DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)

 •  Documentare
746 afişări

Sâmbătă, 20 mai, are loc cea de-a treisprezecea ediție a Nopții Muzeelor. În țara noastră evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, potrivit www.NoapteaMuzeelor.ro.

2bcd4f8e-97f9-4502-8b54-c04bf49d871a

O persoana vizitează Muzeul Național de Istorie Naturala "Grigore Antipa", în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2016

La actuala ediție a Nopții Muzeelor participă 145 de muzee și organizații din 45 de localități din întreaga țară.

În București, oferta muzeelor și a evenimentelor concepute pentru Noaptea Muzeelor 2017 este foarte bogată, 49 de muzee și organizații partenere cu evenimente special concepute pentru Noaptea Muzeelor și-au anunțat participarea, informează organizatorii într-un comunicat.
Mai multe persoane vizitează Cimitirul Bellu, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2016

Câteva momente deosebite în programul Nopții Muzeelor 2017, sunt, potrivit organizatorilor: deschiderea de către ARCEN a două locuri istorice din Cartierul Icoanei, Școala Centrală, fost Pensionat de Fete, și o casă a Regelui Mihai, actuală rezidență creativă pentru revista Scena9; recitaluri de jazz și muzică clasică și prezentarea spectacolului de teatru Taxi Blues, cu Marius Bodochi și Dan Tudor, la Cimitirul Bellu, unde se vor organiza și tururi ghidate începând cu ora 19.00.

De asemenea, la Muzeul de Artă Veche Apuseană va fi expusă pentru 10 ore sculptura lui Constantin Brâncuși, "Cap de copil".

Primul spațiu cafenea dedicat Nopții Muzeelor va fi deschis la Muzeul Hărților și al Hărții Vechi (str. Londra nr. 39). Începând cu Noaptea Muzeelor și până pe 26 mai, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va găzdui corespondentul bibliofil al proiectului "HARTA și TERITORIILE", inițiat de editura pariziană de carte bibliofilă Transignum și realizat cu sprijinul Institutului Francez — București, potrivit unui comunicat al acestei instituții muzeale. Vor fi expuse cărți de artist din colecția A(r)tlas, care au în comun interesul autorilor lor pentru cartografie sub toate formele ei, studiind-o, folosind-o, (re)inventând-o.

Un nou muzeu bucureștean va fi inaugurat la Nod Makerspace. Muzeu3017 este expoziția care inaugurează spațiul și propune o privire dinspre viitor asupra Bucureștiului anului 2017. Conceptul curatorial îi aparține Siminei Bădică.

Noaptea Muzeelor 2017 prezintă în premieră Questo — aplicația de mobil gratuită prin care poate fi accesat #Noaptea Muzeelor2017 "într-un mod interactiv și distractiv împreună cu prietenii sau cu cei mici din familia ta", menționează comunicatul citat.

Programul complet și lista participanților se regăsesc pe www.NoapteaMuzeelor.ro.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional, arată site-ul citat.

* Sâmbătă, 20 mai, Muzeul Național Cotroceni invită vizitatorii să participe între orele 18.30-24.00, la cea de-a XIII-a ediție a programului european Noaptea Muzeelor.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Național Cotroceni, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziției "Imaginând istorii pierdute", organizată în colaborare cu Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".

Tot cu acest prilej, la Muzeul Național Cotroceni, iubitorii de arhitectură, artă decorativă și istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni, expoziția "Culorile marțialității: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război", expoziția "Iași, oraș regal" și expoziția "Imaginând istorii pierdute".

De asemenea, începând cu ora 20.00, vizitatorii vor putea asculta un recital susținut de pianista Eliodora Falan.

Pentru acces, persoanele adulte trebuie să prezinte la intrarea în muzeu actul de identitate în original.

* La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 20 mai, între orele 18.00-22.00, vizitatorii sunt așteptați cu expoziții noi, filme documentare, ateliere de hârtie manuală și muzici susținute de celebra Fanfară Zece Prăjini, informează un comunicat al acestei instituții muzeale.

* Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că sărbătorește ediția de anul acesta a Nopții Europene a Muzeelor în continuarea evenimentului "Zilele MNIR — 45 de ani de la inaugurare", printr-o serie de activități culturale dedicate aniversării.
Mai multe persoane vizitează Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2016

Cu acest prilej, sâmbătă, 20 mai, muzeul va avea un orar de vizitare diurn cu plată și unul nocturn gratuit. Programul de vizitare nocturn gratuit este cuprins între orele 18.00 și 01.00 (ultimul acces este permis la ora 00.15). Accesul pe bază de bilet gratuit se realizează, ca și în anii precedenți, prin curtea interioară situată în Strada Poștei. În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente: "Tezaurul Istoric", "Lapidarium" și "Copia Columnei lui Traian".

A doua zi, duminică, 21 mai, muzeul este deschis conform orarului obișnuit de vizitare (10.00-18.00; casa de bilete se închide la 17.15).

* Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" invită sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 16.30, la "Urme în timp", un eveniment complex care deschide Noaptea Muzeelor de la Antipa cu o lansare de carte, un vernisaj și o masă rotundă cu invitați de prestigiu.

Potrivit unui comunicat al muzeului, programul special al evenimentelor prilejuite de Noaptea Muzeelor de la Antipa va debuta cu lansarea cărții "Originea speciilor", de Charles Darwin, apărută anul acesta la editura Herald, urmată de vernisarea expoziției temporare "Urme în timp", în prezența paleoartistului Eduard Olaru. Expoziția ilustrează evoluția și originile omului modern prin reconstruiri grafice a 16 specii de hominide.

Pe parcursul serii, publicul va avea ocazia să viziteze gratuit expoziția permanentă a Muzeului, începând cu ora 18.00 și, totodată, să participe la o serie de activități specifice de cercetare, care vor avea loc în curtea Muzeului, începând cu ora 22.00. Digi Animal World va fi prezent și în acest an la Noaptea Muzeelor de la Antipa, oferind vizitatorilor scurte proiecții de filme documentare, precum și alte surprize.

* După succesul înregistrat la edițiile anterioare ale programului Noaptea Europeană a Muzeelor, Opera Comică pentru Copii invită din nou publicul de toate vârstele la o seară inedită, de această dată plină de curiozități, joacă și muzică medievală, anunță un comunicat al OCC.
Imagine de la Opera Comică pentru copii, cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2016

Sâmbătă, 20 mai, în intervalul 19.00-02.00, spectatorii OCC vor avea ocazia să participe gratuit la activități desfășurate în 3 spații distincte: foyerul Operei Comice pentru Copii, Salonul Mozart și un spațiu deschis în premieră publicului larg.

Odată intrați în foyer, spectatorii vor fi transpuși în atmosfera medievală creată de trupa Truverii, cu instrumente muzicale care stârnesc curiozitatea celor mici. Nu vor lipsi cavalerii în armuri, domnițele și mirosul de fân. În Salonul Mozart, publicul va face cunoștință cu trei maeștri ai deghizării: cameleonul, dragonul de mare și insecta băț, invitați speciali de la Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", partener al OCC pentru acest eveniment.

Un alt punct de atracție al serii va fi la etajul al treilea al clădirii, unde este amenajat un spațiu dedicat jocurilor de societate, disponibile gratuit vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

* Sâmbătă, 20 mai, Muzeul Municipiului București organizează pentru Noaptea Muzeelor, două spectacole, care fac parte dintr-o serie de manifestări desfășurate pe tot parcursul lunii mai, potrivit unui comunicat al acestei instituții muzeale.

De la ora 20.45, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu, are loc spectacolul de muzică și poezie "Anotimpurile", cu actorii Irina Movilă și Marius Bodochi (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazială de Arte Nr. 3).

De la ora 22.30, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, are loc spectacolul de poezie și muzică "Nocturne", cu actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazială de Arte Nr. 3).

Participanții la evenimentele desfășurate în cadrul Nopții Muzeelor beneficiază de acces gratuit.

* Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" va participa și anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor, potrivit unui comunicat al muzeului.

Programul După-Amiaza Muzeului Satului va cuprinde muzică și joc tradițional cu Grupul folcloric Reabinușca al rușilor lipoveni — Jurilovca, Tulcea, Orchestra Momentum — Ploiești, Școala de dans popular Larisa și Marin Barbu, interpreții de muzică populară Maria Băndoiu și Gabriel Dumitru.

Vizitarea muzeului în intervalul 16.00 — 19.00 va beneficia de gratuitate.

Duminică, 21 mai, sub semnul Sfinților Împărați Constantin și Elena se va oficia slujba religioasă la biserica Turea din Satul Nou urmată de o expoziție de icoane realizate de elevii Școlii de Muzică și Arte Plastice nr. 3, București.

Evenimentele organizate sâmbătă și duminică, 20 și 21 mai, se înscriu în serie de manifestări aniversare dedicate marcării a 81 de ani de existență a instituției.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe