COD GALBEN: 01-05-2025 Intre 06:10 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita; COD GALBEN: 01-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm, judeţul Alba, reprezintă universul copilăriei marelui poet, dramaturg şi filosof Lucian Blaga.

Aflată pe Uliţa Veche din satul Lancrăm, aceasta păstrează vie imaginea familiei Blaga prin mobilierul păstrat intact, tablourile şi fotografiile de familie expuse dar şi graţie manuscriselor operelor scriitorului.

Marele dramaturg s-a născut în această casă la 9 mai 1895. Şi-a efectuat studiile primare la Şcoala germană din Sebeş (1906), a absolvit (1914) liceul "Andrei Şaguna'' din Braşov şi Facultatea de Teologie din Sibiu (1917). A luat parte la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Şi-a continuat studiile universitare la Viena, unde a urmat Facultatea de Filosofie, obţinând, în 1920, titlul de doctor în filosofie cu teza ''Kultur und Erkenntnis'' (Cultură şi cunoaştere). După terminarea studiilor, s-a stabilit la Cluj. A debutat cu versuri în revista "Românul" (poezia "Noapte", 1910), iar în dramaturgie, cu piesa de teatru "Zamolxe" (1921), distinsă cu premiul Universităţii din Cluj. A fost membru fondator al revistei "Gândirea", apărută în 1921, în care a publicat mare parte din operele sale, iar între 1943-1944 a scos, la Sibiu, revista "Saeculum". Din 1926, a îmbrăţişat cariera diplomatică, iar la 28 mai 1936, a fost ales membru titular al Academiei Române. A murit la 6 mai 1961, la Cluj-Napoca şi a fost înmormântat în cimitirul din Lancrăm.

Casa din Lancrăm a fost moştenită de părinţii poetului, Ana şi Izidor Blaga, în 1870, de la "moş Simion" preotul satului şi a fost căminul a nouă copii ai familei Blaga, Lucian fiind mezinul. După moarte tatălui poetului, în 1908, casa a fost vândută în mai multe rânduri, până după anul 1989 când a fost răscumpărată de statul român, potrivit www.cclbsebes.ro şi www.crestinortodox.ro.

Universul în care poetul şi-a trăit copilăria este descris cel mai bine, chiar de el, în "Hronicul şi cântecul vârstelor": "Trepte de piatră, cizelate de paşi şi netezite de ploi, suiau din curte în casă. Alături era gârliciul, pe unde coboram în pivniţă, pe lespezi sub care forfotea umedă şi cu miros pătrunzător o enormă prăsilă de broaşte râioase (...). Între casă şi şură se înghesuia, pitită, bucătăria de vară, străjuită de un dud cu frunza deasă, sub care vara luam masa, învăluiţi de cântecul puterilor păsăreşti".
 
Pentru reconstituirea acestui univers, la iniţiativa Leliei Rugescu, nepoata lui Lucian Blaga, prin anul 1986 au fost demarate lucrările de restaurare în vederea reconstituirii aspectului casei, cât mai aproape de cel iniţial, întrucât proprietarii au modificat pe rând arhitectura interioară şi exterioară a imobilului. Lucrările au fost finalizate în anul 1998 şi au fost amenajate primele expoziţii astfel încât Casa Memorială "Lucian Blaga" a fost deschisă pentru public şi organizată ca un muzeu în memoria poetului.

Obiectele aflate în patrimoniul casei au fost dobândite prin donaţii ale sătenilor sau ale unor descendenţi ai familiei Blaga, dar şi ale unor personaje importante din lumea literară, şi adunate de Fundaţia Culturală "Lucian Blaga" Sebeş. Colecţiile cuprind manuscrise, documente vechi, corespondenţă, volume cu semnătura poetului, portrete, fotografii, mobilier ţărănesc şi de epocă, precum şi obiecte personale între care pălăria, paltonul şi geamantanul de student. Sunt expuse aici fotografii, documente şi manuscrise aflate în patrimoniul Muzeul Literaturii Române din Capitală. De asemenea, pot fi admirate piese din mobilierul familiei, un război de ţesut, un cuptor de lut, "perini" şi feţe de masă ţesute în culorii vii, ulcioare şi ştergare.

Întregul patrimoniu a fost transferat, în anul 2000, printr-o hotărâre guvernamentală, Consiliului Local Sebeş în administrarea Centrului Cultural "Lucian Blaga" din Sebeş. Cu acest prilej şura a fost transformată într-o clădire modernă ce deţine o mică bibliotecă, o sală pentru diverse activităţi, spaţii de cazare cu toate utilităţile pentru colaboratori şi participanţi la manifestările Centrului Cultural "Lucian Blaga".

Aşadar, pe lângă obiectele expuse permanent, în Casa memorială Lucian Blaga din Lacrăm pot fi admirate expoziţii temporare organizate de Complexul Memorial "Lucian Blaga" în fiecare an, la începutul lunii mai în cadrul Festivalului Internaţional "Lucian Blaga". Festivalul adună laolaltă oameni din ţară şi din străinătate din domenii ca literatură, istorie, filosofie, teatru şi muzică, toate având legătură cu activitatea unuia dintre cei mai mari filosofi ai literaturii române. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.