SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 iunie

 •  Documentare
2045 afişări

14aa4b9d-8fd8-486a-9689-6bbef1b9a4d7

Ortodoxe
Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Ieronim și Augustin

Greco-catolice
Sf. pf. Amos; Sf. Ieronim

Romano-catolice
Trupul și Sângele Domnului
Ss. Amos, profet; Abraham, călug.

Sfântul Proroc Amos, pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 iunie, este unul din prorocii mici ai Vechiului Testament. Originar din Tecoa, era păstor și cultiva sicomori (arbore de dimensiuni mari care produce fructe asemenea smochinelor).

A vorbit împotriva neamurilor, care au săvârșit multe nedreptăți și fărădelegi, și împotriva poporului israelit, ce s-a îndepărtat de Dumnezeul viu și adevărat, nesocotind legile lui "... fiindcă ei au vândut pe cel drept pentru argint și pe cel sărac pentru o pereche de încălțăminte".

"Ei zdrobesc în pulbere capul celor sărmani și calcă în picioare pe cei în necazuri. Feciorul dimpreună cu tatăl său la aceeași desfrânată își află calea, ca să pângărească numele Meu cel sfânt. Pe veșmintele luate zălog, pe lângă jertfelnice, se tolănesc și vinul celor năpăstuiți îl beau în templul Dumnezeului lor". (Am. 2; 6, 7 8).

Astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Ishie, ostaș creștin ce făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staționată în orașul Durostor din provincia Moesia Inferior.

Sfântul Ishie a pătimit împreună cu alți cinci sfinți mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian și Iuliu veteranul, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian (285-305).

A primit cununa muceniciei prin tăierea capului la 15 iunie. (surse: vol. "Viețile Sfinților"; http://www.crestinortodox.ro)

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe