COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, la 30 aprilie, peste 190 de ţări de pe şapte continente aniversează Ziua internaţională a jazzului, cu scopul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toate colţurile lumii, pentru a crea un dialog universal al păcii, al respectului între culturi şi al înţelegerii. Ziua este recunoscută în calendarele oficiale ale UNESCO şi ale Naţiunilor Unite.

În 2017, se celebrează cea de-a şasea aniversare anuală, prin care se recunoaşte şi se confirmă totodată rolul semnificativ al jazz-ului în diplomaţia culturală, potrivit site-ului de specialitate jazzyday.com.

Data de 30 aprilie a fost declarată de UNESCO Ziua internaţională a jazzului, în noiembrie 2011. Prima ediţie a acestei zile a fost marcată de UNESCO şi Institutul de Jazz Thelonious Monk, în 2012, prin organizarea a trei concerte, susţinute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la ''Congo Square'' din New Orleans şi la Sala Adunării Generale a ONU de la New York. La următoarele ediţii, în fiecare an, concertul "All-Star Global" a reunit artişti ai jazzului de pe tot mapamondul, promovând astfel dialogul între culturi şi diversitatea, libertatea de exprimare şi respectul faţă de drepturile omului.

Capitala Cubei, Havana, este oraşul gazdă al evenimentului muzical de jazz, la nivel mondial, în 2017. Concertul "All-Star Global" din acest an va avea loc la "Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso", în organizarea ministerului culturii din ţara gazdă, Institutului Cubanez de Muzică şi Comisiei Naţionale Cubaneze pentru UNESCO. Concertul va fi difuzat în direct de UNESCO.

Concertul "All-Star Global" îi are pe Herbie Hancock şi Chucho Valdés în calitate de regizori artistici, iar John Beasley şi Emilio Vega vor fi co-regizori muzicali. Concertul va cuprinde spectacole "stelare" ale unor artişti internaţionali, printre care: Ambrose Akinmusire (SUA), Carl Allen (SUA), Marc Antoine (Franţa), Richard Bona (Camerun), Till Brönner (Germania), A Bu (China) Igor Butman (Federaţia Rusă), Bobby Carcassés (Cuba) Regina Carter (SUA), Kurt Elling (SUA), Kenny Garrett (SUA), Herbie Hancock (SUA), Takuya Kuroda (Japonia), Ivan Lins (Brazilia), Sixto Llorente (Cuba), Marcus Miller (SUA), Youn Sun Nah (Republica Coreea), Julio Padron (Cuba), Gianluca Petrella (Italia), Antonio Sánchez (Mexic), Christian Sands (SUA), Esperanza Spalding (SUA), Chucho Valdés (Cuba), Ben Williams (SUA), Tarek Yamani (Liban), Dhafer Youssef (Tunisia), César López (Cuba) şi alţii.

"UNESCO este mândru să se asocieze încă o dată cu Institutul de Jazz Thelonious Monk, precum şi cu Instituto Cubano de la Música, pentru a ridica steagul pentru jazz, libertate, creativitate, diversitate şi unitate. Concentrarea din acest an asupra Cubei este dovada puterii jazzului de a construi poduri şi de alătura femeile şi bărbaţii în jurul valorilor şi aspiraţiilor comune", a declarat Irina Bokova, director general al UNESCO, scrie site-ul jazzyday.com.

Mai mulţi muzicieni şi educatori din Cuba şi din întreaga lume vor participa la spectacole de jazz gratuite, cursuri de masterat, ateliere de improvizaţie, sesiuni şi iniţiative comunitare de informare. Programele vor avea loc în şcoli, centre de artă, centre comunitare, cluburi de jazz şi parcuri din oraşul Havana şi din întreaga ţară. În plus, istoria jazzului şi programele de educaţie vor fi oferite pentru zeci de mii de studenţi din peste 11.000 de şcoli din Cuba. De asemenea, vor avea loc mii de alte spectacole "live", activităţi educaţionale şi programe de servicii comunitare în peste 190 de ţări de pe toate continentele.

Herbie Hancock, ambasadorul pentru dialogul intercultural al UNESCO, a declarat, potrivit jazzyday.com: "Jazzul afro-cubanez şi bogata sa istorie au jucat un rol esenţial în evoluţia şi îmbogăţirea întregului gen de jazz. Trompetistul incomparabil Dizzy Gillespie, împreună cu iubiţii muzicieni cubanezi, Mario Bauzá, Machito şi Chano Pozo, au infuzat jazz-ul american cu ritmuri afro-cubaneze pentru a crea un sunet nou, energic, care defineşte muzica modernă".

În 2016, "All-Star Global Concert" a fost găzduit, la Casa Albă, de către preşedintele SUA Barack Obama şi de soţia acestuia, Michelle Obama, printre cei care au concertat numărându-se: Herbie Hancock, Sting, Aretha Franklin, Trombone Shorty, Diana Krall, Al Jarreau, Hugh Masekela, Buddy Guy, Chick Corea, Wayne Shorter, Pat Metheny, Joey Alexander etc.
***

Jazz-ul este un gen de muzică afro-americană creat la începutul secolului trecut de către comunităţile de negri şi creoli din sudul SUA, bazat în mare parte pe improvizaţie, pe o abordare originală a sonorizării şi o punere în valoare specifică a ritmului. Stilul s-a născut pe teritoriul american din două tradiţii muzicale diferite: cea europeană şi cea africană. La origini, jazz-ul apare ca un amplu demers de deviere de la cultura muzicală occidentală, un fel de contracultură a descendenţilor sclavilor şi a tuturor celor pe care SUA îi califica drept "cetăţeni de mâna a doua".

Mult timp considerată o muzică de bar şi de dans, jazz-ul a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate. Desemnat de cel de-al 100-lea Congres al Statelor Unite drept "o comoară naţională americană rară şi valoroasă", jazz-ul acţionează ca o forţă unificatoare, care sparge barierele şi creează oportunităţi pentru înţelegere reciprocă şi toleranţă, scrie jazzyday.com.

Etimologia cuvântului "jazz", rămâne încă neclară, cuvântul apărând pentru prima dată în presa din New York, în 1917, cu ocazia sosirii în oraş a unei Orchestre de albi, Original Dixieland Jass (sau Jasz, sau Jaz, apoi Jazz) Band.

În România, Ziua Internaţională a Jazz-ului este celebrată în numeroase oraşe prin organizarea de întruniri, concerte şi festivaluri. Dintre marii artişti ai jazzului românesc îi amintim pe Richard Oschanitky, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Arthur Balogh, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Imre Alexandru, Mihai Iordache, Alex Man, Elena Mindru, Pedro Negrescu, Anca Parghel, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.