ZILE NAȚIONALE: Namibia

 •  Documentare
435 afişări

Namibia, învecinată la nord cu Angola, la est cu Botswana, la sud și sud-est cu Africa de Sud, la nord-est cu Zambia și la vest cu Oceanul Atlantic, este situată în sud-vestul Africii și își sărbătorește Ziua națională la 21 martie. Numită până în 1968 Sud-Vestul African, Namibia și-a obținut independența în 1990, după ce a parcurs un lung proces de decolonizare.

f321412f-3ce7-45d9-9e41-545788022bfb

Sursa foto: Captură YouTube

Triburi herero (bantu) au ocupat, în sec. al XVIII-lea teritoriul Namibiei, anexat în 1884 de către germani, sub denumirea de Africa Germană de Sud-Est. Cucerită de trupe sud-africane în 1915, fosta Africă de Sud-Vest a devenit, în 1920, teritoriu sub mandat al Societății Națiunilor, administrat de Uniunea Sud-Africană, potrivit "Enciclopedia Statelor Lumii" (Horia C. Matei, Silviu Neguț, Ion Nicolae, Editura Meronia, 2005).

În 1946, statul sud-african a refuzat să pună Africa de sud-vest sub administrația ONU. După ce i se recunoscuse dreptul la autodeterminare, în 1960, sud-estul african a fost plasat sub tutela ONU (1966). În 1968, teritoriul a primit din partea ONU denumirea de Namibia. După 1968, ca urmare a impunerii forțate de către Pretoria a politicii bantoustans (formă de segregare pe criterii de rasă) în sud-vestul african, au apărut mai multe organizații de rezistență de culoare, cea mai cunoscută fiind SWAPO (South West People's Organization).

Curtea Internațională de Justiție a recunoscut, în 1971, ilegalitatea prezenței Africii de Sud în Namibia, iar la 12 septembrie 1973, ONU i-a atribuit SWAPO statutul de reprezentant unic al poporului namibian.

Parcurgând perioada cea mai lungă a procesului de decolonizare, Namibia și-a obținut independența abia în 1990, când în interiorul ONU s-a purtat o polemică între susținătorii decolonizării și adversarii acesteia.

În baza Rezoluției ONU nr. 435 au avut loc, la 6 noiembrie 1989, alegeri generale. Astfel, alegerile au fost câștigate de către SWAPO, care a adoptat Constituția, la 9 februarie 1990 și a proclamat independența, la 21 martie 1990, mai arată sursa menționată mai sus.

Samuel Nujoma a devenit, în 1990, primul președinte al Namibiei, ocupând această funcție până în 2005, în timp ce partidul dominant în parlament a fost SWAPO. Din noiembrie 2014 președinte al Namibiei este Hage Geingob.

90% din populația țării este de religie creștină (cu denominațiile predominante: lutherană, protestantă, romano-catolică, olandeză-reformată, anglicană și metodistă), iar cei mai mulți locuitori sunt vorbitori ai limbii Afrikaans (60%) și ai limbii germane (32%). Un procent de 7% folosește limba engleză, potrivit site-ului mae.ro.

Namibia are capitala la Windhoek și este republică prezidențială, cu un președinte ales prin vot universal, un parlament bicameral și un premier numit de președinte.

Țara are o climă tropical uscată, cu precipitații mai bogate în regiunile înalte și cu o vegetație ierboasă, de savană și stepă, pe două treimi din teritoriu.

Situată în centrul țării, la o altitudine de 1.650 de metri, într-o frumoasă vale înconjurată de Munții Eros, capitala Windhoek este cel mai mare oraș al Namibiei. Principal centru economic, cultural și social, în Windhoek se află sediile principalelor instituții în stat, păstrând încă prin diverse construcții farmecul perioadei coloniale, cu numeroase influențe germane. Un aspect inedit sunt denumirile multora dintre arterele principale ale orașului, care poartă numele unor celebri conducători ai lumii: Fidel Castro, Robert Mugabe. Influența limbii și culturii germane s-a făcut simțită la multe niveluri, aici putând găsi multe restaurante nemțești, cu pâine, sosuri și bere nemțești, precum și un festival german.

Vestimentație tradițională a unei femei din tribul herero; Windhoek, 1981

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Namibiei, Fish River Canyon, este al doilea canion ca mărime din lume și cel mai mare din Africa, fiind situat în sudul Namibiei, potrivit Namibia-travel.net. Fish River Canyon a devenit și o destinație populară pentru trasee, în principal în perioada rece, cuprinsă între lunile mai și septembrie. 

Parcul Național Etosha este unul dintre cele mai interesante sanctuare de viață sălbatică din lume, situat în nord-vestul Namibiei, în Regiunea Kunene, ocupând și zone ale regiunilor Oshana, Oshikoto și Otjozondjupa. Etosha s-a constituit ca parc în 1907, fiind la acea vreme cea mai mare rezervație din lume. Având în prezent doar o pătrime din suprafața inițială, Parcul reprezintă una dintre cele mai frumoase și mai importante rezervații din sudul Africii, cu o mare diversitate a vieții sălbatice: 2.500 de lei, 300 de rinoceri, 3.000 de girafe, 12.000 de zebre, 5.500 de antilope Oryx, 2.500 de elefanți.

AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe