SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 august

 •  Documentare
886 afişări

8e7d1b56-e47e-4a7d-b997-2d242af04024

Ortodoxe
Sf. Mc. Fotie și Anichit

Greco-catolice
Sf. m. Fotie și Anicet

Romano-catolice
Sf. Ioana Francisca de Chantal, călug.

Sfinții Mucenici Fotie și Anichit sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 12 august.

Originar din Nicomidia (Bitinia — Asia Mică), Sfântul Anichit avea o slujbă la curtea imperială, în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Fiind creștin și văzând crimele pe care le săvârșeau prigonitorii împotriva creștinilor, Sfântul Anichit a mers de bunăvoie în fața împăratului și l-a mărturisit pe Hristos.

A fost imediat supus chinurilor și torturilor, martor fiindu-i Fotie, nepotul Sfântului Anichit, care îmbărbătat de răbdarea unchiului său și-a declarata și el public credința.

Pentru mărturisirea sa a fost închis alături de Sfântul Anichit. În ciuda încercărilor de a-i convinge să se lepede de la credința creștină, Sfin?ii Anichit și Fotie au rămas neclintiți și au suferit moarte martirică după numeroase chinuri la care au fost supuși.

Au fost aruncați într-un cuptor de foc, împreună cu alți creștini, însă au trecut la cele ve?nice prin minunea lui Dumnezeu, fără să fie atinși de flăcări. În urmă, cei care au tras cu cârlige de fier trupurile mucenicilor au constatat că nici măcar părul capului nu era atins în nici un fel de foc, deci mulți dintre aceștia au crezut în Hristos Dumnezeu. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe