SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai

 •  Documentare
795 afişări

712888af-b556-417b-82aa-390ac05fb591

În imagine: Grădina Ghetsimani, o mică gradină din Ierusalim, la poalele Dealului Măslinilor

Ortodoxe
Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

Greco-catolice
Sf. m. Talaleu

Romano-catolice
Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul

Sfântul Mucenic Talaleu, pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 mai, era din Fenicia, dintr-o familie creștină. A trăit pe vremea împăratului roman Numerian (283-284), în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.

Sfântul Talaleu era medic și creștin pentru că încerca odată cu vindecarea trupului să vindece și sufletul pacienților săi, vorbindu-le despre Hristos.

Dar avea mai multă milă către săraci; pentru dânșii avea mai mare grijă pentru că neputințele și durerile lor le socotea că sunt și ale sale. Atâta milostivire avea Sfântul Mucenic Talaleu pentru cei care aveau trebuință de ajutorul lui, încât nu aștepta să vină la dânsul; ci se ducea el la ei și le ajuta la orice nevoie, dându-le sănătate în dar, fără să primească ceva în schimb.

Viețuind astfel, s-a învrednicit de multe daruri, propovăduind cu îndrăzneală numele lui Hristos. Nu făcea nici o deosebire între credincioși și necredincioși, ci pe toți îi vindeca, căci era către toți în mod egal milostiv și îndurător.

Nu numai că îi vindeca, dar se și ruga fierbinte lui Dumnezeu pentru ei. Pentru creștini se ruga să se pocăiască și să-și îndrepteze greșelile lor; iar pentru slujitorii de idoli, să se depărteze și să creadă în Hristos. De asemenea, el îi certa pe cei care nu se milostiveau cu cei necredincioși în primejdiile și neputințele lor.

Denunțat că propovăduiește creștinismul, a fost arestat, adus la judecată și supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. A fost omorât prin decapitare. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES (Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe