SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

 •  Documentare
707 afişări

c0e68418-1203-4a02-84c6-34412e21a90f

În imagine: Grădina Ghetsimani, o mică gradină din Ierusalim, la poalele Dealului Măslinilor

Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. ep. Patriciu și cei împreună cu el

Romano-catolice
Sf. Celestin al V-lea, pp.

Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 mai, a fost episcop în cetatea Prusa din provincia Bitinia, în vremea persecuțiilor anticreștine ordonate de Iulian Apostatul (361-363).

În această cetate exista un izvor de ape termale unde se tratau diferite boli și unde se construise un templu închinat zeului medicinii, Asclepios. Se obișnuia ca cei vindecați să aducă ofrande în acest templu, drept mulțumire pentru binefacerea primită.

Astfel s-a întâmplat și cu prefectul Bitiniei, Iuliu, care a venit pentru îmbăiere la acest izvor și a poruncit să fie adus acolo și episcopul Patrichie, împreună cu trei preoți, prilej de a le exemplifica cât de mare este puterea zeilor la care se închină, dacă oferă astfel de tămăduiri oamenilor

Episcopul creștin a arătat prin cuvânt cum izvoarele acestea tămăduitoare și întreaga creație stau în puterea Dumnezeului celui viu și nu a idolilor făcuți din piatră sau din alt material. Sfântul Patrichie a spus: "Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut și fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Și iarăși: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile".

A fost aruncat în apele fierbinți să fie, așa cum spunea prefectul, salvat de Hristos al său, și a rămas nevătămat. A fost însă scos de soldați din apă și decapitat împreună cu ceilalți trei slujitori ai bisericii locale, preoții Acachie, Meneandru și Polien. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe