ZILE NAȚIONALE: Regatul Suediei

 •  Documentare
617 afişări

Regatul Suediei sărbătorește Ziua națională la 6 iunie, aceasta fiind Ziua Drapelului Suedez, celebrată din anul 1916 și devenită zi națională din 1983, potrivit www.mae.ro.

9d67c416-8dd9-4af9-a259-24f4c4e43bde

Domeniul Regal Drottningholm, situat pe insula Lovon de pe malurile Lacului Malaren; mai 2017

Situată în nordul Europei, ocupând cea mai mare parte a Peninsulei Scandinavia, precum și numeroase insule din Marea Baltică, Suedia se învecinează cu Norvegia la nord-vest, cu Finlanda, la nord-est, cu Marea Nordului, la sud-vest și cu Marea Baltică la sud-est.

În Antichitate, teritoriul Suediei a fost locuit de triburi germanice, statul unificat luând ființă în secolul al XI-lea. După manifestarea culturii vikinge în secolele IX-XI, în 1397 cele 3 țări scandinave, Norvegia, Danemarca și Suedia, au fost unite sub un singur rege, făcând parte din Uniunea de la Kalmar, potrivit site-ului www.mae.ro. În 1523, după destrămarea Uniunii de la Kalmar, ia ființă statul suedez modern și are loc alegerea primului rege al Suediei, Gustav Vasa. Ca urmare a expansiunii teritoriale din secolul al XVII-lea, se constituie Imperiul Suediei, dar, treptat, Finlanda și alte teritorii din afara Peninsulei Scandinave, sunt pierdute în secolele XVIII și XIX.

În prezent, conform site-ului mae.ro, Suedia ocupă o suprafață de 450.295 km pătrați, fiind împărțită în 21 de comitate (län), fiecare având un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern și un consiliu (landsting) ales. La rândul lor, comitatele sunt împărțite în comune (kommuner). Conform unei estimări a Statistics Sweden, de la 31 august 2016, Suedia are o populație de 9.938.648 de locuitori.

În Suedia, se disting trei mari regiuni: Götaland, în sud, Svealand, în centru, și Norrland, în nord, potrivit volumului ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). Norrland ocupă două treimi din suprafața țării, incluzând și o parte din Laponia, care se întinde și pe suprafața Norvegiei și a Finlandei. Norrland are un relief accidentat, mai înalt spre vest, unde se înalță Alpii Scandinaviei, altitudinea maximă întâlnită aici fiind de 2.135 m pe vârful Kebnekajse. Cu cât ne îndreptăm spre est, relieful este mai scund, colinar, litoralul prezentând numeroase fiorduri. Regiunea centrală, Svealand, cuprinde cele mai întinse câmpii ale țării, Uppsala, Vastgota și Ostagota. În sud, regiunea Götaland cuprinde platoul Smaland, având altitudinea maximă de 343 m, cu numeroase lacuri și mlaștini, și câmpia Skane, cu soluri fertile.

Suedia abundă în spații verzi, fiind presărată cu numeroase lacuri, ape curgătoare, munți și dealuri, bucurându-se de peisaje deosebite, pe o suprafață foarte mare. Este caracterizată și de o linie de coastă lungă și de păduri întinse. În ceea ce privește flora, teritoriul suedez este ocupat, în mare parte, de păduri de conifere, cu pini și molizi, dar și de păduri de foioase, cu mesteceni și plopi, în partea de sud. Datorită solului calcaros și climei favorabile, insulele Gotland și Öland și parte din Munții Scandinaviei au o floră deosebită, care cuprinde numeroase specii de orhidee, notează site-ul https://sweden.se.

Cu o diversitate așa de mare de peisaje, Suedia are și o faună foarte bogată, de la urși și lupi în nord, la căprioare și mistreți sălbatici în sud. Totodată, aici își au habitatul elani, căprioare, vulpi și iepuri de câmp. Suedezii practică vânătoarea în mod regulat, dar multe specii de animale sunt protejate prin lege. Există și câteva specii de păsări care rămân în țară pe timpul iernii, dar vara aduce un număr mare de păsări migratoare din sud.

Una dintre cele mai mari plăceri pe care o oferă această țară este așa-numitul ''allemansrätten'' sau dreptul la acces public, prin care oricine este liber să facă drumeții, fie pe domenii publice sau private, să înoate sau să navigheze, să străbată pădurile în căutare de ciuperci sau de afine. Cu toate că proprietarii pot pune plăcuțe de avertizare, pentru a limita accesul vizitatorilor pe anumite suprafețe sau în zone unde se pot produce pagube, regula generală este că vizitatorilor le este permis să circule liber pe oriunde, la o distanță rezonabilă, însă, de case, grădini sau spații împrejmuite. Aceasta comportă, însă, și o serie de responsabilități, cea mai importantă fiind aceea de a respecta și de a proteja mediul înconjurător. Păstrându-se această tradiție de generații întregi, ''allemansrätten'' a devenit, practic, parte din identitatea națională suedeză.

Suedia a fost prima țară europeană care a înființat parcuri naționale, primul dintre acestea și, totodată, unul dintre cele mai mari, Sarek, datând din anul 1909. În prezent, țara găzduiește nu mai puțin de 29 de astfel de parcuri, pe o suprafață totală de 731.589 hectare, potrivit site-ului https://visitsweden.com.

În Suedia întâlnim patru anotimpuri distincte, cu variații, însă, de la un ținut la altul, având în vedere diferențele dintre regiuni. Curentul cald al golfului face, însă, clima mai blândă, se arată pe site-ul https://sweden.se.

În Götaland, iernile sunt mai scurte și mai blânde, în timp ce temperaturile de peste vară se situează între 15 și 25 de grade Celsius. Umiditatea ridicată face ca zilele călduroase să fie resimțite și mai călduroase, iar cele reci, să fie resimțite și mai reci. Cu toate acestea, zăpada este foarte rară pe coasta sudică.

Regiunea Svealand este caracterizată de temperaturi cu câteva grade mai scăzute decât în Götaland. Astfel, în luna ianuarie, scad puțin sub zero grade, iar zăpada este mai frecventă.

Situată în partea nordică a țării, regiunea Norrland, care cuprinde și o parte din Laponia, se confruntă cu ierni mai lungi și reci, cu temperaturi sub zero grade, care durează câteva luni. Totodată, aici cade și mai multă zăpadă. Verile pot fi scurte, cu temperaturi medii de 15 grade Celsius, foarte rar atingând extreme de 30 de grade Celsius.

Imagine din Stockholm; 15 martie 2007

Suedia se confruntă cu contraste foarte mari între zilele foarte lungi de vară și cele la fel de lungi de iarnă. La nord de Cercul Polar, vara, soarele rămâne sus, pe cer, fără întrerupere. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de ''nopți albe''. În lunile iunie și iulie, soarele nu coboară sub linia orizontului, în schimb, în miezul iernii, aici nu este lumină deloc. Mai la sud, în aceleași luni de vară, soarele coboară sub linia orizontului doar pentru câteva zeci de minute, dar este suficientă lumină la orice oră pentru a nu avea nevoie de iluminat artificial. Chiar și în capitala Stockholm, care este situată mult mai la sud, nopțile din luna iunie au doar câteva ore de semiîntuneric.

Riksgransen este cea mai nordică stațiune de schi din lume, situată la circa 200 km nord de Cercul Polar, chiar la granița cu Norvegia. Între 6 decembrie și 6 ianuarie, nu este luminată deloc de soare, în cele 32 de zile fiind întuneric complet. În schimb, între 25 mai și 19 iulie, soarele nu apune, oferind 56 de zile de lumină fără întrerupere, notează site-ul https://sweden.se. Prin urmare, cu toate că iernile în Suedia sunt destul de reci și întunecoase, frumusețea zilelor de vară merită așteptarea, vizitatorii fiind și ei sfătuiți să-și planifice călătoriile aici astfel încât să se poată bucura de splendoarea acestor ''nopți albe''.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Horia Plugaru, editor online: Daniela Juncu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe