COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a metrologiei este sărbătorită anual la 20 mai marcând ziua în care, în 1815, a fost semnată la Sevres, lângă Paris, "Convenţia Metrului". Tema pentru 2016, potrivit www.worldmetrologyday.org este "Măsurătorile într-o lume dinamică". Această temă a fost aleasă pentru a se alinia cu ritmul tot mai rapid al schimbării în domeniul ştiinţei măsurării şi totodată al lumii din jurul nostru.

Dezvoltarea unui sistem universal de măsurare a avut în societate o importanţă deosebită constituind o parte esenţială a regulilor de bază ale societăţii. Metrologia are un impact major în viaţa de zi cu zi, permiţând facilitarea comerţului, creşterea calităţii produselor şi serviciilor, sporirea încrederii consumatorilor, siguranţei şi sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului. Metrologia joacă un rol important în adoptarea progresului ştiinţific şi tehnologic, în proiectarea şi eficientizarea producţiei de bunuri, în conformitate cu necesităţile consumatorilor. Ca urmare a tendinţei globalizării comerţului, investiţiilor şi producţiei industriale, a dezvoltării standardelor internaţionale pentru toate tipurile de bunuri şi servicii şi a impactului tehnologiei înalte în majoritatea sectoarelor economiei, metrologia a atins un nivel de importanţă strategică, atât în economie, cât şi în societate.

Sistemul Mondial de Măsurări este destul de simplu şi combină eforturile mai multor organizaţii. La nivel de lucru, măsurările sunt efectuate în laboratoare acreditate de un organism de acreditare (ILAC). ILAC impune ca rezultatele măsurărilor să fie trasabile la Sistemul Internaţional de Unităţi de Măsură (SI) iar etaloanele naţionale ale acestor unităţi sunt deţinute de institutele naţionale de metrologie (INM-uri). Sistemul oficial de demonstrare a echivalenţei etaloanelor SI la cel mai înalt nivel este gestionat de Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM) printr-un acord internaţional întocmit în 1999 de Comitetul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (CIPM), care se numeşte CIPM MRA.

În cazul măsurărilor din domeniul reglementat, Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML) aplică un acord asemănător, cunoscut sub numele de Acordul OIML de Recunoaştere Reciprocă (OIML MAA). OIML MAA stabileşte încrederea reciprocă a semnatarilor în evaluarea mijloacelor de măsurare şi acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluărilor. Importante organisme de reglementare cum ar fi Agenţia Federală pentru Aviaţie din SUA şi companii aviatice precum Boeing se bazează pe măsurările industriei aviatice trasabile la SI prin INM-uri semnatare ale CIPM MRA, indiferent unde sunt făcute. AGERPRES/ (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.