Reuniunile CSAT din perioada 2015-2017 (cronologie)

 •  Documentare
281 afişări

La 21 martie 2017, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, la Palatul Cotroceni, printre subiectele de pe ordinea de zi aflându-se mandatul României pentru Summitul NATO de la Buxelles.

c850d57e-d1fd-409e-92e5-6f39fe7e8048

Alte subiecte abordate se referă la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă, precum și la activitatea desfășurată în 2016 de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale și principalele obiective pentru 2017.

Precedenta reuniune a CSAT a avut loc la 31 ianuarie 2017, prilej cu care a fost analizat proiectul de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale pentru anul 2017.

***
Reuniunile CSAT din timpul mandatului actualului președinte al țării, Klaus Iohannis:

CSAT s-a reunit pentru prima dată sub conducerea președintelui Klaus Iohannis la 3 martie 2015 și a discutat, printre altele, despre starea de securitate din Ucraina și implicațiile pentru România, integrarea în Uniunea Europeană a Balcanilor de Vest, provocările generate de migrație în contextul securitar din zone cu potențial terorist etc.

La 9 iunie 2015, CSAT s-a întrunit pentru a discuta despre Strategia Națională de Apărare a Țării, despre impactul defrișărilor ilegale ale fondului forestier național, despre forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara țării, în 2016, despre stadiul implementării deciziilor Summitului NATO din 2014, despre pregătirea Consiliului European din iunie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate și apărare comună etc.

Defrișările ilegale au fost un subiect discutat și la reuniunea Consiliului din 30 iulie 2015, în cadrul căruia a mai fost abordat și subiectul privind impactul regional și consecințele pentru România ale evoluțiilor de securitate din proximitatea flancului estic al NATO.

La 17 septembrie 2015 a avut loc ședința CSAT care a abordat teme precum: modul în care se implementează Strategia Națională de Apărare a Țării; migrație și poziția României la Consiliul Justiție și Afaceri interne din 22 septembrie 2015; evoluțiile din Orientul Mijlociu (Siria și Iran); necesitatea ca România aibă o contribuție mai mare la forțele de menținere a păcii organizate sub egida ONU etc.

Ghidul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, precum și planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara țării în 2016 (misiunea NATO din Afganistan — Resolute Support Mission, menținerea participării la operațiile NATO KFOR și UE ALTHEA) au fost temele de pe ordinea de zi a CSAT din 10 decembrie 2015.

La 11 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a convocat o reuniune de urgență a CSAT, pentru a analiza, dezbate și găsi soluții în timp real la situația creată de decizia Curții Constituționale nr. 51 din 16 februarie 2016 privind constituționalitatea interceptărilor telefonice. În cadrul reuniunii de urgență, CSAT a avizat proiectul de OUG al Ministerului Justiției privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

În cadrul ședinței CSAT din 15 martie 2016 s-a convenit asupra măririi graduale a alocațiilor bugetare pentru înzestrarea Armatei României până în anul 2027. S-a mai analizat impactul actorilor non-statali de factură jihadistă asupra mediului de securitate din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, fenomenul migrației ilegale, dar și stadiul acțiunilor întreprinse în vederea combaterii fenomenului tăierilor ilegale din fondul forestier național.

La ședința din 26 mai 2016, au fost discutate subiecte precum strategia militară a României, programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă, precum și stadiul îndeplinirii obiectivelor și priorităților Ministerului Apărării Naționale, stabilite prin Directiva de planificare a apărării, în anul 2015.

Summit-ul de la Varșovia din 8-9 iulie 2016 a fost principala temă a CSAT din 26 iulie, președintele Klaus Iohannis declarând, la finalul ședinței, că Summitul NATO a fost un succes pentru România și că țara noastră a reușit să atingă toate obiectivele propuse.

La 27 septembrie 2016, CSAT a luat în discuție, pe lângă deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie 2016, migrația, sistemul de sănătate publică din România și alte teme precum: evoluțiile din Orientul Mijlociu și implicațiile pentru România; situația operatorilor din industria de apărare; evaluarea nivelului de securitate cibernetică a instituțiilor publice din România; constituirea și operaționalizarea Brigăzii multinaționale pentru dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate, avansate.

Ultima reuniune CSAT din anul 2016 s-a desfășurat la 29 noiembrie 2016 și a analizat teme precum adoptarea unei Strategii pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova; aprobarea forțelor armate ale României care pot participa la misiuni și operații în afara țării, în 2017; aprobarea Planului Național de Priorități Informative pentru 2017; evaluarea privind planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, potrivit presidency.ro.

***

Consiliul Suprem de Apărare a Țării este, conform Constituției, o autoritate administrativă autonomă, sub controlul Parlamentului, care se ocupă cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța națională.

Președintele țării îndeplinește funcția de președinte al CSAT, în timp ce prim-ministrul este vicepreședinte al Consiliului. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării sunt: ministrul Apărării Naționale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor Publice, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, șeful Statului Major General și consilierul prezidențial pentru securitate națională.

La lucrările Consiliului pot participa ca invitați, cu aprobarea președintelui, și reprezentanți ai Parlamentului, ai administrației publice centrale și locale, ai organizațiilor neguvernamentale, ai altor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării și siguranței naționale, precum și ai societății civile. 

CSAT se convoacă de către președintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar, dar poate fi convocat și la inițiativa a cel puțin unei treimi din numărul membrilor săi.

Ședințele CSAT au un caracter secret, se desfășoară în prezența a cel puțin două treimi din numărul membrilor săi și sunt conduse de președintele acestuia, iar în absența sa, de vicepreședinte. Ordinea de zi este stabilită de președinte, cu consultarea vicepreședintelui.

AGERPRES /(Documentare — Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe