DOCUMENTAR "Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin" - spectacol de reconstituire istorică, la Constanța

 •  Documentare
2695 afişări

Spectacolul de reconstituire istorică "Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin" are loc la 9 septembrie 2017, ora 21.00, la Constanța, în organizarea Asociației Cultural-Artistice "Vulturii Carpaților", cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

3d623382-cf6d-4b33-81dc-a7ff63af5e87

Sursa foto: Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin / Facebook

Actori de primă mână ai scenei românești — Maia Morgenstern, Claudiu Bleonț, Flaviu Crișan, Mirela Klein, Luiza Martinescu, Alexandru Axente—, 14 cascadori profesioniști, zeci de figuranți antrenați pentru spectacole de acest gen și zece cai frumoși participă la un show cu efecte pirotehnice, cascadorii și jonglerii cu foc, echipamente și arme specifice perioadei respective, costume tematice, pe plaja Modern din Constanța, pentru a propune publicului o lecție de istorie pe viu, având în centru o figură emblematică pentru județul Constanța — Publius Ovidius Naso—, și un moment cheie — Exilul la Pontul Euxin.

Spectacolul istoric "Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin" este realizat după un scenariu original, documentat istoric, cu costume și arme specifice perioadei evocate. La realizarea acestui show colaborează cele mai prestigioase organizații și instituții de cultură din domeniu: Uniunea Cascadorilor Profesioniști din România, Circul de Stat București, Asociația Culturală Tomis, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Național București.

***

Asociația Cultural-Artistică "Vulturii Carpaților", înființată în 2014, este o trupă de cascadori și actori profesioniști, care aduce în atenție istoria românilor, prin evenimente cultural-artistice, prin spectacole de reconstituire istorică, momente importante de istorie. Trupa are o vastă experiență în domeniul cinematografic, participând de-a lungul anilor la sute de filme românești și străine și la numeroase spectacole de reconstituire istorică, între care amintim: "Ștefan cel Mare", "Mihai Viteazul", "Iancu Jianu", "Dacii", "Vlad Țepeș"—evenimente de mare anvergură și cu un impact foarte puternic în rândul publicului de toate vârstele, precizează un comunicat de presă al asociației.

Cascadorul Dan Motanu, vicepreședintele Uniunii Cascadorilor Profesioniști din România, 2014

''Acest gen de spectacole reprezintă ceea ce în prezent se numește 'historical re-enactment', un tip de spectacol foarte popular pe canalele TV Discovery Channel, History Channel sau National Geografic. Este, de fapt, un film live, spectatorii trăind cu emoție momentele de luptă, simțind adrenalina în scenele dramatice, în galopul cailor, în zăngănitul săbiilor, aplaudând efectele pirotehnice, admirând jocul actorilor și al cascadorilor, fiind în permanență conectați la tensiunea acțiunii'', precizează Dan Motanu, președintele Asociației Cultural-Artistice "Vulturii Carpaților" și vicepreședinte al Uniunii Cascadorilor Profesioniști din România, în comunicatul de presă.

Acest show este pentru spectatori o adevărată lecție de istorie, care, trăită atât de aproape de actori, cascadori, cai, decoruri și efecte speciale, reprezintă mai mult decât orice carte citită despre evenimentul respectiv.

Nucleului echipei, reprezentat de cascadorii Dan Motanu, Adrian Pavlovschi, Mohamed Jbara, li s-au alăturat, de-a lungul anilor, tineri cascadori, artiști ai Circului de Stat din București, dar și mari actori ai scenei românești — Maia Morgenstern, Claudiu Bleonț, Flaviu Crișan, Ion Besoiu, Maria Buză, Carmen Tănase, Ion Haiduc, George Alexandru, Radu Pietreanu.

Între spectacolele de mare succes, amintim spectacolele organizate la Craiova, "Mihai Viteazul" (2013) și "Iancu Jianu" (2014) — Festivalul Haiducilor. Primul s-a dorit a fi o reconstituire a bătăliei de la Călugăreni, în care au fost redate cu mare grijă costumele, armele, acțiunea. Cel de-al doilea se înscrie în seria spectacolelor despre haiduci, fiind realizat toamna, pe hipodromul din spatele Parcului Romanescu din Craiova, cu efecte pirotehnice speciale, cu un scenariu care aduce în atenție rolul și imaginea haiducilor în legendele populare românești.

În 2014, pe faleza din Mamaia, județul Constanța, a fost realizat spectacolul care redă un moment important din domnia lui Ștefan cel Mare — bătălia de la Podul Înalt, întoarcerea domnitorului moldovean înfrânt și retrimiterea la luptă de către mama sa. Toate detaliile legate de domnia lui Ștefan cel Mare au fost respectate, începând cu steagul Moldovei de la acea vreme, care reprezenta un cap de bour, până la personaje ca Vrâncioaia, care a sunat din bucium și au venit fiii săi care au strâns toată armata risipită, sau reconstituirea taberei lui Soliman Pașa. Alături de cascadori, au participat la acest spectacol două doamne ale cântecului popular românesc — Irina Loghin (care a interpretat rolul mamei lui Ștefan cel Mare) și Maria Cârneci (care a interpretat rolul Vrâcioaiei), dar și reprezentanți ai comunității turco-tătare din județul Constanța, care au venit cu costume tradiționale, istorice.

Un alt spectacol de mare anvergură a fost cel care redă luptele dintre daci și romani, în centrul acțiunii fiind figura lui Decebal. La acest show, respectiv ''Dacii'' (2013), și-au dat concursul actorii Ion Haiduc, Carmen Tănase, Flaviu Crișan.

Dan Motanu, vicepreședintele Uniunii Cascadorilor Profesioniști din România, la repetiția a pentru prima ediție a Festivalului medieval ''Dracula'' 2014

Spectacolul de la Târgoviște — Festivalul medieval ''Dracula'' (2014) — aduce în centrul acțiunii figura domnitorului Vlad Țepeș, în decorul fascinant al cetății de scaun din acest loc.

Cascadorul Adrian Pavlovschi, la repetiția pentru prima ediție a Festivalului medieval ''Dracula'' 2014

Echipa ''Vulturii Carpaților'' este alcătuită din cascadori și actori celebri, care își propun să aducă în fața publicului din România pagini din istoria acestui neam, prin show-uri de mare anvergură, desfășurate în spații deschise — stadioane, hipodroame, falezele orașelor, plaje. Spectacolele organizate de ''Vulturii Carpaților'' adună de fiecare dată între 5.000 și 10.000 de spectatori.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe