Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În 1994, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei, în vederea conştientizării publice a acestei probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD), în ţările care se confruntă cu o gravă secetă şi/sau deşertificare, în special în Africa.

Potrivit datelor UNCCD Brochure, publicate de ONU, 2,6 miliarde de oameni depind direct de agricultură, iar 52% din terenul folosit pentru agricultură este moderat sau sever afectat de degradarea solului. Degradarea terenurilor afectează 1,5 miliarde de oameni la nivel global, 74% din săraci (42% foarte sărăci şi 32% moderat săraci) sunt afectaţi în mod direct de degradarea terenurilor la nivel global.

În acest an, marcarea evenimentului la nivel mondial are loc la Beijing, la 17 iunie. Manifestarea va fi găzduită de către Administraţia de Stat a Pădurilor din China (SFA). În 2013, China a adoptat o nouă strategie de dezvoltare, "The Belt and Road", cu scopul de a consolida cooperarea între ţările din Eurasia.

Odată cu această iniţiativă a avut loc şi promovarea unei creşteri economice verzi, cu emisii reduse de carbon în ceea ce priveşte construcţiile de infrastructură, în cooperare cu ţările vecine care sunt legate de istoricul Drum al Mătăsii.

Prin organizarea marcării Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei - 2016, la nivel global, în China, se doreşte să se evidenţieze modul în care degradarea terenurilor poate fi un element critic pentru realizarea altor obiective de dezvoltare durabilă, în special pentru promovarea creşterii economice durabile şi favorabile incluziunii.

Deşertificarea se numără printre cele mai mari probleme de mediu ale timpului nostru. Cu toate acestea, cei mai mulţi oameni nu au auzit de ea sau nu înţeleg fenomenul, potrivit ONU.

Cu toate că deşertificarea poate include apariţia dunelor de nisip pe uscat, nu se referă la înaintarea deşerturilor. Mai degrabă, deşertificarea se referă la degradarea persistentă a ecosistemelor zonelor aride prin activităţi umane - exploatări agricole nesustenabile, minerit, păşunatul în exces şi, evident, despădurirea terenurilor şi schimbările climatice.

Deşertificarea are loc atunci când pătura vegetală formată din copaci şi din plante, care stabilizează solul este îndepărtată. Aceasta are loc atunci când arbori şi arbuşti sunt tăiaţi pentru folosirea lemnului şi pentru foc, sau când se pregătesc terenuri pentru cultivare.

De asemenea, păşunatul duce la erodarea solului. Exploatările agricole intensive epuizează substanţele nutritive din sol.

Vântul şi eroziunea apei agravează starea terenurilor, transportă departe de sol masa vegetală şi lasă în urmă un amestec extrem de infertilă praf şi nisip. Combinaţia acestor factori transformă un teren degradat în deşert.

Deşertificarea este o problemă cu implicaţii grave la nivel mondial pentru biodiversitate, eco-siguranţă, eradicarea sărăciei, stabilitatea socio-economică şi pentru dezvoltarea durabilă, arată sursa citată.

Aproximativ două miliarde de oameni depind de ecosistemele din zonele de teren uscate, dintre care 90% trăiesc în ţările în curs de dezvoltare.

O spirală descendentă s-a creat în multe ţări subdezvoltate, în cazul în care suprapopularea cauzează o presiune pentru exploatarea agricolă a zonelor aride. Aceste regiuni cu o marjă mică de producţie sunt suprapăşunate, terenul este epuizat şi pe deasupra şi apele subterane.

Atunci când terenurile din mediul rural se află în imposibilitatea de a sprijini populaţia locală rezultatul este migrarea în masă către zonele urbane.

De asemenea, creşterea frecvenţei şi severităţii secetei care rezultă din schimbările climatice este de natură să accentueze şi mai mult deşertificare. AGERPRES/ (Documentare-Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.