Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Mc. Emilian de la Durostor; Sf. Cuv. Pamvo

Greco-catolice
Sf. m. Emilian din Durostorum

Romano-catolice
Ss. Frederic, ep.; Emilian din Durostorum, m.


Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor (azi Silistra, Bulgaria) este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 iulie.

A suferit martiriul în timpul persecuţiei dezlănţuite de împăratul roman Iulian (361-363), supranumit "Apostatul", nepot pe linie paternă al Sfântului Împărat Constantin cel Mare. În timpul domniei lui a încercat să readucă Imperiul Roman de la creştinism la păgânism, de unde şi denumirea de "Apostatul". Domnia lui a fost scurtă datorită morţii sale survenite în timpul bătăliei de la Ctesiphon (Persia), în iunie 363.

După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credinţelor şi a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creştinismului. Astfel, la conducerea armatei şi a marilor unităţi administrative au fost instalaţi funcţionari păgâni. Aceştia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele şi să le redea cultului.

În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate după perioada de linişte instituită de Sfântul Împărat Constantin, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor. Guvernatorul, bucurându-se că locuitorii îi cinstesc pe zei în toate zilele, a poruncit să fie chemaţi la masă toţi mai-marii cetăţii.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al cetăţii, a intrat în templu şi a sfărâmat statuile zeilor, care se găseau acolo, a răsturnat altarul lor, jertfele care erau puse înainte le-a aruncat, a spart sfeştnicele şi a vărsat toate vasele. Fiind prins, guvernatorul a poruncit ca să fie închis.

A fost supus la chinuri pentru a-şi lepăda credinţa, însă Sfântul Mucenic Emilian a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Hristos, nedorind să aducă jertfe zeilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit iar în cele din urmă a fost aruncat în foc. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.