A FOST HIT: Lasă-mi, toamnă, pomii verzi

 •  Documentare
1486 afişări

Melodia ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' a fost compusă de Margareta Pâslaru, inspirată de versurile poeziei ''Cântec'' de Ana Blandiana, și reprezintă unul dintre cele mai longevive șlagăre românești. Lansată în 1980 la TVR, piesa a apărut pe primul disc de autor al Margaretei Pâslaru, la Electrecord.

6c5447e3-c648-42c2-8136-e789fd0ce2b5

Coperta primului disc de autor al Margaretei Pâslaru, apărut la Electrecord în 1981

Sursa foto: facebook.com/pg/Margareta-Paslaru

De la momentul apariției pentru prima oară pe disc, melodia a fost inclusă pe multe dintre albumele ulterioare lansate de Margareta Pâslaru — ''Best of'' (1996), ''Forever'' (2006), ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc". Acest CD aniversar i-a adus artistei Margareta Pâslaru "Trofeul Electrecord".

Sursa foto: facebook.com/pg/Margareta-Paslaru

Melodia a fost votată de public pentru "Top 80" Radio România Actualități, drept una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.

''Pentru emisiunea 'Interpreții compun', în decembrie 1980, am înregistrat propria compoziție inspirată de versurile doamnei Ana Blandiana, la Televiziunea Română. Poezia se intitula 'Cântec'. Sensibilitatea ei a stârnit în mine sentimente profunde, mult peste înțelesul strict al versurilor. Inspirată, am fredonat tema melodică 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' până în momentul în care am revenit acasă din turneu. La pian, am definitivat strofele, înlocuind titlul existent cu primele versuri. Apoi, Mircea Romcescu a orchestrat piesa așa cum am simțit-o, ceea ce a consolidat colaborarea noastră fructuoasă. Ca urmare a succesului radiofonic și în spectacolele care purtau numele șlagărului, Casa de Discuri Electrecord a preluat 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' și 'Păsările nu mor niciodată', text Ovidiu Dumitru, pentru primul disc de autor în 1981—EDC 10.733'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.

Ulterior, realizatorul de televiziune Titus Munteanu a ales compoziția pentru recitalul de autor al Margaretei Pâslaru, prin care erau omagiați poeți consacrați în emisiunea ''Șlagăre în devenire'', în 1981, emisiune care a fost filmată la Sala Radio.

''Succesul unor compoziții proprii pe versuri semnate de Lucian Blaga, Ion Minulescu, Virgil Carianopol m-a încurajat să continuu. Așa s-au născut 'Era o fântână' după Elena Farago, 'Ce suflet trist' după Mihai Eminescu'', a mărturisit Margareta Pâslaru.

În 2008, cu ocazia sărbătoririi Margaretei Pâslaru la 50 de ani de activitate artistică, care a avut loc în Aula Uniunii Compozitorilor, poeta Ana Blandiana declara: ''Versurile mele din 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' au umblat prin lume timp de decenii și continuă să umble sub numele și cu vocea Margaretei Pâslaru''.

Coperta albumului ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc"

Sursa foto: facebook.com/pg/Margareta-Paslaru

Melodia a fost remixată de Claudiu Mirică pentru albumul ''Retro'' (2008), dar și alți tineri au preluat această melodie, adevărat hit al muzicii românești din anii '80, dar care rămâne la fel de actuală și în prezent — Luiza Zan, Niște băieți, Allegretto, Diana Prepeliță, mica japoneză Jennifer Tokushige, Maria Mocanu, Corul AFA din Cluj, Asociația Cheia Sol — Botoșani.

Margareta Pâslaru a inclus piesa și pe albumele de autor ''Actorii cântă'' și ''Stelele filmului cântă'', care cuprind melodii de Margareta Pâslaru interpretate de mari actori ai scenei și filmului din țara noastră, în beneficiul UNITER și UCIN.

Șlagărul va fi inclus și pe CD-ul de autor intitulat ''PROVIDENȚA Margareta Pâslaru în al 60-lea an activ", albumul fiind în lucru. ''Noile compoziții de pe acest album sunt orchestrate de Andrei Kerestely, iar drepturile de autor rezultate din vânzarea albumului vor ajunge la Asociația Nevăzătorilor'', a mărturisit pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe