COD GALBEN: 01-05-2025 ora 16 Intre 16:45 si 17:45 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 01-05-2025 ora 16 Intre 16:35 si 17:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. in Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 01-05-2025 ora 16 Intre 16:05 si 17:05 se va semnala Averse care vor acumula 15...20 l/mp, frecvent descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Braşov, Zona de munte a județului Braşov, respectiv zona de munte a localităților, Județul Harghita;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a mamei este sărbătorită, în mai multe ţări ale lumii, în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la data de 14 mai, anul acesta.

De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea acestei sărbători, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată şi Ziua internaţională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară. În cea mai mare parte a ţărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

În această zi, potrivit tradiţiilor specifice fiecărei ţări, mamele, bunicile şi străbunicile sunt copleşite nu doar cu cadouri, ci şi cu o atenţie deosebită în mijlocul familiei, între prieteni şi cei dragi. Dar nu a fost întotdeauna astfel, aceste manifestări conturându-se abia în ultimele două-trei secole şi căpătând amploare de la jumătatea secolului al XX-lea.

Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, Ziua mamei îşi are rădăcinile în antichitate, în ritualurile cu puternice accente simbolice şi spirituale, când diferitele civilizaţii cinsteau zeităţile, mai degrabă decât pe mamele reale. În Grecia Antică, se aduceau ofrande în cinstea zeiţei - mamă Rhea, iar romanii o sărbătoreau pe Cybele. Odată cu apariţia creştinismului, însă, au încetat să mai fie venerate zeităţile, iar de atunci este cinstită Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.

Date din istoria mai recentă, însă, indică faptul că această zi era sărbătorită în anii 1600, în Anglia. Aici, se sărbătorea ''Mothering Sunday'' în fiecare an, în cea de-a IV-a duminică din postul Sfintelor Paşti, cunoscut în această zonă sub denumirea de ''Lent''. În această duminică, după cinstirea Fecioarei Maria, la Sfânta Liturghie, copiii le ofereau mamelor daruri şi flori.

Potrivit site-ului www.history.com, varianta modernă a ceea ce numim astăzi Ziua mamei îşi are originea în Statele Unite ale Americii şi datează din secolul al XIX-lea, în anii premergători Războiului Civil (1861-1865), când Ann Reeves Jarvis, din statul american Virginia de Vest, a pus bazele aşa-numitelor ''Mothers' Day Work Clubs'', nişte centre în care femeile erau iniţiate în tainele creşterii copiilor. În 1868, Ann Reeves Jarvis a propus o zi pentru promovarea reconcilierii şi a prieteniei, iar în 1908, Anna Jarvis, fiica sa, a iniţiat Ziua mamei, pentru a le sărbători pe cele care ne-au dat viaţă. În anul 1914, Ziua mamei a devenit sărbătoare oficială americană şi în scurt timp s-a bucurat de o mare popularitate.

Anna Jarvis văzuse această zi ca pe o sărbătoare de familie, un prilej de bucurie pentru toţi membrii acesteia, care, în primul rând, aveau să asiste împreună la slujba de duminică de la biserică. Văzând, însă, gradul de comercializare la care s-a ajuns pentru celebrarea acestei zile, a fost foarte dezamăgită şi a încercat, fără succes, să o retragă din calendar, notează site-ul citat anterior. Ea îşi dorise, de fapt, ca această zi să fie celebrată mai mult la un nivel spiritual.

Cea de-a doua duminică a lunii mai a fost legiferată drept Ziua mamei, de către preşedintele american Woodrow Wilson, la 8 mai 1914, când a semnat rezoluţia privind instituirea acestei zile.

În anul 1912, a fost fondată Asociaţia Internaţională pentru Ziua Mamei, pentru a promova această sărbătoare şi în alte state. În zilele noastre, Ziua mamei este sărbătorită în fiecare familie, printr-o serie de activităţi dedicate acesteia, precum jocuri, vizite, plimbări în parc sau o cină festivă. Sunt oferite flori, bomboane de ciocolată şi mici cadouri simbolice care exprimă afecţiunea.

Ziua Mamei a fost legiferată, în anul 2009, şi în România, sărbătorindu-se, începând din 2010, în prima duminică a lunii mai, respectiv la 7 mai anul acesta, pentru a sublinia importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului. Până în 2009, România era printre puţinele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii, la data de 8 martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii. Ziua mamei este sărbătorită tot în prima duminică a lunii şi în Ungaria, Lituania, Portugalia şi Spania, se arată pe site-ul anydayguide.com. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.