilor'' adună de fiecare dată între 5.000 şi 10.000 de spectatori. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.