Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, la 19-20 octombrie, în cadrul Consiliului European, pentru a discuta pe marginea chestiunilor ce vizează migraţia, apărarea, relaţiile externe, agenda digitală şi negocierile privind Brexit, potrivit consilium.europa.eu.

În prima zi a reuniunii, liderii UE vor analiza documentul intitulat ''Agenda Liderilor'', avansat la 17 octombrie 2017, de preşedintele Consiliului European Donald Tusk. ''Agenda Liderilor'' oferă o perspectivă asupra modului în care blocul comunitar ar trebui să funcţioneze în următorii doi ani, până în iunie 2019, fiind realizată de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, în urma mai multor runde de consultări cu toate statele membre, conform sursei citate.

Cu acest prilej, liderii europeni vor evalua setul de măsuri adoptate până în prezent pentru controlul fluxurilor migraţiei ilegale pe rutele cunoscute, urmând să ia, de asemenea, în discuţie măsuri suplimentare necesare pentru sprijinirea statelor membre care se confruntă cel mai des cu fluxurile de refugiaţi. Tot cu acest prilej, se va discuta despre posibilităţile prin care să fie întărită cooperarea cu statele membre aflate pe rutele cele mai folosite de migranţi, cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi cu Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM). Va fi analizat sistemul comun de azil european, Consiliul European urmând să ceară în acest sens obţinerea unor progrese pe calea reformării acestuia, potrivit consilium.europa.eu.

Consiliul European va examina modul în care Uniunea Europeană poate gestiona provocările privind digitalizarea, ca urmare a dezbaterilor desfăşurate la Summitul Digital, care a avut loc la 29 septembrie 2017, la Tallinn, Estonia. Mai mult, se va avea în vedere implementarea paşilor necesari pentru coagularea unei pieţe digitale unice.

În ce priveşte chestiunile de apărare, şefii de stat şi de guvern vor relua discuţiile asupra cooperării structurate permanente (PESCO).

În contextul recentelor evoluţii în relaţia UE cu Turcia, liderii europeni vor analiza anumite chestiuni specifice de politică externă în ce priveşte cooperarea cu autorităţile centrale de la Ankara. Stadiul negocierilor în dosarul privind Brexit şi relaţia cu Iranul vor fi, de asemenea, chestiuni care vor fi discutate de liderii europeni la summitul de la Bruxelles, indică www.consilium.europa.eu.

Precedenta reuniune la nivel de şefi de stat şi de guvern ai UE a avut loc la 22-23 iunie 2017, la Bruxelles, prilej cu care liderii statelor membre au convenit asupra lansării cooperării structurate permanente (PESCO), au analizat stadiul negocierilor Brexit şi au discutat pe marginea spinoasei probleme a migraţiei.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile ce urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate cu unanimitate sau cu majoritate calificată. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.