COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 16-12-2017 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h izolat 70 km/h in Județul Timiş, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Biblioteca Academiei Române a fost înfiinţată la 6 august 1867, la un an după fondarea Societăţii Academice Române (care din 1879 devine Academia Română).

Misiunea acesteia a fost, de la început, aceea de a aduna şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală, conform www.biblacad.ro. Colecţiile sale au o structură enciclopedică, începând cu cele mai vechi texte în limba română sau în limbile de cancelarie şi cult care au circulat în interioriul spaţiului românesc, până la ultimele publicaţii de orice tip şi pe orice suport.

Biblioteca Academiei a fost găzduită iniţial în câteva încăperi ale Universităţii din Bucureşti, unde îşi avea sediul şi Societatea Academică Română.

Tezaurul Bibliotecii Academiei Române s-a format în timp prin donaţii ale unor membri ai Academiei Române, printre care Mihail Kogălniceanu, Dimitrie Sturza, Bogdan Petriceicu Hasdeu, cât şi prin achiziţii şi schimburi cu instituţii similare din lume. Prima donaţie a fost colecţia de manuscrise şi cărţi vechi a lui Dionisie Romano, episcop de Buzău, dăruită Academiei Române în 1873.

Dimitrie A. Sturdza, membru al Academiei şi secretar general al acesteia timp de 34 de ani, a pus bazele cabinetului de stampe, cabinetului de hărţi şi ale cabinetului numismatic, acesta donând bibliotecii colecţii de monede şi medalii, colecţii de documente istorice şi foarte multe manuscrise vechi. Donaţii au făcut, de asemenea, şi alte personalităţi de renume ale culturii române: Ion Ghica, V. Alecsandri, Al. Odobescu, Timotei Cipariu, Carol Davila, I. G. Sbierea, Alexandru Papiu Ilarian ş.a. Printre donaţiile de mare valoare se numără: o nepreţuită colecţie de manuscrise şi documente literare, printre ele figurând autografe Eminescu, Caragiale, Maiorescu, Slavici etc., dăruită Bibliotecii Academiei de Ilie Torouţiu, critic şi istoric literar, membru corespondent al Academiei; arhiva lui G.T. Kirileanu; gravuri de Albrecht Durer, Lucas Cranach, Van Dyck, Rembrandt, Goya, Delacroix, Daumier, Toulouse-Lautrec etc.

În afară de donaţii, patrimoniul bibliotecii a fost îmbogăţit prin colecţii de valoare furnizate de anticariate, dar şi prin schimburi de publicaţii cu alte academii, biblioteci, instituţii ştiinţifice sau de învăţământ superior din lume.

Prin Legea depozitului legal, aplicată din 1885, avea să se asigure un inventar al colecţiilor, conservarea şi extinderea acestora.

În 1894 Biblioteca Academiei Române este mutată din sediul Universităţii din Bucureşti pe un teren obţinut de Academie pe Calea Victoriei, unde au fost amenajate câteva săli pentru bibliotecă precum şi o sală de lectură pentru manuscrise. După 1900, ca urmare a sporirii numărului de colecţii, spaţiul de depozitare a devenit neîncăpător şi a fost nevoie de un spaţiu special pentru bibliotecă. Primul corp propriu al Bibliotecii a fost ridicat în 1928 de către arhitectul George Balş, în 1929 fiind date în folosinţă noul depozit şi noua sală de lectură. Între anii 1936-1937 arhitectul Duiliu Marcu a construit un nou edificiu, unde Biblioteca Academiei a fost mutată în anul 1938.

La 5 decembrie 2001 a fost inaugurat un nou sediu al Bibliotecii Academiei Române, construit lângă vechea clădire din Calea Victoriei, între anii 1993-2001. Noua clădire, construită după proiectul arhitecţilor Romeo Belea şi Gheorghe Roşu, are o suprafaţă de circa 16.000 metri pătraţi şi este alcătuită din mai multe corpuri, unul de zece etaje, iar celelalte de patru etaje. În noul sediu funcţionează săli de lectură, o sală de expoziţii, un muzeu, o sală de conferinţe cu un sistem performant de digitizare şi sonorizare, serviciile de informatizare, de schimb internaţional, de bibliografie naţională, cataloagele de carte şi de periodice ş.a.

În decembrie 2005 a fost redată publicului vechea clădire renovată a Bibliotecii Academiei Române. Vechea clădire, care comunică cu cea nouă, a fost consolidată şi modernizată. Aceasta are o sală de lectură modernizată, precum şi o alta destinată exclusiv membrilor Academiei Române. De asemenea, la subsol există alte trei săli de lectură.

Ion Bianu a fost primul director al Bibliotecii Academiei Române, în perioada 1884-1935. Acesta a întocmit primul regulament de funcţionare al bibliotecii, care a stabilit profilul instituţiei, a organizat colecţiile şi normele de catalogare, îndatoririle personalului, principiile de conservare şi utilizare a colecţiilor. La conducerea bibliotecii s-au mai aflat Radu Rosetti, Ioan Nistor, Barbu Lăzăreanu, Mircea Maliţa, Perpessicius (Dimitrie S. Panaitescu), Tudor Vianu, Şerban Cioculescu, Jean Livescu, Victor Emanuel Sahini, Gabriel Ştrempel, Dan Horia Mazilu. În prezent funcţia de director general al Bibliotecii Academiei Române este deţinută de acad. Florin Filip.

Fondurile Bibliotecii Academiei Române se cifrează la peste 14 milioane de unităţi, dintre care 3.600.000 monografii şi 5.300.000 publicaţii seriale. Colecţiile speciale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române îi asigura acesteia un loc de frunte printre instituţiile de acest fel din România. Dintre acestea, colecţia de manuscrise este cea mai bogată din ţară, iar colecţiile Cabinetului de Stampe, cele ale Cabinetului de Numismatică, ale Cabinetului de Muzică şi ale Cabinetului de Hărţi sunt adevărate puncte de referinţă în domeniu, indică www.biblacad.ro. Biblioteca virtuală găzduieşte expoziţii virtuale.

Fondurile generale ale Cabinetului de Manuscrise - Carte Rară sunt organizate în patru mari colecţii: Manuscrise; Documente istorice; Arhive personale şi corespondenţă; Cărţi vechi şi rare. În cadrul colecţiei de manuscrise, fondul românesc este cel mai bogat, însumând aproape 6000 de volume. Acesta conţine în primul rând texte ale literaturii române vechi, dar şi cele mai preţioase manuscrise aparţinând lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, B. P. Hasdeu, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Alexandru Odobescu ş.a. Din creaţia literară contemporană, colecţia conţine şi cea mai mare parte a manuscriselor autografe ale lui Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade.

Fondul de stampe numără circa 95.000 de piese şi 43.000 de desene. O colecţie aparte este reprezentată de cele peste 300.000 de fotografii, reprezentative pentru şcoala românească şi străină, pentru toate tehnicile fotografice. Organizate ca o colecţie aparte, fondurile de hărţi şi atlase includ 552 de atlase, 16.606 hărţi, 250 hărţi murale, hărţi în relief şi planigloburi.

În ceea ce priveşte materialele cu caracter muzical, există o colecţie de aproximativ 55.000 de piese, cu o însemnată valoare documentară, în care se regăsesc opere ale unor compozitori români (George Enescu, A. Castaldi, E. Caudella, G. Muzicescu ş.a.), precum şi opere ale unor compozitori străini de mare valoare- Beethoven, Berlioz, Chopin, Eduard Grieg, Handel, Liszt, Puccini, Rossini, Richard Strauss, Verdi ş.a. Cabinetul de muzică dispune de asemenea de o bogată fonotecă în care se găsesc imprimate, între altele, vocile unor personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti precum istoricul Nicolae Iorga, poeţii Octavian Goga şi Tudor Arghezi sau scriitorul Mihail Sadoveanu.

Biblioteca Academiei Române a fost de-a lungul timpului gazda a numeroase evenimente importante. Unul dintre acestea a fost lansarea, în ianuarie 2005, cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, a primului volum al manuscriselor eminesciene, ediţie facsimilată, coordonată de Academia Română. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Liviu Tatu)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.