Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Camerun sărbătoreşte, la 20 mai, Ziua Naţională. În 1972, la această dată, în urma unui plebiscit, a fost adoptată noua Constituţie, care a proclamat Camerunul stat unitar cu numele de Republica Unită Camerun, iar, din 1984, Republica Camerun.

Cu o suprafaţă de 472.814 kmp şi o populaţie de 24.443.968 locuitori (estimare în mai 2017), potrivit site-ului worldometers.info, Camerun este o ţară situată în partea centrală a continentului african, cu ieşire la Oceanul Atlantic, având ca vecini Nigeria la vest, Ciad la nord-est, Republica Centrafricană la est, Republica Congo, Gabonul şi Guineea Ecuatorială, la sud.

Literatura turistică descrie Camerunul ca fiind "Africa în miniatură", deoarece prezintă toate climatele majore şi tipurile de vegetaţie de pe continent: coastă, deşert, munţi, păduri tropicale şi savană.

Ţara se află între marginea de sud a Saharei şi marginea de nord a pădurii ecuatoriale din bazinul de sud al Republicii Congo. Vestul este dominat de zonele muntoase şi include cel mai înalt munte din toată Africa de Vest - Muntele Camerun.

Platoul din sudul Camerunului, cu o altitudine medie de 650 m, este mai înalt spre nord şi este prielnic plantelor ierboase, iar Platoul Adamawa are o altitudine medie de 1.000 m, dar se ridică până la 2.650 m şi prezintă un teren mai accidentat.

Estul ţării este acoperit în majoritate de marea pădure tropicală destul de bine conservată, cu temperaturi ridicate şi precipitaţii limitate (un sezon ploios din mai până în octombrie şi un sezon uscat din noiembrie până în aprilie) sau marcată de ploi neregulate, dar absente din decembrie până în martie.

Zona ecuatorială este caracterizată de ploi abundente, temperaturi ridicate şi stabile, iar vegetaţia se degradează treptat pe măsură ce se depărtează de ecuator.

Camerunul are 402 km de coastă de-a lungul Oceanului Atlantic, potrivit www.cia.gov. Pe litoral, se remarcă mai multe staţiuni, precum Kribi şi Limbe, aproape de Muntele Camerun.

De-a lungul ţării se află mai multe izvoare termale şi o activitate vulcanică în mod curent, Camerunul fiind asimilat cu un element de bază al Africii şi anume, Muntele Camerun care este un vulcan activ.

Yaounde a devenit capitala Camerunului în 1960, odată cu proclamarea independenţei ţării. Situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, este un oraş unic printre capitalele Africii de Vest, fiind construit pe dealuri împădurite. Este un loc destinat excursiilor şi explorărilor mediului înconjurător, practicării ecoturismului şi agroturismului.

Majoritatea clădirilor guvernamentale se află aici. Infrastructura sa a permis construirea celor mai bune hoteluri, Yaounde devenind, astfel, destinaţia preferată a turiştilor, a oamenilor de afaceri, dar şi a participanţilor la diverse conferinţe.

Camerun reprezintă "acasă" pentru locuitori făcând parte din aproximativ 250 de grupuri lingvistice, potrivit web.stanford.edu. Ţara este adesea menţionată ca fiind "Africa în miniatură" atât din punct de vedere geologic, cât şi al diversităţii culturale, fiind cunoscută pentru stilurile native din muzică, în mod deosebit makossa şi bikutsi.

Muzica şi dansul sunt o parte integrantă a ceremoniilor, a festivalurilor şi a adunării sociale din Camerun. Coregrafia cu dansuri tradiţionale are în vedere faptul că bărbaţi şi femeile, dansează separat, niciodată împreună. În mod tradiţional, muzica este transmisă pe cale orală, într-un spectacol tipic, care presupune un cor de cântăreţi şi un solist. Pentru acompaniament muzical, se folosesc instrumente tradiţionale: clopote purtate de dansatori, tobe, flaute, coarne, zornăitoare, instrumente cu coarde, fluiere, xilofoane, combinaţia variind în funcţie de grupul etnic şi de zonă.

Triburile Kirdi şi Matakam din munţii de vest produc ceramică deosebită. Măştile triburilor Bali, ce reprezintă capete de elefanţi, sunt utilizate în ceremoniile mortuare, iar statuetele triburilor Bamileke reprezintă figuri umane şi animale. Poporul Tikar este cunoscut pentru pipele sale frumos decorate, tribul Ngoutou, pentru măştile cu două feţe, iar tribul Bamum, pentru măştile reprezentând figuri zâmbitoare.

În ceea ce priveşte gastronomia cameruneză, ea este diferită în funcţie de regiune. La nivelul întregii ţări, pentru masa de seară, se prepară un fel de mâncare tipică ce are la bază: cocoyam, porumb, manioc, mei, banane, cartofi, orez, ignami. Ingredientele sunt de cele mai multe ori pasate, formând un amestec cu aspect de aluat denumit "fufu". Preparatul este tăiat în bucăţi şi servit cu sos, supă sau tocană de verdeaţă, arahide, ulei de palmier sau alte ingrediente, potrivit foodbycountry.com.

Un fel preferat este "jamma", legume picante servite la mesele mari de la prânz.

Apa, vinul de palmier şi berea din mei sunt băuturile tradiţionale servite în timpul mesei. Micul dejun constă din resturi de pâine şi de fructe servite cu cafea sau ceai. De obicei, se prepară deferite alimente din făină de grâu, precum Accra Banane (gogoşi), din banane şi făină, turte de fasole şi multe altele. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiţă)
)))
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.