Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie, episcop de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra împărăteasa

Greco-catolice
Sf. ep. m. Ianuarie şi cei împreună cu el; Sf. pr. m. Teodor din Perga Pamfiliei

Romano-catolice
Sf. Anselm, ep. înv.


Sfântului Sfinţit Mucenic Ianuarie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 aprilie.

Sfântul Ianuarie s-a născut în Neapole şi era episcop de Nola în vremea în care împăratul Diocleţian (284-305), care ordonase prigoana anticreştină. În această nemiloasă campanie, în cetatea Puteoli, au fost prinşi şi arestaţi mulţi slujitori ai lui Hristos.

Aflând de arestarea acestora episcopul Ianuarie a mers în această cetate, dorind să-i încurajeze pe întemniţaţi. A fost prins şi el alături de alţi doi creştini. După ce Sfântul şi cei doi creştini au fost chinuiţi, au fost duşi în amfiteatru şi aruncaţi în faţa fiarelor. Pentru că animalele nu s-au atins de ei au fost duşi în afara cetăţii, unde li s-a tăiat capetele.

Tot astăzi este pomenită Sfânta Muceniţă Alexandra, soţia împăratului Diocleţian, care a fost omorâtă pentru că a mărturisit credinţa în Hristos. A fost martoră la suferinţele Sfântului Gheorghe, care era chinuit în felurite chipuri spre moarte, dar în chip minunat a rămas viu şi sănătos. S-a înfăţişat înaintea împăratului, în vreme ce el aducea jertfă idolilor, şi s-a mărturisit pe sine creştină; pentru aceea a fost pusă în închisoare.

După ce a fost închisă, s-a dat hotărâre ca cei doi, Sfântul Gheorghe şi Sfânta Alexandra, să fie tăiaţi. Aflând ea această hotărâre a împăratului, în închisoare s-a rugat lui Dumnezeu şi şi-a dat sufletul. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.