COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 21 aprilie 2017, are loc Congresul extraordinar al ALDE, iar a doua zi, respectiv la 22 aprilie 2017, cel ordinar, la Palatul Parlamentului, în urma deciziei luate de delegaţia permanentă a formaţiunii la data de 19 martie 2017.

Copreşedintele Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, cu acea ocazie, că va candida pentru funcţia de preşedinte al ALDE. Potrivit acestuia, congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi: dezbaterile politice şi adoptarea unor documente, precum şi alegeri pentru structurile de conducere la nivel naţional. Conform unei declaraţii a lui Călin Popescu-Tăriceanu din 6 martie 2017, se doreşte abandonarea formulei cu doi preşedinţi ai partidului, şi continuarea ''pe o formulă de conducere unică''.

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România a fost fondat la 19 iunie 2015, când delegaţii participanţi la Congresul extraordinar de fuziune dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) au votat, în unanimitate, programul politic al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), statutul ALDE şi protocolul de fuziune al celor două partide, PLR şi PC.

Potrivit statutului ALDE, cele două partide au fuzionat de la egal la egal, principiul parităţii aplicându-se în toate organizaţiile PLR şi PC. ALDE îşi revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală. 

Protocolul de fuziune, semnat de preşedinţii PLR şi PC, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, votat de Congres, prevede că alegerile în cadrul ALDE, la nivel local şi naţional, se pot desfăşura, pe baza Statutului ALDE, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Preşedinţi ai formaţiunii au devenit Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru al României.

La 19 noiembrie 2015, ALDE România a devenit membru cu drepturi depline al Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa.

În cadrul alegerilor legislative din 11 decembrie 2016, ALDE a obţinut 5,6% din totalul voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor, adică 20 de locuri. La Senat, a obţinut un scor de 6%, ceea ce a însemnat 6 locuri.

La 19 decembrie 2016, PSD şi ALDE au încheiat, la Palatul Parlamentului, un protocol de guvernare, semnat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. Potrivit documentului, PSD şi ALDE urmau să alcătuiască un program comun de guvernare şi să aibă un candidat unic pentru funcţia de premier. Cele trei obiective majore ale guvernării PSD-ALDE constau în asigurarea creşterii economice sustenabile şi de noi locuri de muncă, creşterea bunăstării materiale şi a calităţii vieţii, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

La 26 martie 2017, Biroul Politic Central al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului. În aceeaşi zi, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că discursul şi agenda politică ale celuilalt copreşedinte sunt într-o "divergenţă totală" cu acţiunile şi poziţiile politice ale ALDE. În locul lui Daniel Constantin, conducerea ALDE a propus-o pentru funcţia de ministru al Mediului şi viceprim-ministru pe Graţiela Gavrilescu, care a deţinut portofoliul pentru Relaţia cu Parlamentul. Aceasta a depus jurământul de învestitură la 3 aprilie 2017.

***

După ce, în februarie 2014, PNL a părăsit Uniunea Social Liberală şi, în vara aceluiaşi an, a devenit membru al Partidului Popular European din Parlamentul European, Călin Popescu-Tăriceanu împreună cu aproximativ 30 de parlamentari PNL au ieşit din partid şi au înfiinţat PLR, la 3 iulie 2014. Primul Congres PLR a avut loc la 1-2 august 2014.

De cealaltă parte, PC are o istorie mult mai lungă, fiind fondat la 18 decembrie 1991, iniţial sub numele de Partidul Umanist Român, denumire schimbată la 7 mai 2005. Primul congres al PUR s-a desfăşurat în perioada 11-12 aprilie 1992, la Bucureşti, prilej cu care au fost adoptate Statutul şi Programul Politic pentru perioada 1992-1996, iar în funcţia de preşedinte a fost ales Dan Voiculescu. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.