COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm reţetele ''Plăcintă românească'' şi ''Compot asortat'' care au fost publicate în volumul ''Dulciuri'' (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu.

Plăcintă românească
Proporţii: un kgr. făină, 3 ouă, 60 gr. unt, sare, apă călduţă.
Umplutura: 500 gr. brânză, 300 gr. zahăr, 6 ouă, sare, coajă de lămâie rasă.
Se cerne făina, se face cuib şi se sparg ouăle, se pune untul, apoi apa călduţă cu sare, apoi se frământă până ce se face băşici, se împarte coca în 20-30 de bucăţi, după mărimea tăvii, se rotunjeşte, se pun pe o planşetă presărată cu făină ungându-se cu unt, se acoperă cu un vas cald, se lasă să se odihnească 20 de minute. Se unge tava cu unt şi se întinde câte o foaie deasupra tăvii, stropind-o cu unt pe fiecare. La jumătatea foilor se aşază brânza preparată astfel: se dă brânza prin sită, se sparg ouăle, se pune cantitatea de zahăr, răzătura de lămâie şi sare. Se amestecă bine, se întinde deasupra bulele rămase, se crestează marginea cu furculiţa, se dă la foc potrivit timp de o oră.

Compot asortat
Proporţii: 600 gr. zahăr tos, 4 pahare şi jumătate de apă, o lămâie (coaja şi zeama), câteva cuişoare, scorţişoară, 250 gr. smochine, stafide, 250 gr. morcov ras pe răzătoare, câteva stafide sultanii şi 150 gr. curmale.
Se pune zahăr cu apă, zeama dela o lămâie, mirodeniile într'o cratiţă pe plită să clocotească, se adaugă smochinele tăiate felii subţiri, stafidele curăţate, curmalele cu sâmburi şi morcovul ras lung pe răzătoare. Toate se fierb bine până se leagă ca un compot, apoi se dă la rece. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.