COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Poetul George Bacovia (Gheorghe Vasiliu) s-a născut la 4 septembrie 1881, la Bacău.

Între 1894 - 1898 a studiat la gimnaziul ''Principele Ferdinand'' din Bacău, remarcându-se la muzică, desen, caligrafie şi gimnastică. Începe să scrie versuri din clasa a III-a gimnazială, de atunci datând poezii precum ''Plouă'', ''Tablou de iarnă'' sau ''Nevroza''.

În 1900, se prezintă la Şcoala militară din Iaşi, dar renunţă după scurt timp, nesuportând regimul cazon. Un an mai târziu, se înscrie în clasa a V-a a gimnaziului din Bacău.

A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi apoi din Iaşi. A obţinut licenţa în Drept în anul 1911, potrivit georgebacovia.uv.ro.

Se căsătoreşte cu Agatha Grigorescu în 1928. Începând cu anul 1933, se stabileşte în Bucureşti. O veche nevroză îl sileşte la o viaţă în general retrasă.

Nu va profesa avocatura deşi s-a înscris în baroul din Bacău în 1911. A lucrat ca învăţător, profesor suplinitor, ajutor de contabil, funcţionar, consilier cultural, bibliotecar. A mai fost copist la Ministerul Instrucţiunii Publice şi funcţionar la Ministerul Muncii, între 1916 şi 1921, când a demisionat din cauza unei boli la plămâni.

În anul 1915 a editat, în colaborare, revista ''Orizonturi noi'' din Bacău, iar mai târziu, din 1925, a devenit primul director al revistei ''Ateneul cultural''.

La 18 ani, la 30 martie 1899, a debutat în revista ''Literatorul'' a lui Al. Macedonski cu poezia ''Şi toate'', scrisă cu un an înainte şi semnată V. George. Între anii 1903-1904, a frecventat cenaclul lui Macedonski, unde a citit pentru prima oară poeziile ''Plumb'' (1903) şi ''Nervi de toamnă'' (1904).

A debutat editorial cu volumul ''Plumb'' (1916), pentru care a obţinut Premiul Ministerului Artelor în 1923.

A continuat cu volumele: ''Scântei galbene'' (1926), ''Bucăţi de noapte'' (proză, 1926), ''Cu voi...'' (1930), ''Comedii în fond'' (1936), ''Stanţe burgheze'' (1946). Poetul ne-a lăsat adevărate capodopere: ''Decembre'', ''Lacustră'', ''Cuptor'', ''Nervi de primăvară'', ''Nervi de toamnă'', ''Amurg violet'', ''Alb'', ''Marş funebru'' ş.a.

A colaborat cu versuri la multe reviste, precum: ''Astra'', ''Versuri'', ''Flacăra'', ''Românul literar'', ''Noua revistă română'', ''Gândirea''.

A fost distins cu Premiul Societăţii Scriitorilor Români pentru poezie (1925) şi, împreună cu T. Arghezi, cu Premiul Naţional pentru poezie (1934).

''Simbolist prin formaţie, Bacovia îşi depăşeşte epoca, aparţinând poeziei române moderne ca unul dintre marii precursori'', notează Nicolae Mecu în ''Dicţionarul scriitorilor români'' (Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1995).

Eugen Lovinescu consideră că opera literară a lui George Bacovia reuşeşte să creeze o distinctă ''atmosferă bacoviană'', descrisă de criticul literar ca fiind ''de copleşitoare dezolare, de toamnă cu ploi putrede, cu arbori cangrenaţi, limitată într-un peisaj de mahala de oraş provincial, între cimitir şi abator, cu căsuţele scufundate în noroaie eterne, cu grădina publică răvăşită...''. (''Istoria literaturii române contemporane'')

La 5 iunie 2015, George Bacovia a fost ales membru post-mortem al Academiei Române, cu unanimitate de voturi, în adunarea generală a Academiei, potrivit http://www.acad.ro/.

George Bacovia s-a stins din viaţă la 22 mai 1957, în locuinţa sa din Bucureşti.

Teatrul municipal din Bacău poartă numele poetului. Tot la Bacău este organizat anual Festivalul literar "Toamnă Bacoviană". În septembrie 2011, a avut loc Concursul internaţional literar ''Toamnă bacoviană'', manifestare prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la naşterea poetului George Bacovia. Tot în 2011, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 130 de ani de la naşterea poetului. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.