Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a meteorologiei ("World Meteorological Day") se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială ("World Meteorological Organization - WMO).

A ajuns o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, WMO să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state şi teritorii membre.

Potrivit www.wmo.int, pentru a sublinia importanţa norilor privind vremea şi apa, Ziua mondială a meteorologiei în 2017 se desfăşoară sub sloganul: "Înţelegând norii" ("Understanding Clouds").

Site-ul Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că norii se află în centrul observaţiilor şi previziunilor despre vreme. Norii reprezintă una dintre incertitudinile cheie în studierea schimbărilor climatice: trebuie să înţelegem mai bine cum afectează norii clima şi cum schimbările climatice afectează norii. Norii joacă un rol critic în circuitul apei şi modelează distribuţia globală a resurselor de apă.

Pe de altă parte, Ziua mondială a meteorologiei oferă posibilitatea de a sărbători frumuseţea inerentă şi aspectul estetic al norilor, care i-a inspirat pe artişti, poeţi, muzicieni, fotografi şi alţii, de-a lungul istoriei.

Ziua mondială a meteorologiei marchează, totodată, lansarea unei noi ediţii a "Cloud Atlas International", un tezaur de sute de imagini de nori, inclusiv câteva tipuri de nori nou clasificate. "Cloud Atlas International" este singura autoritate de referinţă şi cel mai cuprinzător instrument pentru identificarea norilor. De asemenea, reprezintă un instrument de formare esenţial pentru profesioniştii din comunitatea meteorologică şi cei care lucrează în domeniul aviaţiei şi transport maritim.

Pornind de la tema zilei sunt organizate evenimente, precum conferinţe, simpozioane şi expoziţii pentru specialiştii în domeniu, liderii comunităţii şi publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe ţări, sunt emise timbre poştale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relaţia dintre meteorologie şi agricultură (1968), relaţia dintre meteorologie şi producţia alimentară (1976, 1984), relaţia dintre meteorologie şi producţia de energie (1979), meteorologia în slujba vieţii şi a protecţiei bunurilor (2002), reducerea vulnerabilităţii la extremele de vreme şi climă (2003), vremea, clima şi apa în era informaţiei (2004), vremea, clima, apa şi dezvoltarea durabilă (2005), vremea şi clima: angajarea tineretului (2014), etc.

Organizaţia Meteorologică Mondială este un organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite. WMO oferă cadrul unei cooperări internaţionale în privinţa dezvoltării serviciilor de meteorologie şi hidrologie. WMO a fost înfiinţată în 1950 şi a devenit agenţie specializată pentru meteorologie (vreme şi climă), hidrologie operaţională şi ştiinţe geofizice conexe a Naţiunilor Unite în 1951, având la bază Organizaţia Internaţională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din 1884. România a participat la primul Congres al OMM, din 1951. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.