SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 iunie

 •  Documentare
1251 afişări

c3d32685-fcce-4671-99a1-68924aaa841a

Ortodoxe
Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. ap. Iuda Tadeul

Romano-catolice
Ss. Romuald, abate; Iuliana Falconieri, fc.

Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 iunie, este numit de Sfântul Apostol Matei în Evanghelia sa (13-55), alături de Iacov, Iosif și Simon, ca fiind frate (văr) al Domnului.

Sfântul Iuda a fost fiul Sfântului și Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu, și unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Hristos. La început însă, când Iisus era prunc,a greșit mult din neștiință față de El, pe de o parte pentru necredință, iar pe de alta pentru neiubirea de frate.

Mai pe urmă, după ce a cunoscut că Iisus este adevăratul Mesia, Sfântul Apostol Iuda "s-a alăturat lângă Dânsul cu dragoste și ca un leu s-a nevoit cu bărbăție pentru El".

După Înălțarea Domnului, Sfântul Apostol Iuda a propovăduit pe Hristos în diferite țări.

"El a suferit multe dureri și osteneli, trecând prin multe țări, propovăduind pe Hristos, botezând și încredințând popoarele și povățuindu-le la mântuire. Apoi, după ce s-a dus în părțile Araratului, întorcând mulțime de popor de la înșelăciunea idolească la Hristos, a fost prins de închinătorii la idoli și, după ce l-au muncit mult, l-au spânzurat pe un lemn în chip de cruce. Și străpuns fiind cu sulița de cei necredincioși, și-a sfârșit nevoința și alergarea sa". (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe