Ziua mondială a metrologiei

 •  Documentare
706 afişări

Ziua mondială a metrologiei sărbătorită anual la 20 mai marchează semnarea Convenției Metrului din 20 mai 1875, de către reprezentanți din 17 state. Tema pentru 2017, potrivit www.worldmetrologyday.org, este "Măsurătorile pentru transport" ("Measurements for transport"), această temă fiind aleasă deoarece transportul joacă un rol-cheie în lumea modernă.

ac8b5cea-95a9-4cc1-a840-4abd3d4f4480

Dezvoltarea unui sistem universal de măsurare a avut în societate o importanță deosebită constituind o parte esențială a regulilor de bază ale societății. Metrologia are un impact major în viața de zi cu zi, permițând facilitarea comerțului, creșterea calității produselor și serviciilor, sporirea încrederii consumatorilor, siguranței și sănătății populației și protecției mediului. Metrologia joacă un rol important în adoptarea progresului științific și tehnologic, în proiectarea și eficientizarea producției de bunuri, în conformitate cu necesitățile consumatorilor. Ca urmare a tendinței globalizării comerțului, investițiilor și producției industriale, a dezvoltării standardelor internaționale pentru toate tipurile de bunuri și servicii și a impactului tehnologiei înalte în majoritatea sectoarelor economiei, metrologia a atins un nivel de importanță strategică, atât în economie, cât și în societate.

Sistemul Mondial de Măsurări este simplu și combină eforturile mai multor organizații. La nivel de lucru, măsurările sunt efectuate în laboratoare acreditate de un organism de acreditare (ILAC). ILAC impune ca rezultatele măsurărilor să fie trasabile la Sistemul Internațional de Unități de Măsură (SI) iar etaloanele naționale ale acestor unități sunt deținute de institutele naționale de metrologie (INM-uri). Sistemul oficial de demonstrare a echivalenței etaloanelor SI la cel mai înalt nivel este gestionat de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) printr-un acord internațional întocmit în 1999 de Comitetul Internațional de Măsuri și Greutăți (CIPM), care se numește CIPM MRA.

În cazul măsurărilor din domeniul reglementat, Organizația Internațională de Metrologie Legală (OIML) aplică un acord asemănător, cunoscut sub numele de Acordul OIML de Recunoaștere Reciprocă (OIML MAA). OIML MAA stabilește încrederea reciprocă a semnatarilor în evaluarea mijloacelor de măsurare și acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluărilor. Importante organisme de reglementare cum ar fi Agenția Federală pentru Aviație din SUA și companii aviatice precum Boeing se bazează pe măsurările industriei aviatice trasabile la SI prin INM-uri semnatare ale CIPM MRA, indiferent unde sunt făcute.

AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe