Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua tatălui se sărbătoreşte, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 14 mai 2017.

A fost instituită prin Decretul 1468 privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui, semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009, şi publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Astfel, Legea 319/2009 prevede, pe lângă instituirea Zilei tatălui, în cea de-a doua duminică a lunii mai, şi instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai.

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum şi un grup de şapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009.

În acest mod, iniţiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate, iar România era printre puţinele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial. Sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi are o semnificaţie importantă, deoarece ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie în particular şi la construirea societăţii în general. Totodată, marcarea celor două zile confirmă perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi. Zilele mamei şi tatălui reprezintă prilejuri bune pentru promovarea unor modele pozitive în societate, acestea fiind dedicate părinţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea copiilor, se arată pe site-ul www.calendarintercultural.ro.

Pe plan mondial, nu există, în cazul celebrării zilei tatălui, o tradiţie bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară.

Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. Indemnizaţia se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.