Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la 17 iulie, făcând trimitere la semnarea în 1998 a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, care are drept obiectiv protejarea umanităţii în faţa cazurilor de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război şi crime împotriva umanităţii, conform portalului oficial https://asp.icc-cpi.int.

''Justiţia Contează'' este deviza manifestărilor organizate în acest an, în Europa şi în SUA, la sediile Curţii Penale Internaţionale şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a marca această zi. În acest sens, la 12 iulie, la Haga, este organizată o conferinţă a ambasadorului Sergio Ugalde (Costa Rica), vicepreşedinte al Adunării Statelor Părţi şi coordonator al Grupului de Lucru de la Haga al Biroului; la 17 iulie, chiar cu prilejul aniversării zilei, ambasadorul Sebastiano Cardi (Italia), vicepreşedinte al Adunării Statelor Părţi al Grupului de lucru de la New York susţine o alocuţiune dedicată marcării momentului, iar câteva zile mai târziu, la 21 iulie, are loc lansarea la Casa Umanităţii din Haga a campaniei media de socializare de promovare a universalităţii Statutului de la Roma. Acest din urmă eveniment este organizat de legaţiile diplomatice ale Ciprului şi Danemarcei în Olanda.

Data de 17 iulie a fost stabilită în 2014, ca urmare a declaraţiei adoptate la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Ziua Justiţiei Penale Internaţionale este o oportunitate foarte bună pentru confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune, indică mae.ro.

CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă, iar în prezent 124 de state la nivel mondial sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

România a făcut demersuri încă din perioada interbelică prin diplomatul şi juristul român apreciat la nivel internaţional Vespasian Pella pentru înfiinţarea unei jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în slujba păcii şi stabilităţii în lume.

Guvernul României a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au făcut acest demers, ceea ce a făcut posibilă intrarea în vigoare a Statutului. Pe parcursul anului 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale, conform mae.ro. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.