Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Melodia ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' a fost compusă de Margareta Pâslaru, inspirată de versurile poeziei ''Cântec'' de Ana Blandiana, şi reprezintă unul dintre cele mai longevive şlagăre româneşti. Lansată în 1980 la TVR, piesa a apărut pe primul disc de autor al Margaretei Pâslaru, la Electrecord.

De la momentul apariţiei pentru prima oară pe disc, melodia a fost inclusă pe multe dintre albumele ulterioare lansate de Margareta Pâslaru - ''Best of'' (1996), ''Forever'' (2006), ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) - CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc". Acest CD aniversar i-a adus artistei Margareta Pâslaru "Trofeul Electrecord".

Melodia a fost votată de public pentru "Top 80" Radio România Actualităţi, drept una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.

''Pentru emisiunea 'Interpreţii compun', în decembrie 1980, am înregistrat propria compoziţie inspirată de versurile doamnei Ana Blandiana, la Televiziunea Română. Poezia se intitula 'Cântec'. Sensibilitatea ei a stârnit în mine sentimente profunde, mult peste înţelesul strict al versurilor. Inspirată, am fredonat tema melodică 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' până în momentul în care am revenit acasă din turneu. La pian, am definitivat strofele, înlocuind titlul existent cu primele versuri. Apoi, Mircea Romcescu a orchestrat piesa aşa cum am simţit-o, ceea ce a consolidat colaborarea noastră fructuoasă. Ca urmare a succesului radiofonic şi în spectacolele care purtau numele şlagărului, Casa de Discuri Electrecord a preluat 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' şi 'Păsările nu mor niciodată', text Ovidiu Dumitru, pentru primul disc de autor în 1981- EDC 10.733'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.

Ulterior, realizatorul de televiziune Titus Munteanu a ales compoziţia pentru recitalul de autor al Margaretei Pâslaru, prin care erau omagiaţi poeţi consacraţi în emisiunea ''Şlagăre în devenire'', în 1981, emisiune care a fost filmată la Sala Radio.

''Succesul unor compoziţii proprii pe versuri semnate de Lucian Blaga, Ion Minulescu, Virgil Carianopol m-a încurajat să continuu. Aşa s-au născut 'Era o fântână' după Elena Farago, 'Ce suflet trist' după Mihai Eminescu'', a mărturisit Margareta Pâslaru.

În 2008, cu ocazia sărbătoririi Margaretei Pâslaru la 50 de ani de activitate artistică, care a avut loc în Aula Uniunii Compozitorilor, poeta Ana Blandiana declara: ''Versurile mele din 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' au umblat prin lume timp de decenii şi continuă să umble sub numele şi cu vocea Margaretei Pâslaru''.

Melodia a fost remixată de Claudiu Mirică pentru albumul ''Retro'' (2008), dar şi alţi tineri au preluat această melodie, adevărat hit al muzicii româneşti din anii '80, dar care rămâne la fel de actuală şi în prezent - Luiza Zan, Nişte băieţi, Allegretto, Diana Prepeliţă, mica japoneză Jennifer Tokushige, Maria Mocanu, Corul AFA din Cluj, Asociaţia Cheia Sol - Botoşani.

Margareta Pâslaru a inclus piesa şi pe albumele de autor ''Actorii cântă'' şi ''Stelele filmului cântă'', care cuprind melodii de Margareta Pâslaru interpretate de mari actori ai scenei şi filmului din ţara noastră, în beneficiul UNITER şi UCIN.

Şlagărul va fi inclus şi pe CD-ul de autor intitulat ''PROVIDENŢA Margareta Pâslaru în al 60-lea an activ", albumul fiind în lucru. ''Noile compoziţii de pe acest album sunt orchestrate de Andrei Kerestely, iar drepturile de autor rezultate din vânzarea albumului vor ajunge la Asociaţia Nevăzătorilor'', a mărturisit pentru AGERPRES Margareta Pâslaru. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.