ZILE NAȚIONALE: Republica Camerun

 •  Documentare
508 afişări

Republica Camerun sărbătorește, la 20 mai, Ziua Națională. În 1972, la această dată, în urma unui plebiscit, a fost adoptată noua Constituție, care a proclamat Camerunul stat unitar cu numele de Republica Unită Camerun, iar, din 1984, Republica Camerun.

bc7ff1a8-4b9f-435f-a0ea-1200c91695b4

Captură Foto: (c) Cameroon Traveler Magazine / YouTube

Cu o suprafață de 472.814 kmp și o populație de 24.443.968 locuitori (estimare în mai 2017), potrivit site-ului worldometers.info, Camerun este o țară situată în partea centrală a continentului african, cu ieșire la Oceanul Atlantic, având ca vecini Nigeria la vest, Ciad la nord-est, Republica Centrafricană la est, Republica Congo, Gabonul și Guineea Ecuatorială, la sud.

Literatura turistică descrie Camerunul ca fiind "Africa în miniatură", deoarece prezintă toate climatele majore și tipurile de vegetație de pe continent: coastă, deșert, munți, păduri tropicale și savană.

Țara se află între marginea de sud a Saharei și marginea de nord a pădurii ecuatoriale din bazinul de sud al Republicii Congo. Vestul este dominat de zonele muntoase și include cel mai înalt munte din toată Africa de Vest — Muntele Camerun.

Platoul din sudul Camerunului, cu o altitudine medie de 650 m, este mai înalt spre nord și este prielnic plantelor ierboase, iar Platoul Adamawa are o altitudine medie de 1.000 m, dar se ridică până la 2.650 m și prezintă un teren mai accidentat.

Estul țării este acoperit în majoritate de marea pădure tropicală destul de bine conservată, cu temperaturi ridicate și precipitații limitate (un sezon ploios din mai până în octombrie și un sezon uscat din noiembrie până în aprilie) sau marcată de ploi neregulate, dar absente din decembrie până în martie.

Zona ecuatorială este caracterizată de ploi abundente, temperaturi ridicate și stabile, iar vegetația se degradează treptat pe măsură ce se depărtează de ecuator.

Camerunul are 402 km de coastă de-a lungul Oceanului Atlantic, potrivit www.cia.gov. Pe litoral, se remarcă mai multe stațiuni, precum Kribi și Limbe, aproape de Muntele Camerun.

De-a lungul țării se află mai multe izvoare termale și o activitate vulcanică în mod curent, Camerunul fiind asimilat cu un element de bază al Africii și anume, Muntele Camerun care este un vulcan activ.

Yaounde a devenit capitala Camerunului în 1960, odată cu proclamarea independenței țării. Situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, este un oraș unic printre capitalele Africii de Vest, fiind construit pe dealuri împădurite. Este un loc destinat excursiilor și explorărilor mediului înconjurător, practicării ecoturismului și agroturismului.

Majoritatea clădirilor guvernamentale se află aici. Infrastructura sa a permis construirea celor mai bune hoteluri, Yaounde devenind, astfel, destinația preferată a turiștilor, a oamenilor de afaceri, dar și a participanților la diverse conferințe.

Camerun reprezintă "acasă" pentru locuitori făcând parte din aproximativ 250 de grupuri lingvistice, potrivit web.stanford.edu. Țara este adesea menționată ca fiind "Africa în miniatură" atât din punct de vedere geologic, cât și al diversității culturale, fiind cunoscută pentru stilurile native din muzică, în mod deosebit makossa și bikutsi.

Muzica și dansul sunt o parte integrantă a ceremoniilor, a festivalurilor și a adunării sociale din Camerun. Coregrafia cu dansuri tradiționale are în vedere faptul că bărbați și femeile, dansează separat, niciodată împreună. În mod tradițional, muzica este transmisă pe cale orală, într-un spectacol tipic, care presupune un cor de cântăreți și un solist. Pentru acompaniament muzical, se folosesc instrumente tradiționale: clopote purtate de dansatori, tobe, flaute, coarne, zornăitoare, instrumente cu coarde, fluiere, xilofoane, combinația variind în funcție de grupul etnic și de zonă.

Triburile Kirdi și Matakam din munții de vest produc ceramică deosebită. Măștile triburilor Bali, ce reprezintă capete de elefanți, sunt utilizate în ceremoniile mortuare, iar statuetele triburilor Bamileke reprezintă figuri umane și animale. Poporul Tikar este cunoscut pentru pipele sale frumos decorate, tribul Ngoutou, pentru măștile cu două fețe, iar tribul Bamum, pentru măștile reprezentând figuri zâmbitoare.

În ceea ce privește gastronomia cameruneză, ea este diferită în funcție de regiune. La nivelul întregii țări, pentru masa de seară, se prepară un fel de mâncare tipică ce are la bază: cocoyam, porumb, manioc, mei, banane, cartofi, orez, ignami. Ingredientele sunt de cele mai multe ori pasate, formând un amestec cu aspect de aluat denumit "fufu". Preparatul este tăiat în bucăți și servit cu sos, supă sau tocană de verdeață, arahide, ulei de palmier sau alte ingrediente, potrivit foodbycountry.com.

Un fel preferat este "jamma", legume picante servite la mesele mari de la prânz.

Apa, vinul de palmier și berea din mei sunt băuturile tradiționale servite în timpul mesei. Micul dejun constă din resturi de pâine și de fructe servite cu cafea sau ceai. De obicei, se prepară deferite alimente din făină de grâu, precum Accra Banane (gogoși), din banane și făină, turte de fasole și multe altele.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe