COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, anual, la 15 mai, pentru a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă familiile la nivel mondial.

Tema din 2016, "Familiile, viaţa sănătoasă şi viitorul durabil", coincide cu obiectivul numărul 3 al Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă referitor la asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării pentru toate vârstele, potrivit un.org. Obiectivele centrale ale Agendei ONU 2030 promovează prosperitatea economică, dezvoltarea socială şi bunăstarea indivizilor, prin protejarea în acelaşi timp a mediului înconjurător. Plecând de la premisa că familiile rămân în centrul vieţii sociale, întrucât ele asigură în mod special bunăstarea şi educaţia membrilor ei, Agenda ONU 2030 consideră că politicile axate pe familii pot contribui la eliminarea sărăciei şi a foametei, pot asigura o viaţă sănătoasă şi pot contribui la promovarea bunăstării pentru toate vârstele.

Pentru a explica legătura dintre dezvoltarea durabilă şi familie, ONU precizează faptul că o serie de politici precum concediile parentale plătite pentru creşterea copiilor sau programe de lucru flexibile pentru părinţi, contribuie la un mediu sănătos şi echilibrat de creştere a copiilor. Acest mediu va deveni mai departe un cadru de dezvoltare favorabil viitorilor adulţi responsabili care vor contribui, la rândul lor, la prosperitatea economică a statelor.

Un accent mărit în 2016 va fi pus şi pe rolul părinţilor în asigurarea bunăstării copiilor şi tinerilor, cu o atenţie particulară asupra implicării bărbaţilor, asupra transferurilor intergeneraţionale şi asupra bunăstării vârstnicilor.

Cu prilejul Zilei internaţionale a familiei, comunităţile din întreaga lume organizează o serie de evenimente de sensibilizare (workshop-uri, conferinţe, programe de radio şi de televiziune), inclusiv zile naţionale dedicate familiei, cu rolul de a vizibiliza problemele cu care se confruntă familiile.

Violenţa în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internaţional, cât şi la nivelul României, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1156/2012 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie pentru perioada 2013-2017 şi a Planului operaţional pentru implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie pentru perioada 2013-2017.

În Hotărârea de Guvern din 2012, se mai arată că violenţa pe motive de gen aduce şi o gravă atingere democraţiei, având în vedere că femeile supuse violenţelor reprezintă o categorie ale cărei şanse de a participa la viaţa socială şi profesională sunt semnificativ reduse, pe măsură ce viaţa de familie îşi pierde funcţia de a oferi membrilor acesteia securitatea de care aceştia au nevoie.

După ce prin prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul un.org. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.