Ziua mondială a teatrului de păpuși

 •  Documentare
489 afişări

Ziua mondială a teatrului de păpuși se aniversează în fiecare an la 21 martie. Inițiată de Teatrul de păpuși "Dzhivada Zolfagariho" din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionnette (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, conform site-ului www.unima.org.

9effd7ef-da36-4e13-9e54-7413926867ee

Festivalul internațional de teatru pentru copii și tineret; spectacolul Albă ca Zăpada, pus în scenă de Teatrul Puck din Cluj, 2008.

Această zi, marcată de multă veselie și bună-dispoziție, reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Pe scena teatrului de păpuși, se împletesc vechile tradiții cu metodele moderne.

Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. Prin construirea și manipularea acestor jucării, se transmit povești și emoții, se construiesc personalitățile copiilor.

Păpușa își are originile în una dintre formele cele mai primitive și originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent și care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme și conținuturi. Artiștii păpușari, prin măiestrie și îndemânare, dau viață păpușilor, transmițând din generație în generație cele mai frumoase povești și basme.
România are o lungă tradiție în domeniul teatrelor de păpuși, în țară existând numeroase instituții de acest gen — Teatrul de păpuși ''Puck'' din Cluj-Napoca, Teatrul de păpuși ''Gulliver'' din Galați, Teatrul de păpuși ''Prichindel'' din Alba Iulia, Teatrul de păpuși ''Cărăbuș'' din Brăila, Teatrul de păpuși ''Vasilache'' din Botoșani, Teatrul de păpuși ''Ciufulici'' din Ploiești, Teatrul de păpuși ''Merlin'' din Timișoara.

Festivalul EuroJudaica 2007 — spectacolul musical în limba idiș ''Romanul unui om de afaceri'' al Teatrului Evreiesc de Stat din București.

Cel mai cunoscut teatru de păpuși din țara noastră este Teatrul ''Țăndărică'' din București, care a fost fondat în 1945, iar prima sa secție de marionete a fost condusă de actrița Lucia Calomeri, potrivit site-ului www.teatrultandarica.ro. În 1949, Margareta Niculescu, noul director al instituției, a pus bazele secției de păpuși a teatrului. Tot aici s-au ținut patru ediții (1958, 1960, 1965 și 1998) ale Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete. În 1978, Teatrul ''Țăndărică'' a câștigat Premiul Erasmus pentru contribuția importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuși contemporan.

În perioada 1986-1999 directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache, iar din anul 2000 conducerea teatrului a fost încredințată lui Călin Octavian Mocanu, care este și președinte UNIMA-România.

Teatrul ''Țăndărică'' a fost recompensat cu mare număr de prestigioase premii la competiții naționale și internaționale: Premiul național pentru teatrul de păpuși, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferența culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoșani, Galați, etc. Din anul 2008, teatrul Teatrul de Păpuși și Marionete ''Țăndărică'' a devenit Teatrul de Animație ''Țăndărică''.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe