DIALOG PRINTRE FOTOGRAFII cu Mirabela Dauer (interviu)

 •  Documentare
3827 afişări

Este o doamnă a muzicii ușoare românești, având o carieră de invidiat. Prima piesă care i-a fost încredințată a fost ''Taina nopții'' de Ion Cristinoiu. În 1970, a debutat oficial la televiziune, cu melodia ''De când te-am întâlnit'', compusă de Marius Țeicu. Au urmat numeroase participări la festivaluri, premii și trofee câștigate, mii de concerte în țară și în străinătate. Melodiile lansate de Mirabela Dauer au devenit șlagăre, fiind fredonate de generații la rând. Mira - cum îi spun prietenii - ne-a primit la ea acasă, într-o zi însorită, iar în curtea ei plină de flori am realizat un interviu în care a rememorat momente ale vieții muzicale surprinse de fotografii din arhiva AGERPRES.

e07785cf-1f25-40d1-a4aa-6df77c550bf6

AGERPRES: Mira, îți propun un ''joc'': eu îți voi arăta fotografii din lunga ta carieră muzicală și te rog să ne povestești ce amintiri te leagă de momentul respectiv. Primele fotografii sunt de la o lansare din 1996, la magazinul ''Muzica'', iată...
Mirabela Dauer: Era lansarea albumului ''E bine, bine, e foarte bine''. Aici, în poză, mi se pare că este directorul Electrecord de atunci... Să știi că am emoții...
AGERPRES: Aici ofereai autografe...
Mirabela Dauer: Da, eram la sesiunea de autografe, la ''Muzica'', acolo jos, unde se făceau lansările.
AGERPRES: Și în fotografia asta ești la aceeași lansare cu...
Mirabela Dauer: Cu Dănuț... (Dan Spătaru — n.r.)
AGERPRES: Știu că ați fost buni prieteni.
Mirabela Dauer: Da... Prietenia cu Dan Spătaru a fost superbă. Și foarte lungă, o viață. Practic am cam fost singurul om care cât de cât a fost alături de el când s-a îmbolnăvit. El tot timpul întreba: ''Piticot — pentru că el cu Cornel Constantiniu și cu Aurelian Andreescu mi-au pus porecla 'Piticot' — a mai întrebat cineva de mine?''. ''Da, Dane, cum să nu... Toată lumea întreabă...'' îi răspundeam. Și se bucura.

AGERPRES: O fotografie din 1996. Nu știu unde e făcută fotografia, te rog să ne spui.
Mirabela Dauer: Aveam părul lung, oho...Vai, ce poze frumoase, superbe! ''Recoltă'' serioasă sunt astea! (râde — n.r.). Cred că era înaintea unui concert.
AGERPRES: Urmează trei fotografii de la același eveniment, când mai mulți artiști ați fost decorați, uite, ești alături de ministrul Culturii de la acea vreme, Adrian Iorgulescu.
Mirabela Dauer: Din anul 2006 e asta. Am fost decorată de președintele României de atunci, domnul Ion Iliescu. Am fost acolo, la Palatul Cotroceni.
AGERPRES: Aici ești cu colegii...
Mirabela Dauer: Cu Angela Similea, Cornel Constantiniu și Dida Drăgan. Vai, astea sunt niște amintiri superbe!

AGERPRES: Și încă una!
Mirabela Dauer: Cu Elena Cârstea! Uauu, cred că e singura poză pe care o am cu Elena!... Vai, mare bucurie mi-ai făcut!
AGERPRES: Pentru că ești alături de atâția colegi în fotografii, spune-mi ce amintiri te leagă de fiecare în parte...
Mirabela Dauer: Cu Angela și cu Dida am fost colegă de Școală Populară de Artă, la clasa condusă de Florica Orăscu. Cu Elena nu, dar pe ea o cunosc de când s-a lansat, de la Sibiu o știu. Eram la Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo am văzut-o pentru prima oară pe Elena și mi-a plăcut extraordinar de mult. Eu eram fan Olivia Newton John și când am venit în București i-am povestit lui Titus Munteanu de ea: ''Titus, am văzut o fetiță la Sibiu — era foarte mică, 15-16 ani — care cântă dumnezeiește, seamănă cu Olivia Newton John''. Și Titus i-a creat un moment muzical, ea în oglindă cu Olivia Newton John, foarte frumos moment. O, ce amintiri frumoase! Doamne, ce bucurie mi-ai făcut!
AGERPRES: Tot din 2006, la Gala premiilor VIP.
Mirabela Dauer: Acolo am luat eu mai multe premii... Sunt foarte frumoase pozele, sunt instantanee...

AGERPRES: Aici este o fotografie din 2007, uite cum a îngenuncheat Dan Negru în fața ta!
Mirabela Dauer: Da... eram la Festivalul Callatis! Dragul de el! Și pe Dan îl cunosc de-o viață! De la Timișoara îl știu, am fost invitată de Dodo Munteanu, fratele lui Titus, Dan făcea acolo un matinal. Recent, tot la emisiunea lui Dan, aia cu blondele, am pus în oglindă poza mea cu el din anul acela și poza de acum, din emisiune. Sunt 25 de ani și mai bine de când îl cunosc pe Dan Negru. Superbe poze! Păcat că nu mai e Festivalul Callatis...
AGERPRES: Urmează o poză tot din 2007, la Festivalul de la Mamaia. Cu Raoul (Rareș Borlea — n.r.).
Mirabela Dauer: Cu Rareș am început colaborarea mai înainte, în 2002, aici a fost el prima oară la Mamaia la festival. În 2005, a apărut primul nostru album. Știu că aici avea niște emoții... Eu mi-am scurtat recitalul ca să cânte el o piesă, că marele recital era de aproape două piese! Și din cele două, una am cântat-o cu el.
AGERPRES: Tot la Mamaia, tot în 2007, ai înmânat un premiu...
Mirabela Dauer: Aaa, e Lucia Dumitrescu! Eu i-am dat premiul. Foarte bine cântă fata.

AGERPRES: Altă poză din 2007, la un eveniment. Nu pot să nu remarc cât de bine îți stă în roșu!
Mirabela Dauer: Frumoasă poză, îmi place de mine! (râde — n.r.)
AGERPRES: Aici erai la Gala Radio România, ''80 de ani de muzică'', în 2008. La gală au fost prezente cam toate numele mari din muzică.
Mirabela Dauer: Da, de atunci pe mine nu m-a mai invitat nimeni la Gala Radio...
AGERPRES: O fotografie în care ai o ținută frumoasă, la lansarea albumului lui Raoul.
Mirabela Dauer: Trăiască Liza Panait! O ținută de vară, da... Era lansarea albumului ''Egoist'' al lui Rareș.
AGERPRES: Am mai multe fotografii din același eveniment, de la lansarea albumului tău — ''Pentru inima mea'', în 2009, la Palatul Regal.
Mirabela Dauer: Da, foarte frumos, în sala mică, acolo a fost.

AGERPRES: Ai avut foarte mulți invitați.
Mirabela Dauer: Mi se pare că sala avea vreo 300 de locuri... Uite ce imagine frumoasă, sus se vede coperta albumului! Rochia e creată tot de Liza, ea mă îmbracă!
AGERPRES: Două fotografii de la un concert în care ai fost invitată, concertul era dedicat lui Mihai Constantinescu, la Sala Palatului.
Mirabela Dauer: Și pe Mihai îl știu de la Școala Populară de Artă, ca și pe Angela, pe Dida, pe Ioan Luchian Mihalea — la început, apoi el a făcut Conservatorul — iar corepetitor era Marius Pop, apoi Marius Țeicu, iar Emil Lerescu era profesor la Teorie muzicală. Fiind colegi, am crescut împreună ca artiști. Marius era ''dom' profesor''! (râde — n.r.)

AGERPRES: Ei, uite-l pe dom' profesor!
Mirabela Dauer: Da, dragul de el! Am filmat săptămâna trecută pentru o emisiune la Etno tv, care s-a difuzat înainte de ziua mea, unde am fost sărbătorită. O emisiune de mare suflet, în care eu mai mult plâng... Mi-au făcut multe surprize frumoase, au avut grijă... Producătoarea mea e vinovată!
AGERPRES: Urmează mai multe fotografii în care ești alături de colegi de breaslă, te rog să-mi spui câteva cuvinte despre fiecare în parte.
Mirabela Dauer: Stela mea!
AGERPRES: Da, prima e cu Stela Popescu.
Mirabela Dauer: O ador pe Stela! Toată lumea știe că este un mare artist. Dar este un om și un prieten... Am avut de învățat de la ea o grămadă de lucruri. Toată lumea are de învățat de la Stela Popescu. Și prin Stela mi-am dat seama că atunci când ești frumos la suflet, ești frumos și la chip. Nu contează vârsta. Stela are anul acesta 82 de ani. Și n-are nicio legătură chestia asta. Este atât de tânără, de vivace, de frumoasă, de bună, de prietenoasă, de veselă, ea când se duce undeva umple casa! E minunată Stela!
AGERPRES: Aici ești alături de Cornelia Catanga, de Octavian Ursulescu...
Mirabela Dauer: Da, se deschisese prin Pantelimon un restaurant și am fost invitată la inaugurare, Tavi (Octavian Ursulescu — n.r.) prezenta, ne-am dus o gașcă mai mare acolo. Dar ce bine îmi stă cu rochia asta! (râde — n.r.)
AGERPRES: Uite, aici ești bronzată, ești cu Liza Panait, tot vorbeai despre ea mai devreme...
Mirabela Dauer: Draga mea Lizuca, poza e din 2009, eram la lansare la Rareș, la albumul ''Egoist'', eram îmbrăcată cu ținuta roz.

AGERPRES: Aici ești împreună cu Corina Chiriac, la lansarea albumului tău, la Palatul Regal.
Mirabela Dauer: Aici a ținut Corina o memorabilă cuvântare despre mine și la final a spus ''Pitica-i mare!'' (râde — n.r.)
AGERPRES: Ai vorbit despre colege, spune-mi cum era în turnee pe vremuri și cum e acum.
Mirabela Dauer: Nu aveam ce să comparăm, pe vremuri se făceau turnee, acum nu se fac. Plecam atunci cu săptămânile și era superb. Ne opream și în orașe mari, și în orașe mici, peste tot. Mâncam împreună, eram mereu împreună, doar seara ne despărțeam să dormim fiecare în camera lui.

AGERPRES: O poza cu Gabriel Dorobanțu.
Mirabela Dauer: Da, e tot la lansarea mea... Și Gabi mi-a fost coleg la clasa Floricăi Orăscu. Ca și Adrian Romcescu, Olimpia Panciu... am fost o echipă extraordinară. Am cântat și cu Adrian, și cu Mircea, fratele lui. Hai să-ți spun ce mi-a făcut Gabi Dorobanțu! Acum, recent, eram cu el în turneu prin țară, iar la un moment dat, în timp ce eram la masă și vorbeam, îi sună telefonul. Răspunde, se ridică și-mi spune: ''Mă sună una de la o televiziune, vin imediat''. De fapt, îl sunase producătoarea mea, care pregătea emisiunea aniversară pentru mine, de care am vorbit. Iar Gabi trebuia să se filmeze cu telefonul în timp ce îmi făcea o urare, filmarea urmând a fi difuzată în emisiune. Deci el a plecat de lângă mine să-mi pregătească surpriza. (râde — n.r.) Om minunat Gabi!
AGERPRES: Am trei fotografii din același spectacol, era un spectacol dedicat unui actor. În 2010, uite!
Mirabela Dauer: Aaa, Florin Piersic! La Sala Palatului, știu că am cântat piesa lui preferată, ''Plânge un artist'', compusă de Cătălin Crișan. Superbe poze, ce frumoase amintiri!
AGERPRES: Aici ești încadrată de doi băieți, Daniel Iordăchioaie și Vasile Șeicaru.
Mirabela Dauer: Eram la Uniunea Compozitorilor! Am făcut turnee și cu ei, cu folkiști, cu Vale (Vasile Șeicaru — n.r.) și Hrușcă (Ștefan — n.r.) am cântat în trio piesa ''Dimineți cu ferestre deschise''... Piesa aia a fost compusă într-un turneu! George Țărnea prezenta spectacolul, iar piesa a început să fie compusă la Sala sporturilor de la Râmnicu Vâlcea și s-a terminat la Focșani, la hotel. Muzică, text, tot, scrise pe drum. Superbă piesă!
AGERPRES: Aici ești cu o foarte bună prietenă, știu că mergeți împreună și vara la mare în concerte, dar și în turnee, să cântați românilor din afara granițelor.
Mirabela Dauer: Cu Maria (Dragomiroiu — n.r.), Măriuța mea! Da, am fost cu ea și în Europa, și în America, superbă poză! Suntem doi Raci! Suntem foarte mulți artiști în zodia Racului — eu, Maria, Șeicaru, Margareta (Pâslaru — n.r.), Angela (Similea — n.r.), Iordăchoaie (Daniel — n.r.), Anastasia (Lazariuc — n.r.), Pepe... și Tavi Ursulescu e Rac!
AGERPRES: Cum reacționează românii din afara țării când mergeți voi să le cântați?
Mirabela Dauer: Ne adulează, sunt fericiți! Ei te ''taxează'' dacă nu le place. Eu merg în afara țării din 1990, am plecat în America prima oară cu Horia Moculescu, cu trupă. Horia, Alin Constanțiu la saxofon, apoi am fost cu Marin Petrache Pechea, cu Dan Dimitriu. Moculescu m-a dus prima oară. De atunci, aproape în fiecare an m-am dus. Acum, de curând, am făcut o pauză. Am fost anul trecut după o pauză de patru ani. Și nu s-au plictisit românii de acolo, vin tot atât de mulți, sunt tot atât de încântați să ne asculte piesele. Bine, eu mă duc și cu piesele mele vechi, dar și cu piese noi. Ei nu pot veni aici să-mi asculte piesele noi și atunci mă duc eu la ei să le prezint.
AGERPRES: Îți plac fotografiile noastre?
Mirabela Dauer: Da, foarte mult...
AGERPRES: Pentru că a fost recent ziua ta, ți le dăruim și îți urăm mulți ani cu sănătate și succes!
Mirabela Dauer: E cel mai frumos cadou de ziua mea! Mulțumesc!

AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, redactor arhiva foto: Elena Bălan, editor: Andreea Onogea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe