DOCUMENTAR: Jurnalistul și prezentatorul Octavian Ursulescu împlinește 70 de ani

 •  Documentare
2359 afişări

Cel mai cunoscut prezentator de spectacole, festivaluri, emisiuni de televiziune și de radio din România, jurnalistul Octavian Ursulescu s-a născut la 17 iulie 1947, în localitatea Cîmpu-Cetății, județul Mureș. A absolvit Liceul ''Dimitrie Cantemir'' din București, apoi Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic București.

a46ca4a3-2ad4-4656-afb9-0230c6060a82

A debutat în presă în vremea liceului, publicând în Scânteia tineretului, Amfiteatru, Magazin, iar din 1968, la prestigiosul săptămânal Contemporanul. În timpul studenției a condus Pop-Clubul de la ''303'', în campusul din Regie. A studiat pianul și acordeonul.

La radio a debutat în 1969, în emisiunea ''Metronom'' a lui Cornel Chiriac, după care a realizat și a prezentat unele dintre cele mai populare emisiuni ale postului public de Radio: ''Radiorecording'', ''De la 1 la 5'', ''Estrada duminicală'', ''De la 3 la 7''. După 1990, a realizat la Radio România o emisiune nocturnă, dar și rubrica ''Noaptea șlagărului românesc'', timp de câțiva ani.

La Festivalul Creamfields 2008

La TVR a debutat prezentând emisiunea ''Tele-Top'', după care, împreună cu Titus Munteanu, a realizat și a prezentat ''Șlagăre în devenire'', ''Meridianele cântecului'', ''Steaua fără nume'', emisiuni de varietăți, concursuri de dans sportiv, potrivit site-ului tvrplus.ro. După 1990, a realizat și a prezentat la TVR emisiunile ''Top TV'', ''Portret în oglindă'', ''Pop Rock Story''. Tot la postul public de televiziune a prezentat toate edițiile Festivalului național al cântecului de dragoste, precum și Clubul sentimental din cadrul Festivalului internațional ''Cerbul de aur''.

Cu Elena Cârstea la Festivalul de la Mamaia, 1995

Începând din 1983, a prezentat 13 ediții consecutive ale Festivalului de la Mamaia, iar din 1981, festivalul ''Melodii'' de la București.

A fost corespondent pentru România al prestigioaselor publicații internaționale Billboard (SUA), Music Week (Marea Britanie), Melodie (Cehoslovacia), Jazz Journal International (Anglia), Jazz Forum (oficiosul Federației Internaționale de Jazz).

Cu Angela Similea și Jolt Kerestely la spectacolul ''O viață pentru muzică'', 2009

Din 1990, este redactor la revista ''Actualitatea Muzicală'', editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Anual, este organizatorul și prezentatorul evenimentului Premiile anuale ''Actualitatea Muzicală''. Tot din 1990, este coordonator al secțiunii de muzică ușoară de la revista ''Melos''.

Cu Vasile Șeicaru, la Gala premiilor Actualitatea Muzicală, 2010

La casa de discuri Electrecord a îngrijit și a prezentat toată seria Phoenix, dar și alte albume importante: Aurelian Andreescu, Progresiv TM, Marina Voica, Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Cornel Constantiniu, Frank Sinatra, Iva Zanicchi, antologia ''Formații românești de muzică pop'', conform site-ului www.discogs.com.

A prezentat festivalul internațional București '91 de la Sala Palatului și a luat parte la zeci de festivaluri internaționale: până în 1989 — Praga, Varșovia, Weimar, Berlinul de Est, Poznan, Ostrava, Gottwaldow, Sopot, Decin, Bratislava, iar după 1990: Sanremo, Haga, Nurnberg.

Totodată, a prezentat concertele susținute în România de mari vedete internaționale: Julio Iglesias (de două ori), Jose Feliciano, Omega, Suzi Quatro, Locomotiv GT, Al Bano și Romina Power, Sandra, Toto Cutugno, Goombay Dance Band, Gibson Brothers, Middle of the Road, Eruption, Precious Wilson, Samantha Fox, Boney M, Saragossa Band, Mauro, Los del Rio, Bob Geldof & Boomtown Rats, Alla Pugaciova, Frații Arghirov, Vasil Naidenov și alții.

A prezentat primele și apoi cele mai importante concursuri de frumusețe din țară: Miss România, Top Model România, Miss International Peace, Miss Litoral. A prezentat la Chișinău concursurile Miss Moldova și Top Model Moldova, dar și cele mai importante concursuri de dans sportiv, fiind specializat în acest domeniu.

A publicat mii de articole în presă, cronici muzicale, portrete, relatări, comentarii, în publicații cum ar fi: Scânteia tineretului, Contemporanul, Magazin, Cinema, Flacăra, Muzica, Actualitatea muzicală, România literară, Tribuna, Ramuri, Femeia, Astra, Tomis, Ecran Magazin, Dobrogea nouă, Litoral, Neuer Weg, Ifjumunkas, Joborat, Dialog, Libertatea, Tineretul liber, Doina, Universul timpului liber, Liceenii, Noul cinema, Ultima oră, Cronica Română, Azi și altele.

Cu Aurel Moga, Marian Stere, Stela Enache, Silvia Dumitrescu și Corina Chiriac, la lansarea albumului ''ne cunoaștem din vedere'' semnat Corina Chiriac, 2016

A fost membru în biroul de conducere al Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică și al Uniunii Criticilor Muzicali, Interpreților și Coregrafilor din România. De asemenea, este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și al Federației Internaționale de Jazz.

În colecția ''Patrimoniu cultural românesc'' a Bibliotecii Metropolitane a semnat cartea consacrată compozitorului Temistocle Popa, sub tipar fiind volumul dedicat lui Paul Urmuzescu.

Multi-medaliat la Jocurile sportive mondiale ale mass-media (Belgia, Grecia, Canada, Turcia).

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe