COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 07:25 si 09:00 se va semnala Local ceață ce determină vizibilitate redusă, sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona joasă a județului Satu Mare , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret se marchează în fiecare an, la 20 martie, începând din 2001, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret - ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965, potrivit http://www.assitej-international.org/.

Ziua se derulează sub mesajul "Du, astăzi, un copil la teatru!" şi urmăreşte educarea celor mici prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public.

''Copiii nu pot merge singuri la teatru. Ziua mondială a teatrului pentru copii şi tineret celebrată în fiecare an, la 20 martie, reprezintă un apel pentru a recunoaşte dependenţa copiilor faţă de adulţii din jurul lor, ei trebuind să beneficieze de o expunere critică a artelor, în general, şi de a trăi teatru, în special. Din acest motiv, noi spunem 'Să duci, azi, un copil la teatru"' precizează, de asemenea, într-un mesaj preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, menţionează sursa citată mai sus.

Vizionarea spectacolelor de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea şi stima de sine a copiilor, de a combate timiditatea şi tracul şi de a le pune la lucru creativitatea şi imaginaţia. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor.

Teatrul oferă actorilor posibilitatea de a intra, cu sinceritate, în pielea unor personaje, de a le da viaţă acestora, devenind, astfel, convingători, prin mesaj, pentru spectatori. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, pentru a o înţelege, realizându-se, astfel, şi o extindere a experienţei de viaţă.

ASSITEJ este singura asociaţie de acest fel care a reuşit să conecteze mii de producători de teatru, artişti, educatori, dar şi factorii de decizie ai teatrului pentru copii din întreaga lume. ASSITEJ are membri în peste 80 de ţări, inclusiv 75 de centre naţionale. Printre obiectivele asociaţiei se află: atragerea atenţiei publicului asupra artei pentru copii şi tineret prin evenimente speciale, repetiţii în aer liber, lecturi, expoziţii, articole în ziare şi reviste; stimularea schimbului de experienţă în acest domeniu între diverse ţări şi regiuni ale lumii, pentru a încuraja şi revitaliza dezvoltarea teatrului. Cei care beneficiază cel mai mult în urma acestui schimb de experienţe culturale sunt copiii şi tinerii, datorită expunerii la o diversitate culturală globală.

Francisco Hinojosa, unul dintre cei mai importanţi scriitori de literatură pentru copii din Mexic, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile: ''O poveste bine spusă pe scenă captivează, fără îndoială, copiii din public şi, cumva, îi transformă. Odată cu terminarea spectacolului, parcă lumea este diferită: aceasta a fost atinsă de o interpretare care permite spectatorilor să vadă dincolo de suprafaţă''. Scriitorul mexican a câştigat în 1984, Premiul IBBY (International Board on Books for Young People) pentru cartea sa ''La vieja que comía gente''.

Între diversele activităţi întreprinse cu prilejul acestei zile, se remarcă: lansarea celei de-a IV-a ediţii ''O zi pentru o piesă'' organizată de ''Write Local. Play Global'' şi ''Scenes d'enfance''- ASSITEJ Franţa, ASSITEJ Brazilia celebrează cea de-a treia ediţie de acordare a Premiului CBTIJ pentru teatru, precum şi cea de-a 21-a aniversare a Centrului Naţional ASSITEJ, ASSITEJ Islanda va crea un mesaj online video ce va conţine mesaje din partea actorilor şi producătorilor de teatru pentru tinerii din această ţară, Teatrul pentru publicul tânăr (TYA-Theatre for Young Audiences) din SUA promovează Campania ''Teatrul în şcolile noastre'' pe tot cuprinsul lunii martie, ASSITEJ Elveţia şi Festivalul de teatru ''Jungspund'' pentru publicul tânăr organizează în cooperare cu TheaterLenz evenimentul ŤCe resurse oferă teatrul pentru copii şi tineri în viaţa de zi cu zi, la şcoală?ť''

Începând cu 2017, ASSITEJ împreună cu ITI-International Theatre Institute şi UNIMA-Union Internationale de la Marionnette celebrează Săptămâna Mondială a Artelor Interpretative, ce reuneşte Ziua mondială a teatrului pentru copii şi tineret (20 martie), Ziua mondială a teatrului de păpuşi (21 martie) şi Ziua mondială a Teatrului (27 martie).

Trebuie menţionat faptul că, în perioada 16-27 mai 2017, va avea loc cel de-al XIX-lea Congres mondial al ASSITEJ, fiind organizat pentru prima oară pe continentul african, în Africa de Sud, la Cape Town. În aceeaşi perioadă vor mai avea loc conferinţa ''Leagănul creativităţii: Examinarea schimbului intercultural şi a diversităţii în teatru pentru publicul tânăr'' şi Festivalul Teatrului pentru Copii şi Tineret.

Pentru marcarea acestei zile, teatrele şi companiile teatrale din ţara noastră organizează, în fiecare an, noi programe şi proiecte menite să le ofere celor mai mici dintre spectatori experienţe memorabile. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.